Veliko veselje po imenitni odločilni akciji. Foto: Reuters
Veliko veselje po imenitni odločilni akciji. Foto: Reuters

Četudi reprezentance še zdaleč ne igrajo z najboljšimi, pa je bil četrtfinale razburljiv, še posebej najslovitejši hokejist reprezentančni obračun. Rusi so veljali za prve favorite turnirja, Kanadčani pa so se skozi šivankino uho uvrstili v izločilne boje. Toda zdaj zbornaja komanda sklonjenih glav zapušča Rigo, Kanada pa po veliki zmagi nad zgodovinskimi tekmeci ostaja v boju za 27. naslov svetovnega prvaka.

Mangiapane v podaljšku popeljal Kanado v polfinale

Povedli so Rusi v 35. minuti. Dmitriju Orlovu je sicer Darcy Kuemper preprečil zadetek, ko mu je izbil ploščico, toda branilec Washingtona jo je zadržal v posesti, vratar Arizone pa je obležal na tleh precej ven iz gola. Orlov je nato našel pred vrati Jevgenija Timkina, ki je dosegel svoj prvi gol na svetovnih prvenstvih. 15 minut pred koncem je Kanada izkoristila igralca več na ledu in izenačila. Connor Brown je po desni strani zadrsal za vrata in lepo podal Adamu Henriqueju, ki je zadel. Brown je z devetimi podajami prepričljivo najboljši podajalec turnirja.

Kanadčani z izjemno akcijo v podaljšku šokirali Ruse

Po dveh minutah in 12 sekundah podaljška je padla odločitev. Andrew Mangiapane je prodrl v napadalno tretjino, nato pa ploščico poslal nazaj proti modri črti Troyu Stecherju, ki je uprizoril pravi slalom med rusko obrambo. Mojstrsko je preigral Ivana Morozova in Nikito Nesterova, zatem pa na drugi strani našel Mangiapaneja, ki jo je pospravil za hrbet nemočnega Sergeja Bobrovskega.

Levi ostajajo v igri za obrambo naslova

Branilci naslova Finci ostajajo v boju za kolajne, potem ko so v četrtfinalu z 1:0 v drugem paru hokejskih velikanov na kolena spravili Češko. Levi so ploščico v mrežo spravili ob koncu prve tretjine, toda Iro Pakarinen je ob tem trčil v vratarja Šimona Hrubeca. Po dolgem ogledu je bil zadetek razveljavljen. Na začetku druge tretjine je Atte Ohtamaa zadel okvir vrat.

Jere Innala je popeljal Finsko v polfinale. Foto: Reuters
Jere Innala je popeljal Finsko v polfinale. Foto: Reuters

V 33. minuti se je vendarle zatresla češka mreža. Pakarinenov strel je Hrubec zaustavil, toda ploščico je le odbil. Na pravem mestu je bil Jere Innala, ki jo je spravil za hrbet češkega vratarja. Ta je sicer zbral 23 obramb, eden izmed junakov finske zmage pa je bil tudi vrata Jussi Olkinuora z 28.

Nemci po preobratu in "loteriji" med štiri

Nemčija je po 11 letih prvič premagala Švico, leta 2010 pa se je tudi zadnjič borila za medalje. Zdaj ima priložnost za svojo peto, prvo po daljnem letu 1953. Slavila je po velikem preobratu, ko je zaostajal že z 2:0, odločitev o potniku med štiri pa je padla po kazenskih strelih.

Kazenski streli na tekmi Švica - Nemčija

V uvodni tretjini so bili Švicarji boljši, v 16. minuti pa tudi povedli prek Ramona Untersanderja. 34. minuta je tekla, ko je Fabrice Herzog povišal prednost, toda Nemci so v nadaljevanju igrali vse bolje. Prek Toma Kühnhackla so znižali še v drugi tretjini, v zadnjo pa krenili zelo napadalno, kar se jim je obrestovalo 43 sekund pred koncem, ko je izenačil Leon Gawanke. V desetminutnem dodatku, ko so igrali 3 na 3, sta mreži obmirovali, tako da so odločali kazenski streli. V tretji seriji je zadel Timo Meier, a je takoj odgovoril Dominik Kahun. Mathias Niederberger je naslednja dva švicarska poskusa zaustavil, za veliko slavje pa je nato poskrbel Marcel Noebels.

Američani suvereno odpravili Slovake

ZDA se bodo po letu 2018, ko so bile bronaste, znova borile za kolajne. Slavile so sedmič zapored, na osmih tekmah pa so dobile le devet zadetkov. Slovaki deveto leto zapored ostajajo brez odličja. Američani so silovito krenili v dvoboj, kmalu imeli premoč 5 na 3, česar pa niso izkoristili. Podjetno igro vendarle kronali v 14. minuti, ko je mrežo zatresel Brian Boyle.

Do konca uvodne tretjine sta se med strelce vpisala še Colin Blackwell in Conor Garland, ki sta v nadaljevanju zadela še vsak po enkrat. Najboljši strelec turnirja Peter Cehlarik je z 11. točko vlil nekaj upanja, toda že dobre štiri minute kasneje je Blackwell povišal na 4:1. V zadnji tretjini se je slovaška mreža še dvakrat zatresla.


Ččetrtfinale:
ZDA – Slovaška
6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Boyle 14., Blackwell 16., 37., Garland 20., 59., Chmelevski 46.; Cehlarik 33.

Švica – NEMČIJA
2:3 (1:0, 1:1, 0:0) - kazenski streli
Untersander 16., Herzog 34.; Kühnhackl 38., Gawanke 60.

FINSKA – Češka
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Innala 33.

Rusija – KANADA
1:2 (0:0, 1:0, 0:1) - v podaljšku
Timkin 35.; Henrique 46., Mangiapane 63.


Polfinale, sobota ob 15.15:
ZDA - KANADA

Ob 19.15:
FINSKA - NEMČIJA