Norm Maracle je blestel tudi na večnem derbiju. Foto: Iztok Novak
Norm Maracle je blestel tudi na večnem derbiju. Foto: Iztok Novak
Norm Maracle
Norm Maracle je na lestvici uspešnosti vratarjev trenutno celo pred Alexom Westlundom. Foto: Iztok Novak
Frank Banham
Frank Banham je dober prijatelj z Maraclom. Foto: Iztok Novak
Norm Maracle o zelo dobrem štartu Olimpije

34-letni Kanadčan je hitro dokazal, da je pravi čuvaj mreže. Po šestih krogih je obranil kar 93,94 odstotka strelov. Po nepozabnem Alexu Westlundu se v pretekli sezoni Mike Morrison in Markus Korhonen nista izkazala. Tokrat je imel direktor Matjaž Sekelj srečnejšo roko. Maracle je zadnji dve sezoni igral v Nemčiji, a zaradi čezmerne teže ni blestel, saj je tehtal pri 175 cm kar 107 kilogramov. Poleti je shujšal za 15 kg in v Ljubljano prišel pripravljen. Odigral je 66 tekem v Ligi NHL, kjer je z Detroitom dvignil Stanleyjev pokal. Branil je tudi v Rusiji, kjer je z Avangardom osvojil naslov evropskega klubskega prvaka. V Ljubljani se odlično počuti.


Olimpija je odlično začela novo sezono v Ligi Ebel, dobili ste vse tri tekme doma. V nedeljo ste ugnali prvake iz Celovca s 5:3, v torek pa še podprvake iz Salzburga s 5:4. Ste pričakovali tako dober začetek sezone?
V pripravljalnem obdobju smo res garali. Dany Gelinas nas je odlično pripravil, vsi smo v zelo dobri kondiciji. Vsak trening fantje dajejo vse od sebe, zmagati si želimo na vsaki tekmi, tudi v gosteh smo igrali dobro, a nismo imeli sreče. Mislim, da imamo zelo dobro moštvo.

Na nekaterih pripravljalnih tekmah se niste izkazali, a so vsi v klubu zatrjevali, da ste motivirani le za velike tekme. To se je izkazalo v Ligi Ebel, kjer ste drugi najboljši vratar po petih krogih. Na derbiju proti Jesenicam ste bili najboljši igralec tekme.
V pripravljalnem obdobju smo v zelo kratkem času odigrali deset tekem. Bilo je naporno. Vsi smo bolj motivirani za redni del sezone, ko se gre zares. Ne vem, ali sem bil tako slab na prijateljskih tekmah, zdaj pa sem vesel, da mi gre tako dobro.

Zadnji dve sezoni ste branili v Nemčiji za Iserlohn Roosters. Kako bi primerjali nemško Ligo DEL in Ligo Ebel?
Ligi sta zelo izenačeni. Veliko igralcev pride iz Amerike v Nemčijo in tudi v Ligo Ebel. Ni velikih razlik v kakovosti med obema ligama.

Kako je prišlo do stikov in dogovora z Olimpijo?
Vse se je zgodilo zelo hitro. Podpisal sem šele dan pred prihodom, ko se je vodstvo Olimpije dogovorilo z mojim agentom. Frankie Banham mi je priporočil ta klub, zelo dobra prijatelja sva že od mladincev naprej. Poznava se od mojega 17. leta. Zaslužen je za moj prihod v Ljubljano.

Kako vam je všeč v Ljubljani, prav veliko o Sloveniji pred prihodom najbrž niste vedeli.
Zares je lepo, ena izmed najlepših držav, kjer sem doslej bil. Tudi družina uživa v Ljubljani. Upam, da bom dobro branil in ostal tu dlje časa, saj se imam imenitno.

V Ligi NHL ste zbrali nekaj čez 60 nastopov. Že v prvi sezoni 1997/98 ste z Detroitom, kjer sicer ob Osgoodu, Vernonu in Hodsonu niste dobili veliko priložnosti, osvojili Stanleyjev pokal. Red Wingsi so daleč najbolj uspešen klub v zadnjem obdobju v Ligi NHL. Kako je bilo igrati v Joe Louis Areni?
To je izpolnitev sanj vsakega hokejista. Vsi otroci pri smo sanjali, da bomo enkrat zaigrali v Ligi NHL in domov prinesli Stanleyjev pokal. Na žalost se nisem dlje časa zadržal v Ligi NHL, a prav ničesar ne obžalujem. Zadovoljen sem, ne bi spreminjal svojega življenja.

Liga NHL po priljubljenosti in televizijski gledanosti zaostaja za ligama NFL in NBA. Položaj hokeja se je v zadnjih letih malce poslabšal.
Hokej ima še vedno dovolj navijačev, posebej v Detroitu, kjer je dvorana razprodana za vsako domačo tekmo. To je hokejsko mesto. Liga NHL se ne bo izgubila. Nekateri vodilni skušajo združiti ligo z ruskimi ekipami, a jaz vam povem, da se to ne bo nikoli zgodilo. Vedno bo Liga NHL ostaja nekaj posebnega za vsakega hokejista.

Igrali ste tudi za ruska kluba Metalurg iz Magnitogorska in Avangard iz Omska, s katerim ste v sezoni 2004/05 postali tudi evropski prvak. Kakšne izkušnje ste imeli v Rusiji?
Tudi v Rusiji sem imel odlično izkušnjo, to je bilo v sezoni, ko je bila liga prekinjena zaradi stavke. Bil sem soigralec z Jaromirjem Jagrom. Prav posebno doživetje je bilo igrati za naslov evropskega prvaka in postati najboljši vratar lige.

Olimpija zadnji dve sezoni ni osvojila lovorike. Letos je cilj končnica Liga Ebel, čas pa je tudi za državni naslov. Mislite, da je ekipa dovolj dobra za izpolnitev the ciljev?
Vsekakor. Vse ekipe v Ligi Ebel so dovolj dobre. V naši garderobi so fantje zelo motivirani. K Olimpiji sem prišel ne le igrati hokej, ampak se želim vrniti na "hokejski zemljevid". Lani sem imel slabo sezono. Želim si uvrstitve v končnico, potem pa bomo videli naprej.

V petek vas čaka zahtevno gostovanje v Gradcu, v nedeljo pa v Tivoli prihaja Alba. Olimpija je dobro štartala, z zmagama bi bil štart sijajen.
Najprej moramo doseči prvi zadetek v gosteh, potem bo lažje. Po petkovi tekmi bomo v nedeljo doma lovili novo zmago.

V Zagrebu ste doživeli zares grenak poraz. Edini gol na srečanju je Medveščak dosegel 17 sekund pred koncem srečanja. V velikem slogu ste se vrnili in dobili dve domači tekmi.
To je bil res težak poraz, bil sem razočaran. Izgubili smo z 0:1 in to 17 sekund pred koncem. Mi smo profesionalci, to je naša služba. Hitro pozabimo na poraz, dosegli smo dve veliki zmagi nad KAC-em in Salzburgom. Zdaj je treba zmagati še v gosteh.

Norm Maracle o zelo dobrem štartu Olimpije