Iz Pesnice in mariborskih Lisjakov do Detroit Red Wingsov - Jan Muršak je poskrbel za nov mejnik v zgodovini slovenskega hokeja. Foto: Reuters
Iz Pesnice in mariborskih Lisjakov do Detroit Red Wingsov - Jan Muršak je poskrbel za nov mejnik v zgodovini slovenskega hokeja. Foto: Reuters

Vedeti moramo, da je Detroit najboljša hokejska ekipa na svetu v zadnjih 15 letih. In da imamo tam svojega matadorja, je to res nekaj neverjetnega. Upam, da bo ostal v moštu čim dlje.

Andrej Stare o debiju Muršaka
Jan Muršak
Jan Muršak je bil aprila tudi eden izmed junakov vrnitve Slovenije v elitno divizijo svetovnega hokeja (5+2/5 tekmah). Zdaj se pojavlja vprašanje ali bo maja sploh na voljo selektorju Matjažu Kopitarju za igranje na SP-ju v Bratislavi. Foto: Iztok Novak

Vesel sem tako zanj osebno kot tudi za Slovenijo iz hokejskih razlogov. Upam, da bo prišlo še več fantov. Vedno sem govoril: Imamo kar nekaj dobrih mladih igralcev in upajmo, da jim bo uspelo. Če že ne v NHL-u, pa vsaj do položaja, kjer bodo imeli dobre kariere in bodo lahko pomagali reprezentanci.

Anže Kopitar o drugem Slovencu v NHL-u
Darren Helm ob golu v finalu 2009
Eden najhitrejših drsalcev v NHL-u in soigralec Darren Helm: "Jan je resnično dober in hiter drsalec. Dobro me je izzival s svojo hitrostjo in obvladovanjem ploščka. Poln je energije, zna poslati plošček v mrežo in je zelo spreten." Foto: Reuters

Upam, da bom lahko ostal nekaj tednov, dokler se druga dva fanta ne pozdravita.

Muršak o odvisnosti od zdravja drugih.
Jan Muršak
Jan Muršak, ki bo 20. januarja dopolnil 23 let, naj bi bil tipičen produkt Detroitove šole - hiter, močan in tehnično podkovan krilni napadalec, ki je zmožen igrati v prvih dveh napadih večine NHL-moštev. Foto: www.lisjaki.com
Cory Emmerton, Jan Muršak, Mike Modano  in Mike Babcock (Detroit Red Wings)
Do praga NHL-a je prišel s trdim in predanim delom, prvo priložnost pa je dobil zaradi poškodb. Bo prihajajoče tedne izkoristil, da bo že letos ostal stalen član matičnega kluba? Foto: Reuters

"Po nedeljski tekmi mi je trener povedal, da sem vpoklican. Res sem bil navdušen. Ne vem niti, zakaj so izbrali mene, saj imajo veliko odličnih napadalcev na voljo," je Muršak pripovedoval v ponedeljek, potem ko je v jutranjih urah priletel v Denver iz Chicaga. Večer prej je za podružnično moštvo Grand Rapids prispeval dve podaji, sočasno pa je njegov matični klub ostal brez poškodovanega Dannyja Clearyja in je za tekmo s Coloradom nujno potreboval dodatnega, zato se je priložnost prvič ponudila Muršaku.

Nosilec igre pri podružničnem moštvu
"Prinašam energijo, tesno pokrivanje in lahko dosegam gole," je svoj prispevek k moštvu opisal 22-letni Slovenec in nato še razdelal svojo igro: "Vse moram opraviti čim preprosteje. Moram veliko in odločno drsati, kar je ena mojih največjih vrlin. Igram hitro igro, dobro pokrivam, pokrivam veliko prostora, se borim ob ogradi, lovim in se borim za plošček."

"Zelo dobro sem začel sezono, potem ko sem prišel iz pripravljalnega tabora Detroita. V zadnjem času sem se nekoliko upočasnil in nisem tako učinkovit, kot pričakujem. Toda kdaj gre vse po tvoje, kdaj pa ti ne gre prav nič," je desnokrilni napadalec pojasnil svoje letošnje predstave. Na pripravah Rdečih kril je bil odpisan kot zadnji izmed odvečnih igralcev, za Griffine v Ligi AHL pa je na 33 tekmah dosegel 10 golov in prispeval 13 podaj.

Preizkus znanja v letu izteka pogodbe
"Rad tesno pokriva in bo močno pritiskal na nasprotno obrambo. Gre v nevarna območja. Od naših fantov iz 4. napada želimo, da v minutah, nabitih z energijo, omogočijo drugim, da se spočijejo in osvežijo," ga je napovedal generalni menedžer Detroita Ken Holland, ki pazljivo spremlja Muršakov razvoj, saj mu po koncu letošnje sezone poteče začetna triletna pogodba, ki mu tudi omogoča, da se brez nevarnosti "sprehaja" med AHL-om in NHL-om.

"Ker se po tem letu izteka moja pogodba, sem razmišljal, da bom mogoče dobil kakšno priložnost v Detroitu, da vidijo, kaj lahko naredim na najvišji ravni. Upam, da bom lahko ostal nekaj tednov, dokler se druga dva fanta ne pozdravita," se izredne priložnosti in hkrati tudi realnosti zaveda Muršak.

Iz Maribora prek Češke do Severne Amerike

Za hokej se je odločil, čeprav je doma iz Pesnice, le nekaj kilometrov iz nogometnega Maribora. Štajerski hokejist? Zagotovo besedna zveza, ki je še slovenskim ljubiteljem najhitrejše moštvene igre na svetu nenavadna, če pa temu dodamo še NHL-ovec, pa dobimo eno najpresenetljivejših in nenavadnih športnih zgodb v Sloveniji.

Ravno nepretirana priljubljenost hokeja mu je odprla vrata do (pre)številnih ur drsanja v Ledeni dvorani Maribor. Hitrost in odlična drsalna tehnika sta bili tisti odliki, ki sta padli v oči tujim oglednikom na SP-ju do 18 let v Mariboru leta 2005. Pri 17 letih se je podal na Češko, kjer je z dobrimi igrami za Češke Budejovice prišel do vstopnice za nabor Lige NHL 2006. Kot 182. ga je v 6. krogu izbral Detroit, katerega uspeh temelji prav na izjemnem izbiranju evropskih hokejistov v poznih "rundah".

Štiri leta kaljenja in čakanja na veliko ligo
Odšel je v kanadsko mladinsko ligo OHL, najprej Saginaw, nato Belleville. Po dveh učinkovitih letih je sledil preskok v AHL in podružnično moštvo Grand Rapids Griffins. Letu razočaranja in frustracij je sledil preboj, po še dodatnega pol leta kaljenja pa so poškodbe Mikea Modana, Pavla Dacjuka in Dannyja Clearyja odprle vrata velikega šova. 27. decembra 2010 je Jan Muršak po Anžetu Kopitarju postal drugi v Sloveniji vzgojeni hokejist, ki je zaigral v Ligi NHL.

Kopitar: "Imamo kar nekaj dobrih mladih igralcev"
Nad novico nad Muršakovim vpoklicem je bil navdušen tudi Anže Kopitar, ki je za klubski blog LA Kings Insider povedal: "Res je lepo to videti. Dolgo je čakal, tako da sem zanj res vesel. Vesel sem tako zanj osebno kot tudi za Slovenijo iz hokejskih razlogov. Upam, da bo prišlo še več fantov. Vedno sem govoril: Imamo kar nekaj dobrih mladih igralcev in upajmo, da jim bo uspelo. Če že ne v NHL-u, pa vsaj do položaja, kjer bodo imeli dobre kariere in bodo lahko pomagali reprezentanci."

Richa Hammond, ki skrbno pokriva dogajanja v in okoli Kraljev, je Kopija povprašal še, kakšen bo vpliv na razvoj hokeja v Sloveniji: "Verjamem, da oba pomagava pri razvoju hokeja. Prihajam iz hokejskega mesta, medtem ko on prihaja iz kraja, kjer je nogomet malce bolj priljubljen kot hokej. Upam, da bo to spodbudilo to regijo k hokejskemu razvoju. Vse več otrok mora začeti igrati, tako se bo igra razvijala, k čemur bo Muršakov debi zagotovo pripomogel."

V Ligi NHL so igrali že številni hokejisti slovenske narodnosti (Frank "Mr. Zero" Brimsek, Stan Smrke, John Gruden, Ed Kastelic, John Jakopin, Greg Kuznik, Matt Stajan ...), a sta Anže Kopitar in Jan Muršak prva Slovenca, ki sta se hokeja učila v Sloveniji in sta igrala za reprezentanco Slovenije, še preden sta se podala "prek luže". Vratar Tone Gale je konec šestdesetih let na preizkušnji branil 17 minut za NY Rangerse na pripravljalni tekmi proti Chicagu. Takrat se je liga iz šestih klubov ravno razširila na dvanajst in so bili Evropejci še popolni eksoti.

Za konec smo na MMC-ju za komentar Muršakovega krsta v Ligi NHL povprašali še Andreja Stareta, izjemnega ljubitelja in poznavalca hokeja, ki ni skrival navdušenja.

"Priznati moram, da sem si celotno tekmo ogledal prek spleta, sem si nabavil "daily pass". Bil sem zelo vesel, saj sem si želel tega. Vedeti moramo, da je Detroit najboljša hokejska ekipa na svetu v zadnjih 15 letih. In da imamo tam svojega matadorja, je to res nekaj neverjetnega. Upam, da bo ostal v moštu čim dlje. Izkoristil je, da sta poškodovana Dacjuk in Cleary. Zdaj imamo še enega igralca v sami hokejski eliti, kar je za Slovenijo res fantastično. Upam, da pride še kakšen.

Dobro je igral v četrtem napadu oz. "cheking lineu", skupaj z Abdelkaderjem in z Draperjem, ki je bil nekoč dvakrat celo kapetan Kanade na svetovnem prvenstvih. Nad Muršakom je bil storjen tudi prekršek za "power play", iz katerega je Detroit dal tretji gol, nato pa so zmagali v podaljšku. Torej je Muršak debitiral z zmago, kar moram reči, da je lep začetek."

Vedeti moramo, da je Detroit najboljša hokejska ekipa na svetu v zadnjih 15 letih. In da imamo tam svojega matadorja, je to res nekaj neverjetnega. Upam, da bo ostal v moštu čim dlje.

Andrej Stare o debiju Muršaka

Vesel sem tako zanj osebno kot tudi za Slovenijo iz hokejskih razlogov. Upam, da bo prišlo še več fantov. Vedno sem govoril: Imamo kar nekaj dobrih mladih igralcev in upajmo, da jim bo uspelo. Če že ne v NHL-u, pa vsaj do položaja, kjer bodo imeli dobre kariere in bodo lahko pomagali reprezentanci.

Anže Kopitar o drugem Slovencu v NHL-u

Upam, da bom lahko ostal nekaj tednov, dokler se druga dva fanta ne pozdravita.

Muršak o odvisnosti od zdravja drugih.