Kapetan Žiga Pance in soigralci se od 26. julija pripravljajo tudi na ledu. Čaka jih izjemno naporna sezona. V rednem delu Lige IceHL bo kar 52 krogov. Foto: SŽ Olimpija
Kapetan Žiga Pance in soigralci se od 26. julija pripravljajo tudi na ledu. Čaka jih izjemno naporna sezona. V rednem delu Lige IceHL bo kar 52 krogov. Foto: SŽ Olimpija

Novinarska konferenca je bila na sporedu le nekaj minut po koncu tekme med Slovenijo in Francijo v Tokiu. Polfinale olimpijskih iger so si hokejisti ogledali v garderobi, tudi strokovni štab je spremljal napeto srečanje.

Liga IceHL, nekdanja Liga Ebel, se bo začela 17. septembra z gostovanjem v Innsbrucku. Ljubljančani bodo prvo domačo tekmo igrali 19. septembra proti Gradcu. Že avgusta jih čakajo pripravljalne tekme, od 1. do 4. septembra pa tudi uvod domače sezone v Pokalu Slovenije na Bledu.

Prva pripravljalna tekma bo že 11. avgusta na Jesenicah z madžarskim MAC-em. Sledilo bo gostovanje v Szekesfehervarju 13. avgusta. Edina domača pripravljalna tekma bo 12. septembra proti MAC-u.

Predsednik Miha Butara je poudaril, da so se okrepili na področju trženja, dodali so tudi trenerje mlajših selekcij. Prav tako so močnejši tudi finančno. Proračun celotnega pogona bo v prihajajoči sezoni znašal približno 1,3 milijona evrov, veliko pa bo odvisno od gledalcev oziroma od tega, v kolikšni meri bodo lahko prisotni na tribunah.

Do vstopnic tudi s turističnimi boni
Sezonske vstopnice bodo stale 150 evrov, imetniki tistih iz prejšnje sezone bodo lahko uveljavili popust, dnevne cene pa bodo 15 evrov pred tekmo in 10 v predprodaji, s čimer želijo spodbuditi pravočasen nakup. Kupci bodo lahko za njihov nakup izkoristili tudi turistične bone.

"Dodali smo na strokovnem področju. Kot v vsaki sezoni skušamo našo piramido okrepiti. Po lanski sezoni smo klub tudi finančno okrepili. Dobili smo nove podpornike, stari so povečali vložek. Smo na trdnih finančnih temeljih in to omogoča normalen razvoj. Vsako leto imamo enake cilje. Želimo osvojiti Pokal Slovenije in državno prvenstvo," je o strukturi in delovanju kluba v Ligi IceHL dejal Butara.

Imeli bodo tudi mladinsko ekipo, ki bo delovala kot B-ekipa članski, nastopala pa tudi v mednarodni Ligi IHL in mladinski Ligi IceHL, je strukturo selekcij razložil športni direktor Jože Kovač.

Mitja Šivic je že 31. maja zbral igralce na uvodnem testiranju. Zaveda se, da bo začetek sezone ključen. Foto: SŽ Olimpija
Mitja Šivic je že 31. maja zbral igralce na uvodnem testiranju. Zaveda se, da bo začetek sezone ključen. Foto: SŽ Olimpija

Šivic ne uživa, ko vidi, da igralci trpijo na treningih
"Vesel sem, da je pred nami velik izziv. Vsi se zavedamo, da je liga, v katero vstopamo, absolutno velik zalogaj. Zdaj smo začeli trenirati na ledu, a temelje smo postavili že veliko prej. Odzivnost je dobra, delovne navade presenetljivo dobre. Vidi se napredek. Ne uživam, ko jih vidim trpeti, a stvari morajo biti opravljene. V vseh mojih ekipah je pomembna mentaliteta, za nas v garderobi je to naša hokejska biblija. Nekaj vzponov in padcev bomo doživeli, ampak smo na dobri poti," je povedal glavni trener Mitja Šivic.

Projekt slovenskih igralcev ga je prepričal
"Ta projekt slovenskih igralcev me je absolutno prepričal. Morda nekateri drugi kandidati za trenerja Olimpije niso bili takega mnenja. Verjamem v slovenske fante. Morajo dobiti priložnost na tej ravni, ki je še ne poznajo, a jih bo dobro delo nagradilo. Sestava ekipe je zdaj dokončna. Imamo pravo kombinacijo večine slovenskih igralcev in nekaj tujcev. V moštvu nimamo težav s poškodbami, edini, ki bo še nekaj časa odsoten, je zaradi težje poškodbe na četrti tekmi majskega finala DP-ja Anže Ropret. Računamo, da bi se lahko vrnil novembra," je dodal Šivic, ki je v zadnjih dveh sezonah opravil odlično delo na Jesenicah.

"S tujci je tako, da marsikdo ni zadovoljen s tem, kar smo pripeljali. A se moramo zavedati, kakšne so naše finančne možnosti. Točno vem, kaj hočem videti. Ko pride fant v ekipo, približno vem, kaj pričakujem, in nihče ni presenetil. Vsi so prišli sem, da jim ponudimo možnost odskoka v boljše okolje. Dejstvo je, da od njih pričakujem veliko, res pa je, da še nihče od njih ni igral na takšni ravni," je trener zmajev dejal o tujcih.

Predsednik Miha Butara in športni direktor Jože Kovač sta zelo zadovoljna z razvojem kluba. V sezoni 2016/17, ko je Olimpija zadnjič igrala v Ligi Ebel, je bil proračun daleč od 1,3 milijona evrov. Še vedno imajo tekmeci precej višje proračune. Foto: www.alesfevzer.com
Predsednik Miha Butara in športni direktor Jože Kovač sta zelo zadovoljna z razvojem kluba. V sezoni 2016/17, ko je Olimpija zadnjič igrala v Ligi Ebel, je bil proračun daleč od 1,3 milijona evrov. Še vedno imajo tekmeci precej višje proračune. Foto: www.alesfevzer.com

"Skupaj smo že od konca prejšnje sezone. Zdaj smo se zbrali vsi, prisotni so tudi tujci. V garderobi se odlično razumemo. Z vsemi se že poznamo, ker so bili tukaj v preteklosti ali pa smo igrali drug proti drugemu. Vsak začetek sezone je naporen, je pa to samo neka pozitivna stran, da bomo imeli prednost med sezono s tem garanjem avgusta in septembra. Veselim se začetka, vemo, v kaj se podajamo. Imamo veliko energije in talent, in če bo vsak dal od sebe tisto, kar se pričakuje, bomo imeli zelo dobro sezono," je dejal kapetan Žiga Pance.

Pance: Velik korak naprej v primerjavi izpred desetih let
Pance ima že veliko izkušenj v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Leta 2014 je dosegel odločilni zadetek za naslov Bolzana v Salzburgu. Kapetan je blestel že v sezoni 2008/09, ko je s hat-trickom potopil Jeseničane na derbiju v dvorani Tivoli (5:2). Olimpija je med letoma 2007 in 2017 nastopala v Ligi Ebel. Največji uspeh je tretje mesto v sezoni 2011/12, ko je bil trener Hannu Järvenpää. Klub se je zelo razvil v zadnjih letih, plače so redne, organizacija je na precej višji ravni.

"To je velik korak naprej v primerjavi z začetki pred desetimi leti. Vsi se učimo, tako igralci kot vodstvo. Naredili smo ogromen korak naprej. Težko je reči, kje vidim klub. Vse se na koncu vrti okrog denarja. Salzburg ali Dunaj si lahko privoščita veliko, a vsi verjamemo v to ekipo. Resda je mlada, a tudi mladi igralci, če želijo korak naprej, bodo dali vse od sebe. Vsak bo moral dati vse do sebe na vsaki tekmi, ne bo tako kot lani, ko smo v 90 odstotkih tekem vedeli, da bomo zmagali," je pojasnil Pance.

Olimpija bo v tej sezoni favorit na derbijih
V lanski sezoni je Olimpija drugič osvojila Alpsko ligo, kjer je prevladovala v zadnjih treh letih. Ves čas je bila na vrhu lestvice rednega dela in tudi v končnici je na odločilnih tekmah prikazala najboljše predstave. V finalu je aprila ugnala Asiago s 3:0 v zmagah.

V državnem prvenstvu in Pokalu Slovenije so zmaji v lanski sezoni doživeli veliko razočaranje. Jeseničani so osvojili obe lovoriki. Večina nosilcev igre železarjev se je preselila v Ljubljano. Olimpija bo v tej sezoni vsekakor favorit na derbijih.

Lani Ivo Jan ni dočakal uvodnega kroga Alpske lige
V Tivoliju so v zadnjih sezonah zelo pogosto menjavali trenerje. Le Jure Vnuk je bil na klopi leto in pol, osvojil je tudi štiri lovorike. Pred letom dni je bil na predstavitvi ekipe zelo optimističen Ivo Jan, ki pa ni dočakal niti prvega kroga Alpske lige. Po grenkem porazu v polfinalu Pokala Slovenije proti Jeseničanom po kazenskih strelih je moral oditi.

"Vsi so gledali le izide tekem, mi pa smo gledali celotno delo. Celotno pripravljalno obdobje do prve tekme smo ugotovili, da nekaj ni šlo v pravo smer. Prvi izidi sezone so to dokazali in morali smo se takoj odzvati. Ocena je bila, da vse skupaj ne gre v pravo smer. Trenerji plačujejo ceno za slabe izide. Vseh igralcev ne moreš zamenjati, ljudje v Sloveniji niso navajeni hitrih menjav trenerja. Vrag je po tistem pokalnem porazu odnesel šalo. Najlažje je glavo skriti v pesek. Prepričan sem, da Šivic dela zelo dobro," je razmišljal Kovač.

Kovač upa, da bo atraktivnost Lige IceHL privabila gledalce
Zadnja tekma pred pandemijo v Tivoliju je bila 4. marca 2020 proti Asiagu. V pretekli sezoni so tribune samevale. Gledalce bo zelo težko privabiti nazaj na tribune.

"Bil sem na nogometnem derbiju Olimpija - Maribor. Povezujemo se z nogometnim klubom Olimpija. Ljudje so se malce odvadili hoditi na tekme, nekaterim je lažje gledati s kavča. Upam, da bo atraktivnost Lige IceHL privabila navijače v dvorano Tivoli," je še dodal Kovač.