Anže Kopitar se veseli novega izziva. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar se veseli novega izziva. Foto: MMC RTV SLO

Risi bodo od 29. aprila do 5. maja na prvenstvu merili moči z reprezentancami Belorusije, Južne Koreje, Litve, Kazahstana in Madžarske.

"Lep občutek je znova priti v reprezentančno garderobo. Letos je kar nekaj novih obrazov. Veselim se že priprav in tudi svetovnega prvenstva. Sezona v Ligi NHL res ni bila rožnata in zadnji teden rednega dela sem začel razmišljati o igranju za reprezentanco. Vse je steklo zelo gladko in hitro," je v uvodu dejal najboljši slovenski hokejist.

Morda celo najbolje, da igramo za uvod proti domačinom
"Že res lep čas nisem igral v skupini B. Edinkrat sem igral v Ljubljani. Veliko stvari se je spremenilo. Nov je tudi format, zdaj je ta skupina A divizije I močnejša. Prva tekma je vedno zelo pomembna. Morda je celo najbolje, da igramo za uvod proti domačinom. Seveda imajo visoke apetite. Zadovoljni bomo samo z uvrstitvijo med elito. Veliko bo odvisno od dnevne forme," je razlagal Kopitar.

Zaradi poškodbe odpadel še Tičar
"Vem, da se od mene veliko pričakuje, zase pa imam še višja pričakovanja. Vemo, da hokej igra 20 igralcev, mislim, da samo enega izpostavljati, pa naj bom to jaz ali kdo drug, nima smisla. Moramo imeti ekipni duh, ki nas je že popeljal v skupino A in na olimpijske igre. Se pa zavedam, da bom eden od nosilcev igre," je pričakovanja strnil Kopitar, ki bo v napadu najverjetneje zaigral z Robertom Saboličem (danes je reprezentanco doletela nova slaba novica o odpovedi zaradi poškodbe, saj ne bo mogel igrati niti njegov standardni soigralec Rok Tičar) in Žigo Pancetom.

Z navajanjem na delo novega selektorja Iva Jana ne bo imel težav, saj sta na začetku njegove kariere nekaj časa skupaj tudi igrala. "Način igre se ne razlikuje tako zelo od prejšnjih selektorjev. Kar se sistema tiče, ne bo nobenih težav. Po treningu smo vse skupaj pogledali in se pogovorili, imamo še en teden časa, da to razvijemo."

Anže Kopitar že dvakrat treniral z reprezentanco

V Los Angelesu je šlo kar nekaj stvari narobe
31-letni Kopitar je z Los Angelesom zasedel zadnje mesto na Zahodu. Kralji so pred petimi leti osvojili drugi Stanleyjev pokal v zgodovini kluba, nato pa niso dobili nobene serije več. Todd McLellan je ta teden postal novi glavni trener.

"Narobe je šlo kar nekaj stvari. Poškodoval se je vratar Quick, nato še Brown. Zamenjali smo trenerja, a ni bilo tiste iskrice, da bi rešili sezono. Vse skupaj je šlo le še navzdol. Zelo malokrat smo sestavili 60 minut, prejeli smo preveč zadetkov. V Ligi NHL se zaostanek na lestvici zelo težko nadoknadi. Seveda na koncu nihče ni bil zadovoljen," je poudaril kapetan Kraljev, ki je zelo ponosen, da je presegel 1.000 odigranih tekem V ligi NHL. "Želim ostati v Los Angelesu do konca kariere. Vsi se tam zelo dobro počutimo."

Kopitar bo drugič igral na SP-ju divizije I

"McLellana poznam, saj je bil trener San Joseja in Edmontona. Imel sem že en sestanek z njim. Zdaj ga čaka veliko dela, določiti mora pomočnike. Treba je začeti graditi za prihodnost. Imam kar dober občutek," je dodal Kopitar.

V Sočiju je blestel, v Pjongčangu ga ni bilo
Kopitar je za reprezentanco igral na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju in prišel do sedmega mesta, na zadnjih igrah v Južni Koreji 2018 pa ga ni bilo, ker vodstvo Lige NHL ni prekinilo sezone.

Verjetno bo igral na obeh prijateljskih tekmah proti Italiji
Po porazu v sredo v Budimpešti proti Madžarski s 4:7 bo Slovenija odigrala še tri prijateljske tekme. V sredo in četrtek bo igrala proti reprezentanci Italije na Bledu. "Mislim, da bom igral na obeh tekmah. O tem odloča selektor."