SŽ Olimpija bo v naslednjem krogu gostovala. V nedeljo jo na Madžarskem pričakuje Fehervar. Foto: www.alesfevzer.com
SŽ Olimpija bo v naslednjem krogu gostovala. V nedeljo jo na Madžarskem pričakuje Fehervar. Foto: www.alesfevzer.com

Branilci naslova in trenutno vodilna ekipa je v Tivoliju upravičila vlogo favorita, čeprav so se jim zmaji dobro upirali in so prikazali zelo dobro predstavo. Rdeči biki so bili nevarnejši, razmerje v strelih pa je bilo 36:21 za goste, ki ostajajo le pri enem porazu po podaljšku, sicer pa je bila zanje to že sedma zmaga, šesta s polnim izkupičkom.

Schneider izkoristil prednost igralca več
Uvodno pobudo so gostje v Ljubljani kronali v deseti minuti. Miha Beričič je moral na klop za kaznovane, številčno premoč pa so Salzburžani izkoristili v 43 sekundah, ko je Thomas Raffl z leve na drugi strani našel Petra Schneiderja, ta pa je z zelo natančnim strelom ob vratnici poslal plošček za hrbet Lukaša Horaka. Olimpija je bila nevarna v zaključku tretjine, toda "power playa" ni izkoristila.

Bourke povišal na 0:2
Tudi v drugi tretjini se je mreža enkrat zatresla. Znova je bila to domača. Tekla je 37. minuta, ko je Salzburg, ki je bil tudi v tem delu srečanja nevarnejši, povišal prednost. Z razdalje je streljal Lucas Thaler. Ploščica se je odbila od ograde, na pravem mestu pa je bil Troy Bourke, ki je zadel nekoliko z leve strani.

Maris Bičevskis je dosegel oba zadetka za zmaje, a to ni bilo dovolj. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Maris Bičevskis je dosegel oba zadetka za zmaje, a to ni bilo dovolj. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Bičevskis dvakrat zatresel mrežo
V 49. minuti so Ljubljančani znižali. V protinapad je zadrsal Maris Bičevskis, se ustavil na desni strani in – tik preden je do njega prišel Dennis Robertson – z diagonalnim strelom presenetil Davida Kickerta. Dobrih šest minut so gostje potrebovali za odgovor. Ob igralcu več na ledu so stisnili zmaje pred vrata, na 1:3 pa je povišal Mario Huber.

Mahkovec zadel vratnico
Gostitelji so ob koncu poskusili brez vratarja, kar se jim je obrestovalo 102 sekundi pred koncem, ko se je v gneči pred vrati dobro znašel Bičevskis, ki je še drugič zatresel mrežo. V izdihljajih bi jim skoraj uspelo izenačiti. Plošček je po strelu Marcela Mahkovca zadela vratnico, medtem ko je Aljaž Predan 15 sekund pred koncem meril mimo.

Karhula: To je bila naša najboljša tekma v domači dvorani
"V prvih 40 minutah je bil Salzburg boljši. Mi smo bili korak počasnejši in nismo uspeli resneje zapretiti. Zaostajali smo le z 0:2 in vedel sem, da je še vse mogoče. V zadnji tretjini smo zaigrali precej bolj odločno. Prvi zadetek nas je podžgal. Gledalci so bili veliko glasnejši. Močno smo pritisnili in res škoda, da nismo osvojili točke. Verjetno je bila to naša najboljša tekma v domači dvorani v tej sezoni," je tekmo ocenil trener Antti Karhula.

V zeleno-belem dresu sta debitirala Ville Leskinen in Jure Povše. "Poškodoval se je Miha Zajc, ki bo manjkal še mesec dni. Odšel je Will Cullen. Morali smo dopolniti kader. Leskinen je prišel, poznam ga iz slovaškega prvenstva," je poudaril finski strateg.

Igrali so taktiko z gostovanj, ko najprej mislijo na obrambo
Olimpija je dobila vse štiri tekme na gostovanjih v letošnji sezoni, v Tivoliju pa čaka na zmago v Ligi IceHL od 2. decembra lani.

"Salzburg je izjemno kakovostna ekipa in morali smo preživeti v prvih dveh tretjinah. Igrali smo našo taktiko z gostovanj, ko najprej mislimo na obrambo. Igrali smo na podobni ravni kot v nedeljo v Brunicu. Doma želimo na vsak način hitro zadeti, a smo vedno prvi prejeli zadetek in težko je nato nadaljevati," je razlagal Karhula, ki je bil zelo razočaran, saj je prepričan, da bi si zaslužili vsaj točko.

Karhula bo zelo motiviran v nedeljo na Madžarskem
V nedeljo ob 16.00 je na sporedu gostovanje na Madžarskem, Fehervar je trenutno na tretjem mestu.

"Zame je v nedeljo velika tekma. Nismo se lepo razšli v Szekesfehervarju, kjer sem bil tri leta. Če bomo ponovili nedeljsko predstavo iz Brunica in z današnje zadnje tretjine, bomo odnesli tri točke," je zaključil Karhula.

Bičevskis: Prepozno smo pritisnili, lahko bi iztržili več
"Nikoli ni lahko igrati proti tako močni ekipi. Prepozno smo pritisnili. Lahko bi iztržili več, če bi bolj aktivno odigrali uvodnih 40 minut. Liga IceHL je odlična, pravilno sem se odločil, ko sem prišel sem," je povedal Bičevskis.

"Zaradi poškodbe nisem mogel trenirati avgusta in to se je zelo poznalo na uvodnih tekmah. Ujel sem pravi ritem na zadnjih tekmah. Zajc, ki je igral v našem napadu, se je poškodoval. Mislim, da zelo dobro sodelujeva z Goochem. Težava naša ekipe je igra ob prednosti igralca več, ki nam nikakor ne steče," je dodal Latvijec, ki je imel tokrat res imeniten večer.

Zavedajo se, da navijači že dolgo časa čakajo na zmago
"Nihče v garderobi ne pozna razloga, zakaj nam gre v gosteh vse po načrtih, doma pa nimamo še nobene zmage. Priprava na tekme je popolnoma enaka. Morda je pritisk doma večji. Na vseh tekmah smo se znašli v zaostanku, v gosteh pa smo povedli in nato je bilo nadaljevanje lažje. Vsi se zavedamo, da navijači že dolgo časa čakajo na zmago. Prepričan sem, da nas bo uspelo že naslednji teden," je napovedal Bičevskis.

Horak blestel, a poraza s Salzburgom ni mogel preprečiti

9. krog:
SŽ OLIMPIJA – SALZBURG
2:3 (0:1, 0:1, 2:1)
920; Bičevskis 49., 59.; Schneider 10., Bourke 37., Huber 56.

LINZ – FEHERVAR
4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

INNSBRUCK – KAC CELOVEC
4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

ASIAGO – DUNAJ
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Preloženo:
PUSTERTAL – GRADEC

Lestvica:                     * x      
SALZBURG                 8  6 1 1 0 21 
PUSTERTAL                8  5 1 0 2 17 
FEHERVAR                 9  5 1 0 3 17 
BELJAK                   8  4 1 1 2 15 
VORARLBERG               8  5 0 0 3 15 
INNSBRUCK                9  3 2 2 3 15 
-------------------------------------- 
SŽ OLIMPIJA              8  3 1 1 3 12 
KAC CELOVEC              8  3 1 0 4 11 
LINZ                     8  2 2 1 3 11 
DUNAJ                    7  2 1 1 3  9 
-------------------------------------- 
ASIAGO                   8  2 0 1 5  7 
GRADEC                   7  0 0 3 4  3 
BOLZANO                  8  1 0 0 7  3 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih