Chris Dodero je bil najsvetlejši Olimpijin žarek. Foto: www.alesfevzer.com
Chris Dodero je bil najsvetlejši Olimpijin žarek. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski hokejisti so tokrat izgubili pred 800 gledalci, po novem porazu za mesti, ki vodijo v drugi del tekmovanja, zaostajajo za 12 točk. Novi trener Antti Karhula je debitiral v dvorani Tivoli, a v treh dneh mu še ni uspelo obrniti krivulje navzgor.

Mackin izkoristil prvo priložnost Innsbrucka
V prvi tretjini so zmaji začeli odločno in večkrat zapretili, a vratar morskih psov Thomas Edward McCollum ni klonil. V 13. minuti je Innsbruck dokazal, zakaj je najboljša ekipa v tranziciji v Ligi IceHL. Braeden Shaw je ušel po desni strani in v idealnem trenutku podal pred vrata, kjer je Corey Mackin zatresel mrežo. Anthony Morrone v vratih Olimpije je bil nemočen.

Morski psi ugriznili na začetku druge tretjine
Tekmo sta odločila Nico Feldner in Daniel Leavens, ki sta v 21. in 22. minuti zabila v razmiku vsega 11 sekund. Ekipa iz Tirolske si je priigrala visoko prednost (0:3).

Dva gola Dodera sta bila premalo za uspeh
Chris Dodero je v 29. minuti gostiteljem sicer vrnil kanček upanja, enako pa je isti igralec storil v 38. minuti, ko je po golu Jana Lattnerja za 1:4 po vsega 16 sekundah znova znižal. Iz bližine je pospravil plošček v mrežo po podaji Nika Simšiča. Prvi napad Olimpije je bil razigran, a drugi so še daleč od prave ravni.

Zmago gostov je v zadnjem delu potrdil Tyler Coulter v 46. minuti. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 31:42.

Karhula: Zelo sem zadovoljen z napadom Simšič-Dodero-Kapel
Po tekmi smo srečali trenerja Karhulo, ki je nasledil Mitjo Šivica. "Položaj ni dober. Nikoli ni lahko, ko izgubiš toliko tekem zapored. V prvi tretjini smo imeli več priložnosti, borili smo se, a nismo bili zbrani pred vrati. Že nekaj časa je kriza in to se pozna. Porazi so pustili posledice tudi na vzdušju v garderobi. Ne zmoremo sestaviti 60 dobrih minut. Videl sem že nekaj pozitivnih stvari. Zelo sem zadovoljen z napadom Simšič-Dodero-Kapel. Imajo dobro energijo in imajo samozavest tudi pred vrati," je poudaril 46-letni Finec, ki je podpisal pogodbo tudi za prihodnjo sezono.

Antti Karhula je prvič vodil zmaje v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Antti Karhula je prvič vodil zmaje v dvorani Tivoli. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

"Prišel sem, da pomagam, čeprav je do konca le še devet tekem. Želimo končati sezono dvignjenih glav. Vsaka zmaga bo dobrodošla, čeprav se nam ne bo uspelo uvrstiti v končnico. Treba je seveda gledati širšo sliko, to je tudi prihodnja sezona, a trenutno nas zanimajo le tekme do konca sezone."

Ne pozna še vseh igralcev po imenu
Vodil je le sobotni trening po petkovem porazu v Gradcu, ko so zmaji igrali dobro. Od 2. decembra imajo le eno zmago, brez samozavesti pa je težko zmagovati.

"V Ljubljani sem šele tri dni. Ne poznam še vseh igralcev po imenu, le po obrazih. Joona Erving je iz mojega mesta, a še nikoli nisva govorila. Skušal sem vnesti pozitivno energijo. Nimam velikih pričakovanj, saj se ne bo vse skupaj spremenilo kar v trenutku. Počasi bo treba sestaviti mozaik," je razlagal Karhula.

Järvenpää mu je poslal sporočilo z dobrimi željami
V sezoni 2019/20 je bil pomočnik v Fehervarju, ko je bil glavni trener Hannu Järvenpää. Ko so nekdanjega trenerja Olimpije 21. januarja 2020 zamenjali, je Karhula postal glavni trener Fehervarja. Ekipo je vodil do 6. aprila 2021.

"Moj dober prijatelj je Hannu Järvenpää. Nisem imel veliko časa, zato se še nisva slišala. Takoj mi je poslal sporočilo, ko je izvedel, da sem podpisal z Olimpijo. Vedno je lepo govoril o tem klubu in vesel je zame."

Čaka ga verjetno največji izziv v trenerski karieri
V lanski sezoni so zmaji igrali v četrtfinalu Lige IceHL in navdušili tudi Karhulo: "Lani sem gledal nekaj tekem Olimpije, bil sem impresioniran. V letošnji sezoni nisem imel kode za prenose tekem Lige IceHL, zato do prihoda v Ljubljano nisem gledal niti ene tekme. Čaka me veliko dela. Moral bom narediti analize tekmecev. Zavedam se, da imajo navijači velika pričakovanja. To bo verjetno največji izziv v moji trenerski karieri," je pogovor sklenil Finec.

Pance: Ne igramo disciplinirano, težave imamo predvsem v obrambni tretjini
Kapetan Žiga Pance je pred dvema tednoma v Podmežakli dvignil pokal za naslov državnega prvaka. V Ligi IceHL zmaji proti precej močnejšim tekmecem nimajo pravega recepta.

"Začeli smo zelo dobro, potem pa smo naredili majhno napako in Innsbruck nas je takoj kaznoval. Imajo hitre prehode v napadalno tretjino in nam jih ne uspe zaustaviti. Na osmih tekmah v dveh letih nam jih ni uspelo premagati. Ne igramo disciplinirano, težave imamo predvsem v obrambni tretjini. Vzdušje v garderobi po številnih porazih ni dobro. S prihodom trenerja Karhule računamo na nov zagon. Ni imel veliko časa za spremembe," je povedal Pance.

Odhod trenerja Šivica je bil šok
Od 2. decembra Olimpija ni dobila tekme v Tivoliju. Na zadnjih 17 tekmah je bila uspešna le 1. januarja v Asiagu.

"Težko je iskati razloge za poraze. Težko je priti iz luknje, ko nizaš poraze in nimaš nobene samozavesti. Vedno imamo črne minute, ko se tekma obrne v napačno smer. Z novim trenerjem ne moremo popraviti celotnega sistema igre, saj je za to potreben čas. Odhod trenerja Šivica je bil šok. To je bila njegova odločitev. Mi moramo igrati naprej, imamo še devet tekem rednega dela in ne smemo živeti v preteklosti. Menjave trenerjev se dogajajo povsod po svetu," je dodal kapetan zmajev.

Zelo veliko razočaranje, če bo sezone konec že čez mesec dni
Vmes je Olimpija premagala Jesenice v finalu državnega prvenstva s 4:0 in 6:3, a to ni dalo dodatnega zagona za tekme Lige IceHL.

"Ubranili smo obe domači lovoriki, a vso sezono garamo za uspeh v Ligi IceHL. Zelo veliko razočaranje bo prisotno, če bomo končali sezono že 26. februarja."

Že v torek v Ljubljano prihaja ekipa Linza.


45. krog:
SŽ OLIMPIJA − INNSBRUCK
2:5 (0:1, 2:3, 0:1)
810; Dodero 29., 39.; Mackin 13., Feldner 21., Leavens 22., Lattner 39. Coulter 46.

GRADEC − BOLZANO
1:2 (0:0, 0:0, 1:1) - kazenski streli

DUNAJ − SALZBURG
1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

KAC CELOVEC − BELJAK
2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
4396; Tičar 39., Hochegger 58.; Luciani 4., Sabolič 6., Kulda 33.

LINZ − PUSTERTAL
1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

Lestvica

BOLZANO                42 28 4 0 10 92
SALZBURG               41 27 3 3  8 90
INNSBRUCK              43 28 0 2 13 86
BELJAK                 42 23 3 1 15 76
LINZ                   40 19 3 2 16 65
DUNAJ                  41 18 2 6 15 64
--------------------------------------
KAC CELOVEC            41 14 8 5 14 63
FEHERVAR               40 16 2 6 16 58
GRADEC                 41 11 4 5 21 46
ASIAGO                 39 11 5 2 21 45
--------------------------------------
PUSTERTAL              41 12 2 4 23 44
SŽ OLIMPIJA            39  9 2 2 26 33
VORARLBERG             40  8 3 3 26 33