Daniel Catenacci (levo) je bil junak kvalifikacij za četrtfinale. Na treh tekmah je dosegel štiri zadetke. Foto: SŽ Olimpija
Daniel Catenacci (levo) je bil junak kvalifikacij za četrtfinale. Na treh tekmah je dosegel štiri zadetke. Foto: SŽ Olimpija

V vratih je bil Lukaš Horak, ki se je izkazal s 43 obrambami. Čeh je reševal soigralce v podaljšku, ko so volkovi silovito pritisnili (streli na vrata 14:5). Dvakrat so imeli prednost igralca več. Veliko napako je naredil Ville Leskinen, ki je bil izključen zaradi spotikanja v napadalni tretjini. Po 46 sekundah igre ob prednosti igralca več je Schofield ušel Charlieju Doderu in z bekhendom matiral Horaka.

Karhula ni spreminjal postave
Trener Olimpije Antti Karhula se je odločil za skoraj isto postavo kot v torek, ko so zmaji v Tivoliju slavili s 6:2. V prvem napadu so bili Trevor Gooch, Maris Bičevskis in Žiga Pance, Miha Zajc je igral v tretjem napadu. Taneli Ronkainen znova ni bil v kadru, prednost je dobil Jan Ćosić. V četrtem napadu je Žiga Mehle zamenjal Luko Vodlana.

Bičevskis spretno podstavil palico
Že po 63 sekundah je bil izključen Ćosić zaradi nepravilnega zadrževanja za vrati Olimpije. Ljubljančani so odbili začetni nalet gostiteljev in povedli v 6. minuti, ko je Žiga Pance streljal z modre črte, Maris Bičevskis pa je spretno podstavil palico in ukanil Smitha. Zmaji so dobili zalet, Gooch je v 9. minuti prodrl v napadalno tretjino in z leve strani zadel vratnico.

Maris Bičevskis je načel mrežo Pustertala. Foto: SŽ Olimpija
Maris Bičevskis je načel mrežo Pustertala. Foto: SŽ Olimpija

Pustertal v 39 sekundah do preobrata
V 12. minuti se je v gneči pred vrati plošček od čelade Daniela Catenaccija odbil med nogama Horaka v mrežo za 1:1. To je bil njegov četrti zadetek v tej seriji. Le 39 sekund zatem je Matthias Mantinger ušel po desni strani, Aljoši Crnoviču ga ni uspelo zaustaviti in napadalec je potisnil plošček v mrežo.

Razigrani Mahkovec izenačil po protinapadu
Po četrt ure igre je Olimpija izenačila na 2:2. Protinapad dveh proti enemu sta sijajno izvedla Ville Leskinen in Marcel Mahkovec, ki je z desne strani poslal plošček v prazno mrežo. To je bil njegov tretji zadetek v tej sezoni.

Magovac z močnim strelom poskrbel za novo vodstvo zmajev
Drugo tretjino so bolje začeli zmaji. V 26. minuti je branilec Aleksandar Magovac močno streljal z modre črte. Pance se je postavil pred Smitha in mu oviral pogled, plošček pa je končal v mreži. Oba glavna sodnika sta si ogledala posnetek, a sta hitro ugotovila, da je Pance stal zunaj vratarjevega prostora in zadetek je veljal.

Po pol ure igre je moral na kazensko klop Joel Messner. Ljubljančani so pritisnili, a jim ni uspelo povišati vodstva. V drugi tretjini so zbrali več strelov (7:11), tik pred koncem 40. minute pa se je v gneči pred vrati izkazal še Horak.

Frycklund z natančnim strelom izsilil podaljšek
Takoj na začetku zadnje tretjine so imeli Ljubljančani veliko priložnost za povišanje vodstva.
Mahkovec je v 42. minuti po protinapadu dveh proti enemu nevarno streljal, Smith pa se je izkazal z odlično obrambo.

V 43. minuti je Mats Frycklund odlično preigraval v napadalni tretjini, nato pa plošček od vratnice poslal v mrežo. Pustertal je pritisnil, večino časa je bil pred vrati Olimpije, a nevarnih strelov ni bilo. V 54. minuti je Nik Simšič s palico zaustavil Frycklunda in prejel dvominutno kazen. Gostitelji so se veselili power playa, a je veliko neumnost naredil Zachary Sill, ki je takoj po sodniškem metu igral z visoko palico. V igri štirih proti štirim sta mreži mirovali, izid pa se ni spremenil tudi do konca rednega dela.

Schofield odločil po izključitvi Leskinena
V podaljšku so bili izrazito boljši gostitelji. Večji del je igra potekala pred Horakom, ki se je nekajkrat izkazal z odličnimi obrambami. Še posebej vroče je bilo, ko je bil Crnović izključen v 64. minuti zaradi nepravilnega zadrževanja. Napadalec Wyatt Ege je v 72. minuti zadel tudi vratnico.

Finec Leskinen je na začetku 75. minute pred vrati Pustertala spotaknil napadalca gostiteljev in moral je na kazensko klop. To darilo je izkoristil hitri Schofield, ki mu je uspelo ukaniti Horaka po podaji Jasona Akesona.

Simšič: Vedno je težko, ko izgubiš v podaljšku odločilne tekme
"V podaljšku smo imeli dve kazni. Dobili so zalet, imeli so veliko posest ploščka. Naredili smo napako pri pokrivanju in prejeli odločilni zadetek
," je razlagal trener Antti Karhula.

"Vedno je težko, ko izgubiš v podaljšku odločilne tekme za napredovanje. Borili smo se do konca, a nismo imeli sreče. V podaljšku se plošček ni odbijal po naših željah. Odločila je kazen ob najbolj neugodenm trenutku," je dodal Nik Simšič.

Celovčani izbrali Vorarlberg, Pustertal bo potoval na Madžarsko
Četrtfinalna serija se bo začela v nedeljo, igrali bodo na štiri zmage. Takoj po koncu dvoboja v Brunicu so najboljše ekipe izbrale četrtfinalne tekmece.

Menedžer KAC-a Oliver Pilloni je izbiral prvi. Skupaj s sodelavci se je odločil za Vorarlberg, ki je v kvalifikacijah za končnico z 2:0 izločil Innsbruck. Fehervar je izbiral drugi in se odločil za Pustertal, Salzburg pa bo igral z Linzem. Bolzanu je ostala neizbrana ekipa, neugodni VSV Beljak z nekdanjim zmajem Johnom Hughesom, Blažem Tomaževičem in Robertom Saboličem, trener je nekdanji sijajni reprezentant Marcel Rodman.

Olimpijo že naslednji petek čaka še boj za državni naslov
Zmaji so končali sezono v Ligi IceHL. Zdaj jih čaka še finalna serija za naslov državnega prvaka z Jeseničani. Igrali bodo na štiri zmage. Prva tekma bo v petek, 8. marca, v Tivoliju.


Kvalifikacije za končnico, tretja tekma:
PUSTERTAL – SŽ Olimpija 2:1
* 4:3 (2:2, 0:1, 1:0)
2467; Catenacci 12., Mantinger 12., Frycklund 43., Schofield 75.; Bičevskis 6., Mahkovec 14., Magovac 26.
* – v podaljšku

Stanje v zmagah je v krepkem tisku. Igrali na dve zmagi.


Četrtfinale, prve tekme, nedelja ob 17.30:
KAC CELOVEC – VORARLBERG

FEHERVAR – PUSTERTAL

SALZBURG – LINZ

BOLZANO – BELJAK

Igrajo na štiri zmage.