Aleš Mušič je v 47. minuti povišal na 2:0 ob prednosti igralca več. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič je v 47. minuti povišal na 2:0 ob prednosti igralca več. Foto: www.alesfevzer.com

Do finala je sicer ljubljansko moštvo prišlo s polfinalnim uspehom 3:2 v zmagah proti Lustenauu, medtem ko je Asiago z enakim izidom v zmagah izločil Sij Acroni Jesenice. Prva finalna tekma je potrdila, da do Italijani izjemno neugoden tekmec, ki čaka na napake tekmeca. Tokrat je manjkal njihov najboljši strelec v končnici Alex Frei, ki je poškodovan, a bi se morda lahko vrnil že na drugi tekmi v četrtek.

Pešut sanjsko odprl finalno serijo
Zmaji so sijajno odprli srečanje, saj je Žiga Pešut zadel že po 44 sekundah – s strelom precej z leve strani nad ramo Gianluce Vallinija. Tudi v nadaljevanju prve tretjine so imeli Ljubljančani premoč, gostje so Paava Hölsäja prvič preizkusili šele v 10. minuti, izid pa se ni spremenil. Ko je Olimpija naredila napko pri menjavio igralcev v 12. minuti, je Asiago dočakali "power play". V tej prvini je zares nevaren. Branilec Alexander Gellert je zadel prečko. Po protinapadu pa se je Jose Antonio Magnabosco odločil za podajo namesto za strel.

Vallini držal goste v igre
Nadaljevanje je bilo podobno, zmaji so imeli izrazito premoč, toda streli Aleša Mušiča, Marka Severja, Nika Simšiča in soigralcev niso bili dovolj natančni oziroma je bil vratar Vallini zbran. Ni šlo niti ob igralcu več, na drugi strani pa so imeli gostje ob pritisku zeleno-belih sicer redko priložnosti za organiziran napad, a je moral nekajkrat tudi domači vratar dobro posredovati. V zadnji minuti druge tretjine je imel lepo priložnosti še Luka Ulamec, ko je bil sam pred golom, a tudi ni zadel. Drugo tretjino so predčasno končali zaradi počenega pleksi stekla, nato pa so odigrali skupaj zadnjih 25 minut.

Mušič mojstrsko povišal na 2:0
Prednost domačih je v 47. minuti s podobnim zadetkom povišal Aleš Mušič. Mjstrsko je pospravil plošček pod prečko po podaji Anžeta Ropreta. Kazalo je, da bodo zmaji srečanje mirno pripeljali do konca, a se to ni zgodilo.

McParland izenačil 45 sekund pred koncem
Alexander Gellert je najprej v 51. minuti znižal na 1:2 z močnim strelom, ko je imel Asiago igralca več. Zaradi udarca s palico je bil izključen Pešut. Trener Petri Mättilä je minuto in 33 sekund pred koncem iz igre potegnil Vallinija in pritisnil s šestimi igralci. Steven McParland je vsega 45 sekund pred koncem s strelom med nogama matiral Paava Holso, ki bi lahko posredoval bolje.

Štebih z modre črte, Pance v polno
Sledil je podaljšek, v katerem sta bila moža odločitve Miha Štebih in Pance. Prvi je v 67. minuti sprožil z modre črte, drugi pa je pred vrati spremenil smer ploščku, ki je končal za hrbtom Vallinija. Razmerje strelov je bilo 43:23 za Ljubljančane.

Obeta se napeta finalna serija. Druga tekma bo v četrtek ob 19.00 v Asiagu.

Zadetki s tekme med SŽ Olimpijo in Asiagom,

Finale. prva tekma:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO 1:0
* 3:2 (1:0, 0:0, 1:1)
Pešut 1., Mušič 47., Pance 67.; Gellert 51., McParland 60.
* - v podaljšku

Druga tekma, četrtek ob 19.00:
ASIAGO - SŽ OLIMPIJA

Tretja tekma, sobota ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage.