Kot je dodal Rakovec na skupščini Hokejske zveze Slovenije, bo Kopitar sklenil štiriletno pogodbo.

53-letni Matjaž Kopitar se vrača na klop slovenskih hokejistov, kjer bo zamenjal Iva Jana. Kopitar je rise med drugim vodil tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so Slovenci osvojili sedmo mesto. Foto: STA
53-letni Matjaž Kopitar se vrača na klop slovenskih hokejistov, kjer bo zamenjal Iva Jana. Kopitar je rise med drugim vodil tudi na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer so Slovenci osvojili sedmo mesto. Foto: STA

Pomočnik Kopitarja bo še en nekdanji strateg slovenske ekipe Finec Kari Savolainen, ki bo po 1. januarju naslednje leto skrbel tudi za vse preostale slovenske selekcije.

Prvi mandat od decembra 2010 do maja 2015
Kopitar je Slovenijo prvič vodil od decembra 2010, ko je nasledil Johna Harringtona, pa do konca elitnega SP 2015 na Češkem, ko je odstopil s položaja glavnega trenerja. Slovenijo je vodil na elitnem SP 2011 na Slovaškem, na domačem drugoligaškem SP 2012, na elitnem SP 2013, na olimpijskih kvalifikacijah 2013, na OI 2014, na drugoligaškem SP 2014 in nazadnje na elitnem SP v Ostravi 2015.

Matjaž Kopitar bo novi selektor hokejistov

HZS je tako potrdila ugibanja oziroma domneve, da bo nekdanji slovenski selektor spet zasedel to mesto. Že lani je namreč HZS prav Kopitarja že imenovala za selektorja, pa je potem zaradi nesoglasij z delodajalcem LA Kings morala iskati drugo rešitev, ekipo je tako zadnje leto vodil Ivo Jan. Zdaj so na HZS spet prišli do dogovora s Kopitarjem.

Kontrec: Ivo rajši dela v klubskem hokeju
"Ko se je lani zgodilo to z Matjažem in potem z Ivom, ki rajši dela v klubskem hokeju, sem si prizadeval, da ne bi spet prišlo do tega. Mi potrebujemo nek sistem za prehod mlajših igralcev. Radi bi, da bi se nekdo s tem bolj ukvarjal. Mislim, da je Kari več kot primeren za povezovalno vlogo med reprezentancami,"
je selektorsko dogajanje opisal generalni sekretar zveze Dejan Kontrec.

"Kariju bi bolj ustrezalo delo pomočnika, da bi lahko bolj pomagal pri razvoju hokeja. Pokazala se je možnost, da bi Matjaž v Los Angelesu dobil dovoljenje za delo za nekaj akcij, Matjaž je to potrdil. A ta možnost se je pojavila šele v zadnjih treh mesecih. Vesel sem, da je zdaj vse skupaj v fazi, da imamo dva bivša selektorja. A imata vsak svojo vlogo, ki jima je pisana na kožo," je še dodal Kontrec.

O podrobnostih sodelovanja se bodo Kopitar, Savolainen in HZS dogovorili na pripravah reprezentance U20 konec julija.

Razkritje imenovanja novega selektorja in njegovega pomočnika je bilo najpomembnejše na današnji skupščini HZS, čeprav ni bilo neposredno povezano z njo. Na tej so sicer ekspresno hitro, v le dobre pol ure, obravnavali vse točke dnevnega reda. Rakovec je poudaril klubske uspehe v zadnji sezoni (zmaga SŽ Olimpije v alpski ligi), opravil pregled dogajanja, zadovoljen pa je bil tudi nadzorni odbor zveze.

Ostalo je še za 634.000 evrov starih dolgov

Predsednik Hokejske zveze Sloveniej Matjaž Rakovec je pojasnil, da je zveza leto 2018 končala z 215.000 evri dobička. Foto: EPA
Predsednik Hokejske zveze Sloveniej Matjaž Rakovec je pojasnil, da je zveza leto 2018 končala z 215.000 evri dobička. Foto: EPA

Finančno okrevanje HZS je namreč, kot so zagotovili na skupščini, dobro. Leto 2018 so končali z 215.000 evri dobička, starih dolgov, ki jih po dolgoročnem programu krčijo že nekaj let, je ostalo še za 634.000 evrov, v zadnjem letu so se kratkoročne finančne obveznosti zmanjšale za 29 odstotkov.

"Ob tem, da še pomagamo klubom, smo uspešno končali leto 2018, tudi letos mislim, da bomo podobno uspešni. Finančna slika se izboljšuje in to bo vplivalo na odločitev, da ponovimo obdobje, ki smo ga imeli s Kopitarjem in Savolainenom. Gremo v zamenjavo generacij, kar nekaj fantov ne bo več igralo za reprezentanco, in čedalje več mladih bomo morali potegniti iz klubov. Pretekla sezona je bila uspešna, malo je manjkalo za slovenski finale. Letos bosta tako Jesenice kot Olimpija igrala v AHL, drugih podatkov jaz nimam, pričakujemo pa še dva dodatna kluba z Dunaja in Linza. Računam najmanj na podoben uspeh kot v letošnjem letu," je po skupščini dejal predsednik Rakovec.

Svetovnega prvenstva verjetno ne bo v Stožicah
Ko je HZS po končanem SP elitne skupine maja dobila organizacijo drugoligaškega SP naslednje leto, je kot prizorišče prijavila večnamensko dvorano Stožice v Ljubljani. A kot kaže, bo izvedba SP divizije I (skupina A) tam vprašljiva, saj je krovna zveza IIHF ta teden nepričakovano spremenila termin tekmovanja. Kot je danes ob robu skupščine HZS dejal generalni sekretar Kontrec, so jih iz krovne zveze v sredo obvestili o spremembi termina SP. To bo zdaj med 27. aprilom in 3. majem 2020, kar pa zaradi prvomajskih praznikov HZS ne ustreza. Prvotni termin je bil od 24. do 30. aprila.
Slovenija bo na tem SP za tekmece imela Južno Korejo, Madžarsko, Romunijo, ki je prišla iz tretjeligaške skupine, ter Avstrijo in Francijo, ki sta letos izpadli iz elite.

"Novica nas je kar precej presenetila. Mi smo že imeli en datum, pa smo ga na kongresu IIHF spremenili po kompromisu s sodelujočimi ekipami. A očitno so bili nekateri s figo v žepu, zdaj je zveza spremenila termin. To nam ni po volji, takrat so glavni prazniki, a bomo skušali narediti dober dogodek, uspešen tako rezultatsko kot tudi finančno," je dejal Kontrec.

Tivoli ali Podmežakla?
Dejal je, da prvenstvo bo v Sloveniji, ni pa še želel razkriti, ali so se že odločili za morebitno spremembo lokacije. "Hoteli so bili rezervirani, dvorana tudi, dogovarjali smo se za led v dvorani, s posrednikoma za prodajo vstopnic ... mesec dni dela je šel v nič. Mi bi radi zvezo sanirali, ne bi radi tega z enim svetovnim prvenstvom ogrozili," je Kontrec povzel svoje pomisleke glede Stožic. Prvenstvo v tej dvorani bi bilo, čeprav ima največ sedežev v Sloveniji, namreč finančno precej večji zalogaj kot v kateri od drugih primernih dvoran. Če bodo SP selili, sta možnosti le ljubljanska dvorana Tivoli ali jeseniška Podmežakla.

"Ne vemo še. Če bodo drugi člani predsedstva presodili, da so Stožice sprejemljive, ne bom rekel ne. A vem, kako težko je zbrati sredstva in kako težko poslujemo zaradi preteklih časov, zato sem bolj 'ziheraš' in ne bi rad, da zabredemo v kakšne težave," je o morebitni selitvi še dejal Kontrec.