Član četrtega napada Luka Ulamec je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: www.alesfevzer.com
Član četrtega napada Luka Ulamec je dosegel najpomembnejši zadetek v karieri. Foto: www.alesfevzer.com

Asiago v letošnji končnici še ni izgubil po 60 minutah. Štirikrat je izgubil v podaljšku. Obe finalni srečanji je izgubil v 67. minuti. Italijani so se izkazali za izjemno neugodnega tekmeca in tudi v soboto Ljubljančane čaka težko delo.

Logar že končal sezono
Trener Olimpije Raimo Summanen je priznal, da je nekaj igralcev poškodovanih in v ključnem delu sezone stiskajo zobe. Branilec Miha Logar je že končal sezono zaradi poškodbe čeljusti. Moral bo na operacijo. Tudi na drugi tekmi je manjkal najboljši napadalec Asiaga Alex Frei, ki je blestel v polfinalu proti Jeseničanom.

Izjemni Vallini spravljal napadalce Olimpije v obup
Olimpija je silovito pritisnila in gostitelji so bili v uvodnih desetih minutah stisnjeni pred svoja vrata. Luka Ulamec v 3. minuti ni uspel spraviti ploščka prek noge vratarja Gianluce Vallinija. Trikrat je poskušal iz bližine z desne strani, a mu ni uspelo. V 5. minuti je Tadej Čimžar iz zelo ugodnega položaja streljal naravnost v Vallinija. V 11. minuti je imela Olimpija izjemno priložnost. Miha Zajc in Čimžar sta krenila sama proti vratom. Izmenjala sta si dvojno podajo, strel Zajca pa je senzacionalno odbil Vallini.

Steven McParland je unovčil prednost igralca več po četrt ure igre. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Steven McParland je unovčil prednost igralca več po četrt ure igre. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

McParland zadel ob prednosti igralca več
Asiago je čakal na napako zmajev in jo dočakal v 13. minuti, ko je Žiga Pešut moral na kazensko klop zaradi visoke palice pred vrati Asiaga. Strel Marca Rose je Paavo Hölsä še uspel odbiti, a je odlični napadalec Steven McParland poslal plošček pod prečko. Italijani so se otresli pritiska. Zelo vroče je bilo tudi ob koncu tretjine, ko je moral najprej na kazensko klop Vallerand zaradi spotikanja v napadalni tretjini in nato še Žiga Pance zaradi zavlačevanja igre.

Čimžar lepo preusmeril plošček v mrežo
Po pol ure igre je Olimpija prišla do prvega "power playa", Vallini je prejel kazen zaradi spotikanja. Plošček je prepočasi krožil in Italijani so se uspeli ubraniti. V 35. minuti je bil izključen Rosa zaradi zavlačevanja pri sodniškem metu. Veliko neumnost odličnega napadalca so zmaji kaznovali. Juuso Pulli je sprožil z modre črte, Čimžar pa je v zraku preusmeril smer ploščka in ga pospravil v mrežo.

Magovac 27 sekund pred koncem izsilil podaljšek
V zadnji tretjini je bilo zelo nevarno pred vrati zmajev, ko je imel Asiago dvakrat igralca več. Kapetan Žiga Pance je v 50. minuti pobegnil v protinapad, a je Vallini strel ubranil. Najprej je bil izključen Zajc, nato pa v 56. minuti še Čimžar. Zmaji so trpeli, vendar so zdržali. Minuto in tri sekunde pred koncem so se gostitelji veselili. Daniel Mantenuto je streljal mimo vrat, plošček pa je Marek Vankuš spretno spravil pred vrata, kjer ga je Matteo Tessari potisnil v prazno mrežo.

Summanen je moral tvegati. Takoj je vzel Hölsäja iz vrat in pritisnil s šestimi igralci. Aleš Mušič je podal do Aleksandra Magovca, ki je z močnim strelom z modre črte izsilil podaljšek 27 sekund pred koncem rednega dela.

Ulamec odločil v slogu največjih velemojstrov
Drugič v finalu je bil na sporedu podaljšek. Prvo veliko priložnost so imeli gostitelji. V 63. minuti je Rosa nevarno sprožil z dveh metrov, a se je izkazal Hölsä. V 65. minuti je dvakrat streljal Zajc, Vallini pa je plošček odbil.

Odločitev je padla v 67. minuti, ko je Ulamec v protinapadu dveh proti enemu prodrl po desni strani in spretno počakal s strelom, nato pa z bekhendom poslal plošček med nogama Vallinija v mrežo.

Ulamec: Občutki so nepopisni
"Občutki so nepopisni. Veselje je bilo veliko. Ekipa je igrala odlično. Bil sem tisti srečnež, ki je spravil plošček v mrežo. V Tivoliju sem zapravil veliko priložnost, zdaj sem se Valliniju oddolžil. Imamo širok kader, soigralci zaupajo tudi četrtemu napadu," je poudaril Ulamec, ki je dodal, da ne bodo ponovili napke iz polfinala, ko so izgubili tretjo tekmo doma proti Lustenauu in se nato rešili šele po petih tekmah.

Tretja tekma bo v soboto ob 20.00 v Ljubljani. Če finale takrat še ne bo odločen, pa bosta obračuna nato še v ponedeljek v Asiagu in v sredo v Ljubljani.


Finale, druga tekma:
ASIAGO – SŽ OLIMPIJA 0:2
* 2:3 (1:0, 0:1, 1:1)
McParland 15., Tessari 59.; Čimžar 37., Magovac 60., Ulamec 67.
* – v podaljšku


Prva tekma:
SŽ OLIMPIJA – ASIAGO
* 3:2 (1:0, 0:0, 1:2)
Pešut 1., Mušič 47., Pance 67.; Gellert 51., McParland 60.
* – v podaljšku

Tretja tekma, sobota ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA – ASIAGO

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.