Marcel Mahkovec je z dvema zadetkoma poskrbel za vodstvo Olimpije po začetnem zaostanku. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Mahkovec je z dvema zadetkoma poskrbel za vodstvo Olimpije po začetnem zaostanku. Foto: www.alesfevzer.com

Tribune na Celovški 25 so bile znova lepo polne. Tri četrtine sedežev je bilo zasedenih, kar se je zgodilo prvič v letošnji sezoni. Več kot 3000 gledalcev je uživalo v ostrem boju za končnico. Pustertal je že tretjič v letošnji sezoni zapustil Tivoli sklonjenih glav (6:2).

Če bodo Ljubljančani v četrtek uspešni na Južnem Tirolskem, se obeta polna dvorana na prvi tekmi četrtfinala. V dvorani smo srečali tudi videoanalitika KAC-a Andreja Hočevarja, ki je poudaril, da v Celovcu že ves teden tuhtajo, katero ekipo bodo izbrali v četrtek zvečer po koncu kvalifikacij. Najboljša ekipa rednega dela bo imela prvi izbor. Derbi z Beljakom je vedno mamljiv, a tudi pot v Ljubljano je kratka. Vsekakor sta Linz in Vorarlberg manj zanimivi izbiri.

Zmaji so po nekaj slabših predstavah zbrali in predvsem v drugi tretjini prikazali imenitno predstavo. Dvakrat so zadeli ob številčni premoči, najbolj pa je navdušil slalom Nika Simšiča, ki je zaključil v slogu velemojstrov.

SŽ Olimpija po zmagi ohranja upanje na uvrstitev v končnico

Kahula: Odigrali smo najboljšo tretjino v letošnji sezoni
"Verjetno smo odigrali najboljšo tretjino v letošnji sezoni. Od prve minute smo imeli veliko energije in hitro sem imel dober občutek. Vsi štirje napadi so delovali. Po odličnih 40 minutah smo zašli v težave na začetku zadnje tretjine. Nekaj minut nismo vedeli, kaj početi na ledu. Pustertal je znižal na 4:2, nato pa smo se uspeli dovolj hitro zbrati. Najbolj sem ponosen, da smo se hitro pobrali po porazu v nedeljo na prvi tekmi," je bil zadovoljen trener Olimpije Antti Karhula, ki bo tudi v naslednjih dveh sezonah vodil zmaje.

Sorodna novica Olimpija podaljšala mednarodno sezono najmanj do četrtka

47-letni Finec že ima načrt za četrtek: "Na teh tekmah odloča igra ob prednosti igralca več. To se je pokazalo na obeh tekmah. Na odločilni tekmi ne smemo čakati. Mi moramo biti napadalno usmerjeni od prve minute. Imamo veliko prednost, saj smo drsalno boljša ekipa. Zdaj ni več popravnih izpitov. Tudi Pustertal bo pod velikim pritiskom. Odlični so ob "power playu" in ne smemo imeti veliko kazni."

Če bi premešal napade in bi izgubili, bi me imeli za bedaka
Odločil se je, da premeša napade. V udarnem napadu je poleg ostrostrelca Trevorja Goocha in Marisa Bičevskisa zaigral Žiga Pance, medtem ko se je Miha Zajc preselil v tretji napad. Branilec Jan Ćosić je zamenjal Tanelija Ronkainena, ki ni prepričal v tej sezoni.

"Nekaj sem moral spremeniti po porazu v nedeljo. Vsi štirje napadi so delovali. Če ne bi zmagali, bi bil bedak. Ćosić je zelo spreten s ploščkom v napadu. Odločil sem se, da mora igrati. Nisem se še odločil, ali bom na odločilni tekmi poskusil z istimi napadi. Pustertal ima velike težave, ko igramo hitro in ne razmišljamo preveč," je pogovor po koncu tekmi zaključil Karhula.

Kapetan Žiga Pavlin stavi na ekipni duh na odločilni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Žiga Pavlin stavi na ekipni duh na odločilni tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Pavlin: Mislili so, da bo lahko, a so se odbili od zidu v Tivoliju
Žiga Pavlin je pravi vodja garderobe. Odlično pozna položaj v Brunicu, saj je lani nosil rumeni dres.

"Tako se igra v končnici. To je bila popolnoma drugačna zgodba v primerjavi z nedeljsko tekmo. Imeli smo iskrico v očeh, navijači so nas ponesli. Ko je steklo v drugi tretjini, smo se sprostili. Stisnili smo jih v kot, niso imeli odgovora na našo napadalno igro. Brez velike požrtvovalnosti ne moreš dobiti ključnih tekem za vstop v četrtfinale," je poudaril kapetan zmajev.

"Pustertal ima visoke cilje, številne tujce in ekipo, ki je precej dražja od naše. Pritisk s pisarne je velik, poznam veliko ljudi v Brunicu. Kanadčani so odlični v igri z igralcem več, a tudi mi smo tokrat zadeli trikrat. Mislili so, da bodo še drugič zlahka opravili z nami, a so se odbili od zidu v Tivoliju. Mi stavimo na ekipni duh, ki lahko odloči na teh ključnih tekmah. Lahko jih presenetimo na odločilni tekmi," je razmišljal Pavlin.

Lukaš Horak je bil z 28 obrambami zaslužen za pomembno zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Lukaš Horak je bil z 28 obrambami zaslužen za pomembno zmago. Foto: www.alesfevzer.com

Pance: Naša igra jim ne leži že vso sezono
Žiga Pance je podal za dva zadetka Marcela Mahkovca. Izkušeni napadalec je pred desetimi leti zagotovil naslov Bozani na peti tekmi finala v Salzburgu in zelo dobro pozna pritisk na odločilnih srečanjih sezone.

"Navijači so bili šesti igralec naše ekipe. Imeli smo veliko dodatne moči. Bili smo pod pritiskom, saj bi v primeru poraza končali sezono v Ligi IceHL. Nismo se sesuli, ko je Pustertal močno pritisnil na začetku zadnje tretjine," je pojasnil Pance.

Aprila 2019 je Pustertal v finalu Alpske lige vodil s 3:1 v zmagah, potem pa je Olimpija dobila zadnje tri tekme in osvojila naslov. Sedmo tekmo na starem Rienzstadionu je dobila s 3:1.

"Pred petimi leti sem gledal finale Alpske lige prek televizijskega zaslona. Veliko se je spremenilo, ekipi sta precej močnejši. Ne bodo se kar tako zlomili na odločilni tekmi. Na domačem ledu so zelo nevarni in pričakujem, da bodo krenili od prve minute. Verjetno bo znova branil vratar Smith, ki je v nedeljo zaklenil vrata. Naša igra jim ne leži že vsi sezono. Ko odigramo na vrhunski ravni, nimajo možnosti," je odločno napovedal Pance.

V Tivoliju je bilo znova pravo vzdušje. V rednem delu sta izstopali obe tekmi proti KAC-u, ki jih je Olimpija dobila po kazenskih strelih. Tekme za preboj v končnico za poglavje zase in navijači niso razočarali. Foto: www.alesfevzer.com
V Tivoliju je bilo znova pravo vzdušje. V rednem delu sta izstopali obe tekmi proti KAC-u, ki jih je Olimpija dobila po kazenskih strelih. Tekme za preboj v končnico za poglavje zase in navijači niso razočarali. Foto: www.alesfevzer.com

Vuorinen: Prejeli smo pravo lekcijo in pripravljeni bomo na odločilni tekmi
Trener Pustertala Kasper Vuorinen je bil vidno razočaran. "Ogledal sem si veliko tekem Olimpije. Pričakoval sem njihovo odlično predstavo. Igrali so veliko bolj agresivno. Mi nismo bili dovolj učinkoviti ob številčni premoči. Popolnoma smo popustili v drugi tretjini in težko se je bilo vrniti v zadnjih 20 minutah. Prejeli smo pravo lekcijo in pripravljeni bomo na odločilni tekmi," je povedal strateg volkov iz Brunica.

Marca bodo zvesti navijači uživali
Pred petimi leti je Olimpija šesto tekmo v Tivoliju dobila s 6:2, nato pa v Brunicu osvojila naslov v Alpski ligi. To je bil prvi velik korak proti vrnitvi v Ligo IceHL, ki je sledila dve leti zatem. Četrtfinale z Beljakom marca 2022 je bil napet, sedem tekem so navijači polnili obe dvorani. Končnica je peti letni čas za zveste navijače in marca bodo vsekakor uživali.

V primeru, da zmaji izpadejo v četrtek zvečer v Intercable Areni v Brunicu, se bo kmalu začela finalna serija za naslov državnega prvaka z Jeseničani. Derbiji so vedno magnet in po januarski zmagi železarjev v Tivoliju se obeta prihod številnih njihovih navijačev v Ljubljano.