Žiga Pešut je že v 44. sekundi načel mrežo Asiaga. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut je že v 44. sekundi načel mrežo Asiaga. Foto: www.alesfevzer.com

V finalu se zares pozna, da je dvorana prazna. Navijači že 14 mesecev niso bili na tekmi in zagotovo bi se jih zbralo več kot 3.000. Še več pa verjetno na finalu državnega prvenstva, ki se bo začel 30. aprila ali 3. maja (odvisno od tega, koliko se bo zavlekel finale Alpske lige). Prenos vseh tekem bo na TV Slovenija 2.

Odločilni trenutek prve finalne tekme se je zgodil v 67. minuti, ko je Pance v zraku spremenil smer ploščka po strelu Mihe Štebiha z modre črte.

"Bili smo boljši, Asiaga večino tekme ni bilo nikjer. Napake se dogajajo, poklonili smo jim dva zadetka. Če bomo to popravili, bomo dobili tudi drugo tekmo v Asiagu. Naredili smo analizo njihove igre, imajo dobre branilce in treba jih je zadržati že v njihovi tretjini," je povedal junak torkovega večera na Celovški 25.

"Šok je bil zadetek za 2:2 v zadnji minuti, saj smo prevladovali vseh 60 minut. To nas je potrlo. K sreči smo imeli 15 minut časa, da smo se sestavili. Od prve minute podaljška smo prikazali pravo igro. Asiago je na majhnem domačem igrišču zelo nevaren. Ključnih bo prvih 15 minut, ko bodo pritisnili. Ne smemo se zaletavati," je dodal kapetan zmajev.

Asiago je bil v igri petih proti petim v prvi tretjini popolnoma v podrejenem položaju. Žiga Pešut je že v 44. sekundi poskrbel za mirnejše nadaljevanje. Ko pa so Ljubljančani imeli na ledu šest igralcev in si prislužili prvo kazen, je bilo takoj vroče pred vrati in Paavo Hölsä je imel veliko srečo. Najprej je Jose Antonio Magnabosco popolnoma po nepotrebnem podal namesto strela iz bližine. Odlični branilec Alexander Gellert je stresel prečko.

V Tivoliju so bili na tribunah le funkcionarji HZS-ja in novinarji. Zares nenavaden občutek je bilo spremljati finalno tekmo pred praznimi tribunami. Foto: www.alesfevzer.com
V Tivoliju so bili na tribunah le funkcionarji HZS-ja in novinarji. Zares nenavaden občutek je bilo spremljati finalno tekmo pred praznimi tribunami. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič pričakuje agresivnejšo igro Asiaga doma
Pet minut pred koncem druge tretjine je počilo pleksisteklo ob klopi Asiaga in ekipi sta odšli predčasno v garderobo. Po izjemnem zadetku Aleša Mušiča so bili gostje v izgubljenem položaju, a je Pešut pred vrati Asiaga naredil veliko neumnost, zaradi udarca s palico je moral na kazensko klop. Gellert je znižal in Asiago je nato pritisnil. Razmerje strelov v zadnji tretjini je bilo 7:10, potem ko je v uvodnih dveh tretjinah Olimpija prevladovala (33:11). V zadnji minuti in pol so gostje pritisnili s šestimi igralci. Olimpija ni mogla več iz obrambne tretjine in Steven McParland je izsilil podaljšek 45 sekund pred koncem.

"Zdaj imamo psihološko prednost, a to še nič ne pomeni. "Power play" je vrnil goste v igro. Prejeli smo zadetek tik pred koncem, a dogovorili smo se, da bomo v podaljšku od začetka vršili pritisk. Ključ do uspeha je bil, da smo držali plošček. Izkazal se je tudi četrti napad, na zadnjih dveh tekmah so res igrali odlično. Pričakujem agresivnejšo igro Asiaga v četrtek. Imamo daljšo klop, ritem je zelo naporen. Moramo igrati na štiri napade," je poudaril Mušič, ki je vsako sezono v najboljši formi v končnici. Redni del sezone za izkušenega napadalca ni pravi izziv, a že septembra bo zgodba drugačna, saj bo Olimpija znova igrala v Ligi IceHL.

Zadetki s prve finalne tekme med Olimpijo in Asiagom

Summanen: Asiago ni premagal Jesenic le zaradi srečnega naključja
Trener Olimpije Raimo Summanen je bil tokrat zelo umirjen. Sodniki ga niso spravili iz tira.
"Zelo sem srečen. Predvsem začetek je bil odličen, v zadnjih desetih minutah pa smo prejeli dva poceni zadetka. Preveč smo čakali. V garderobi smo se umirili in nismo razmišljali za nazaj. Zadovoljen sem, a po tako dobri igri bi morali tekmo odločiti že prej," je razmišljal 59-letni Finec.

Prvič je vodil tekmo proti Asiagu in hitro je dobil potrditev, da bo to napeta finala serija. "Asiago je zelo nevaren tekmec. Če bomo delali napake, nas bodo kaznovali. Jesenic niso premagali le zaradi srečnega naključja, imajo veliko kakovostnih posameznikov. V rednem delu nisem vodil nobene tekme proti njim, zato je vse analize pripravil moj pomočnik Matic Kralj, ki jih odlično pozna. Prepričan sem, da lahko Asiago igra še precej bolje. Ko enkrat začne izkoriščati napake tekmecev, je res neugoden," je pojasnil Summanen, ki pozna trenerja Asiaga Petrija Mättiläja.

Gianluca Vallini je zbral 40 obramb. Vratar Asiaga je blestel že v polfinalu proti Jeseničanom. Foto: www.alesfevzer.com
Gianluca Vallini je zbral 40 obramb. Vratar Asiaga je blestel že v polfinalu proti Jeseničanom. Foto: www.alesfevzer.com

Na zadnjih tekmah se je poznalo, da izjemni napadalec Marc-Olivier Vallerand še ni popolnoma okreval po zvinu gležnja. Summanen razume, da bodo igralci zdaj stisnili zobe: "Imamo nekaj manjših poškodb. Nekateri igralci želijo pomagati, čeprav niso 100-odstotni, saj je to finalna serija. Če bi zdaj igrali redni del sezone, bi zagotovo počivali."

Tokrat je bil zadovoljen s sojenjem Lešnjaka
Sodniki tokrat niso bili v ospredju. Znova je sodil Borut Lešnjak, ki je v soboto razjezil Summanena, ki ga je poslal kar v Hollywood. "Še dobro, da ne berem člankov. K sreči ne vem, kaj vse se dogaja. Ni mi treba povedati podrobnosti. Vsak si zasluži drugo in tretjo priložnost. Tokrat so bili sodniki dobri."

Mättilä: Ne moreš osvojiti naslova le z obrambo
Italijani so bili zelo potrti. Vse tri tekme v letošnji končnici so izgubili v podaljšku, po 60 minutah jih ni premagal še nihče!

"Seveda smo razočarani. V uvodnih 20 minutah nismo imeli možnosti. Zadovoljen sem z našo vrnitvijo po zaostanku z 0:2. Na domačem ledu bomo prikazali boljšo igro. Imamo veliko izkušenih igralcev, na Jesenicah smo zmagali dvakrat zapored in to je res velik dosežek. Olimpija je velik favorit v finalni seriji. Ne moreš osvojiti naslova le z obrambo, čaka nas težka naloga. Upam, da bo na drugi tekmi lahko igral Alex Frei," je razlagal trener Mättilä, ki je pred dvema letoma vodil Pustertal. V finalni seriji je bil na pragu naslova pri vodstvu s 3:1 v zmagah in z 2:0 na peti tekmi doma, a je nato zmajem uspela velika vrnitev.

Tičar in Gregorc prvaka Lige IceHL s KAC-em
Hokejisti celovške ekipe KAC so postali prvaki Lige IceHL, v kateri bo v prihodnji sezoni nastopala tudi SŽ Olimpija. Celovčani so na peti tekmi finala v Bolzanu zmagali s 5:3 in se s skupnim izidom 4:1 v zmagah veselili naslova prvaka.

Celovčani so v polfinalu ugnali Salzburg s 4:1 v zmagah, medtem ko je južnotirolski klub v polfinalu s 4:2 v zmagah odpravil Dunaj.

V nedeljo je ključen zadetek v finalni seriji dosegel Blaž Gregorc. Ob prednosti igralca več je v 64. minuti odločil podaljšek v sejemski dvorani v Celovcu. Tokrat se je izkazal Rok Tičar, ki je v 27. minuti zadel za 1:3, podal pa je tudi za drugi in četrti zadetek.

V finalu sta ekipi igrali na štiri zmage. Prvi tekmi so s 6:0 in 5:4 dobili Celovčani, tretjo z 2:0 Bolzano, četrto pa KAC s 5:4 po podaljšku, tako da je imel celovški klub danes že prvi zaključni plošček za naslov.

Za KAC je zmaga pomenila tudi ubranitev naslova iz sezone 2018/19, saj tekmovanja v lanski sezoni zaradi pandemije covida-19 niso izpeljali do konca. Bolzano pa je ostal brez tretjega naslova zmagovalca v tej ligi, ki se ji je pridružil leta 2013. Doslej je bil prvak v letih 2014 in 2018.

Ne glede na razplet finala so Celovčani že pred začetkom postali tudi avstrijski prvaki, ker je bil tekmec iz druge države, skupno je bila to za rdeče iz Celovca že 32. državna lovorika. MVP končnice je bil napadalec Nick Petersen, ki je dosegel 10 golov in prispeval še 13 podaj.