John Hughes je z dvema goloma in 12 podajami popeljal Beljak v polfinale.
John Hughes je z dvema goloma in 12 podajami popeljal Beljak v polfinale.

Oba navijaška sektorja v mestni dvorani v Beljaku sta bila nabito polna. Iz Ljubljane so prišli trije avtobusi in še številni posamezniki z osebnimi avtomobili. Olimpija je imela izvrstno podporo. Vse od 4. minute je bila v zaostanku, navijači pa so preglasili domače privržence.

To je bil popoln večer za modro-bele, saj so po koncu tekme spremljali še tekmo z Dunaja, kjer je njihov večni tekmec KAC izpadel. Capitalsi so sedmo tekmo dobili s 3:2. V novinarskem prostoru je bilo pri domačih poročevalcih veselo vzdušje: "Tega večera ne bomo pozabili. Naša zmaga na sedmi tekmi, pa še KAC je izpadel!"

Šivic: Za prvo leto smo naredili zelo lepo in dobro zgodbo

Udaren start ključen za uspeh koroških orlov
Trener Beljaka Rob Daum je po grenkem porazu v nedeljo zvečer v Tivoliju po 79 minutah izjemnega boja poudaril, da bo ključen začetek sedme tekme. Stari znanec iz Tivolija John Hughes, ki vodi na lestvici strelcev v končnici s 14 točkami (2 gola in 12 podaj), je plošček izza vrat poslal v hrbet Žana Usa in odbil se je v mrežo. Še večja mojstrovina je bil zadetek Scotta Kosmachuka, ko je z eno roko preigral Usa in zatresel mrežo.

Šivic: Bili smo veliko bližje uspehu, kot kaže končni izid
Ljubljančani so se ekspresno vrnili. Wade Murphy je dosegel prvi zadetek v končnici po odlični akciji Nika Simšiča. Ko so zmaji v drugi tretjini lovili izenačenje, so si privoščili tri kazni in Rick Schofield je z močnim diagonalnim strelom povišal na 3:1. V zadnji tretjini je imela Olimpija 12 strelov, a niti enkrat ni zadela.

"Tudi na sedmi tekmi smo bili blizu. Igra je bila popolnoma enakovredna. Beljak je imel šest minut igralca več, mi na zadnjih dveh tekmah sploh nismo imeli "power playa". Ni se lahko vrniti po zaostanku z 1:3 v zmagah, tudi tokrat smo bili veliko bližje uspehu, kot kaže končni izid," je razmišljal trener Mitja Šivic.

Wade Murphy je dosegel edini zadetek za Olimpijo na sedmi tekmi. Na prvih treh tekmah v Beljaku so zmaji zadeli kar 19-krat.
Wade Murphy je dosegel edini zadetek za Olimpijo na sedmi tekmi. Na prvih treh tekmah v Beljaku so zmaji zadeli kar 19-krat.

Tujci Beljaka precej bolj kakovostni
Guillaume Leclerc, ki je bil na začetku sezone najboljši strelec lige, je v končnici prispeval pet golov in štiri podaje. Francoz je vsekakor presegel pričakovanja. Joona Erving in Sebastien Piche sta imela pomembni vlogi na branilskih položajih. Bastien Maia je prišel sredi sezone namesto poškodovanega Luke Kalana, Murphy pa se ni izkazal. Večina tujcev bi izstopala v Alpski ligi, v Ligi IceHL pa vsekakor ne.

Beljak je vse stavil na sijajne tuje okrepitve. Poleg režiserja igre Hughesa je Anton Karlsson zadel šestkrat, Kosmachuk pa kar sedemkrat. Rick Schofield je velemojster "power playa", tudi Travis Oleksuk in Renars Krastenbergs sta jo v tej seriji že zagodla zmajem. Tokrat je odlično branil Tomi Karhunen. Finec je zbral 32 obramb in bil izbran za najboljšega posameznika sedme tekme.

Šivic je seveda podrobno analiziral vse tekme in dobro pozna kakovost tekmecev: "Imajo res kakovostne posameznike, šest napadalcev je izkušenih, tokrat so odigrali odlično. Na sedmi tekmi odločajo poteze posameznikov. Hughes je zadel izza vrat, Kosmachuk je dosegel res imeniten zadetek z eno roko. To je bila velemojstrska poteza."

Niso bili "kanta za nabijanje"
Pred začetkom sezone je bila Olimpija avtsajder v Ligi IceHL. Nihče ni resno računal na zmaje, ki so bili nato 56 dni na prvem mestu.

"Vsi so nam pripisovali, da bomo 'kanta' za nabijanje v Ligi IceHL. Skeptikom smo dokazali, da se motijo. Prehiteli smo številne odlične ekipe. V prvi sezoni smo naredili lepo zgodbo. Ponosni smo lahko na to serijo z Beljakom, ki se je pred sezono zelo okrepil in velja za enega izmed glavnih favoritov za naslov," je ocenil Šivic.

157 minut zaman čakali na "power play"
Olimpija je imela prednost igralca več zadnjič na začetku zadnje tretjine na peti tekmi! Brett Flemming je moral na kazensko klop zaradi naleta s palico. V naslednjih 157 minutah Ljubljančani niti enkrat niso imeli prednosti igralca več.

"Na šesti tekmi v Ljubljani je bilo kar nekaj prekrškov nad našimi igralci, tokrat sta bila vsaj dva naleta v glavo Leclerca, a sodniki niso niti enkrat zapiskali. Res čudno, da toliko časa nismo imeli prednosti igralca več. Najbolj me boli tretja tekma, ko smo v Beljaku vodili s 4:2, a na koncu izgubili. Na četrti tekmi smo jih popolnoma nadigrali, a nismo zadeli," je pojasnil Šivic.

Navijači Olimpije so napolnili tribuno za golom. Kultna pesem Mala terasa je odmevala v mestni dvorani v Beljaku. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Olimpije so napolnili tribuno za golom. Kultna pesem Mala terasa je odmevala v mestni dvorani v Beljaku. Foto: MMC RTV SLO

Proti Triglavu ne smejo delati norca iz samega sebe
42-letnega stratega zdaj čaka priprava na finale državnega prvenstva proti Triglavu, ki bo predvidoma na sporedu po koncu polfinala Lige IHL. Kranjčani vodijo z 2:1 v zmagah proti mladi ekipi Jesenic in si lahko finale priborijo v soboto.

"Pred sezono smo imeli cilj, da osvojimo dve lovoriki. Pokal že imamo, državno prvenstvo pa bo treba pripeljati do konca. Treba bo igrati zelo resno. Igralci ne smejo delati norca iz samega sebe," je odločno napovedal Šivic. V polfinalu je Olimpija izločila Jeseničane s skupnim izidom 8:0 (3:0 in 5:0).

Pance: Izkušnje močno na njihovi strani
Žiga Pance, ki je pred šestimi leti igral za Beljak in se ga navijači še dobro spomnijo, je bil precej potrt.

"V prvih osmih minutah smo igrali v krču. Pričakovali smo njihov nalet. Uspelo nam je znižati na 2:1, a tokrat nismo bili strelsko razpoloženi. Iztisnili smo maksimum. Bili smo res blizu velikemu preobratu v seriji. Včasih je lažje preboleti, če izgubiš z 0:4 ali z 1:4 v zmagah. Razočaranje je ogromno, potrebovali bomo nekaj dni, da pridemo k sebi. V tej seriji se je pokazalo, da so izkušnje močno na njihovi strani. Mi smo delali preveč napak v obrambni tretjini."

"Začetek sezone je bil neverjeten. Sreča nas je spremljala, vse je šlo v gol. Decembra in januarja smo imeli krizo. Veliko je bilo poškodb in kazni. Vseeno smo se uvrstili med najboljših šest. S tem smo presegli pričakovanja," je dodal kapetan zmajev.

Leclerc: Ni še pravi čas za analize, saj je težko požreti poraz
"Težko je po porazu na sedmi tekmi. Ni še pravi čas za analize, saj je težko požreti poraz. Prebudili smo navijače, ki so nas podpirali tudi na odločilni tekmi. Ko izgubiš sedmo tekmo, nikoli ni lahko. Poskušali smo vse, a tokrat se ni izšlo po načrtu," je razmišljal Leclerc.

Simšič: Vsak poraz na odločilni tekmi zelo peče
Nik Simšič je odigral zelo dobro sezono. V tej seriji je zadel dvakrat, tokrat pa je prispeval podajo. "Vso tekmo smo streljali na vrata, a vratar Beljak je bil vedno na pravem mestu. Tudi obramba je bila tokrat zelo zbrana in preprečila je naše hitre napade. Do izraza je prišla izkušenost njihovih ključnih igralcev, ki so že igrali sedme tekme. Pričakovali smo njihov pritisk na začetku tekme, a nam je zmanjkal korak na začetku tekme."

"Najgrenkejši je bil poraz na četrti tekmi v Tivoliju, ko smo skozi celotno tekmo prevladovali. Nismo zadeli, Beljačani pa so nas kaznovali po protinapadih. Na tej tekmi je manjkalo kar nekaj nosilcev igre Beljaka in res nam je lahko žal, da je nismo dobili. Tudi po zaostanku z 1:3 v zmagah smo verjeli, da nam lahko uspe vrnitev. Ni nam zmanjkalo veliko. Vsak poraz na odločilni tekmi zelo peče."

Sodnika Milan Zrnič in Trpimir Piragić nista odločilno vplivala na končni izid. Vseeno v ljubljanskem taboru niso bili zadovoljni z nekaterimi odločitvami.

"Nikoli v življenju se mi še ni zgodilo, da dve tekmi ne bi imeli niti enega "power playa". Zavedati se moramo, da je to avstrijsko prvenstvo. Zdaj potrebujemo nekaj dni odmora. Moramo se spočiti, potem pa nas čaka finale državnega prvenstva. Kar nekaj igralcev ima manjše poškodbe. Resno bomo vzeli finalno serijo s Triglavom. Naš cilj je dvojna krona," je dodal Simšič.

Olimpija brez polfinala Lige IceHL

Hughes si ni mislil, da bo potrebna sedma tekma
Pred desetimi leti je bila Olimpija v polfinalu Lige Ebel, ko je bil MVP rednega dela John Hughes. Tokrat je bil med najzaslužnejšimi, da so zmaji izpadli.

"Olimpija si zasluži veliko spoštovanje. Imajo najnižji proračun v ligi, a so zares borbena ekipa. Pričakoval sem težko serijo, vseeno pa si nisem mislil, da bomo igrali sedmo tekmo. Imeli smo tudi nekaj sreče. Na sedmi tekmi nas je rešil vratar Karhunen. Kosmachuk je odigral celotno serijo na zares visoki ravni. Tudi proti Fehervarju nas čaka zelo težka serija. Morda so imeli predolg odmor," je povedal 34-letni Kanadčan, ki se je po sedmih letih v Salzburgu vrnil v Beljak.

Daum: Polfinale je velik dosežek
Trener Rob Daum je bil tokrat zelo sproščen, potem ko je bil v nedeljo zvečer v Tivoliju precej na tleh. "Na nobeni drugi tekmi v tej dolgi seriji nismo tako dobro začeli. Ključen je bil zadetek za 3:1 ob prednosti igralca več. Lahko smo zelo srečni. Če ne bi napredovali v polfinale, bi bilo to veliko razočaranje. Za naš klub je polfinale velik dosežek. Olimpija je odigrala zelo dobro serijo, zaslužili so si preboj v končnico."

Olimpija je dvakrat osvojila Alpsko ligo (2019 in 2021), a to tekmovanje ni bilo magnet za gledalce. Prva sezona Liga IceHL je minila v številnih omejitvah, na srečo pa je bil Tivoli lepo napolnjen na vseh teh tekmah četrtfinala. Četrtfinale je prva stopnica, ostaja pa možnost nadgradnje za naslednjo sezono.