Jan Muršak bo po novem igral tudi v Zagrebu, a le kot napadalec Amurja ob vsakoletnem gostovanju pri Medveščaku. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak bo po novem igral tudi v Zagrebu, a le kot napadalec Amurja ob vsakoletnem gostovanju pri Medveščaku. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak
Jan Muršak je med letošnjim igranjem za Olimpijo (19 golov in 29 podaj na 30 tekmah!) več kot dokazal, da se odlično znajde na večjem ledu. Novica o njegovi selitvi v rusko Azijo pa je dobra novica tudi za "rise", katerim bo zdaj lahko na voljo. Foto: Aleš Fevžer

Muršak, ki trenutno še igra v končnici lige AHL za Grand Rapids, zaradi česar ne more zaigrati za Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Stockholmu, je podpisal pogodbo s klubom z ruskega Daljnega vzhoda, ki igra v ligi KHL, kar je klub potrdil tudi na svoji spletni strani.

Poškodbe preprečile dokončen preboj
25-letni Slovenec je zadnjih sedem let igral v Severni Ameriki, kjer se je skušal prebiti v NHL, a mu v Detroitu po seriji poškodb letos niso več zaupali, zato mu kljub "lockoutu" in skrajšani sezoni niso dali niti prave priložnosti.

Potem ko je konec februarja prestal "waiverje" in ga ni vzelo nobeno od preostalih 29 NHL-moštev, je Muršak znova pristal v podružničnem moštvu Detroita. Z Grand Rapids Griffinsi zdaj desnokrilni napadalec igra končnico - 2. krog Vzhoda lige AHL.

Do letos najbolj oddaljen klub KHL-a
Amur Habarovsk
je bil zadnja leta najbolj oddaljen in osamljen klub v KHL-u, ki je imel do najbližjih sosedov v Novokuznjecku 6-urni polet, a bo v novi sezoni dobil sosede v Vladivostoku. Amur, ki je ustanovni član KHL-a, se je v petih letih le predlani uvrstil v končnico, a je kljub temu nekaj posebnega v vse močnejši ligi, saj ima kot edini med 26 klubi vedno razprodano dvorano z dobrimi 7 tisoč sedeži. Habarovsk je sicer devet ur pred srednjeevropskim časom, tako da domače tekme igra v slovenskih jutranjih urah.

Ob Vladivostovku bo novinec v Kontinentalni hokejski ligi v sezoni 2013/14 tudi Medveščak Zagreb, ki je bil po govoricah tudi zelo zagret za Muršaka, saj ga je snubil že med letošnjim "lockoutom", a je Štajerec kljub manjši plači lani jeseni izbral Olimpijo.

Muršak: Želel sem nekaj čisto novega
"Podpisal sem enoletno pogodbo z Amurjem iz Habarovska z možnostjo podaljšanja še za eno leto. S pogoji sem zelo zadovoljen, zato sem se tudi odločil za ta klub. Zaradi velikega števila poškodb v zadnjih dveh letih sem sprejel odločitev, da spremenim okolje in da poskušam nekaj čisto novega. Novemu moštvu se bom priključil konec julija. Interes je pokazal tudi Medveščak, a sem se že prej odločil za Amur in Ligo KHL. Bo pa fino, ker bom s klubom gostoval v Zagrebu. Sicer pa spremljam reprezentančne nastope na Švedskem in upam, da se bo vse dobro izteklo. Mene pa čaka v petek gostovanje v Torontu (2. krog končnice Lige AHL), kjer bomo odigrali dve tekmi. Težko bo, saj ima Toronto dobro ekipo. Odločale bodo malenkosti," je prek svojega predstavnika za stike z javnostjo Tomaža Langerholza o prestopu v Amur dejal Muršak.

Iz Maribora prek Češke v Kanado in Detroit
Muršak se je hokeja naučil v Mariboru, kjer je kot otrok skrbno izkoriščal vsako uro za prosto drsanje, kar je postala tudi njegova največja odlika. Pri 16 letih se je preselil na Češko v Budjejovice, kjer je hitro pritegnil pozornost skavtov iz Severne Amerike. Kot peti Slovenec je bil izbran na naboru Lige NHL, leta 2006 ga je v 6. krogu kot skupno 182. izbral Detroit.

Po dveh letih igranja v mladinski kanadski ligi OHL za Saginaw in Belleville se je uveljavil kot eden najbolj nadarjenih Rdečih kril, kar je nato potrjeval tudi pri Griffinih. 27. decembra 2010 je kot drugi Slovenec debitiral v Ligi NHL, ko je v dresu Detroita zaigral proti Coloradu. Proti temu je čez 14 dni tudi dosegel prvi gol, ki mu je žal dodal samo še enega. V treh poškodb polnih sezonah je za Detroit zaigral na 46 tekmah in 2 gola, 2 podaji in 8 kazenskih minut.