Jan Muršak je končno eksplodiral in zadel za CSKA, kjer je začel sezono v 2. napadu mladega centra Nikolaja Prohorkina. JM39 je na prvih dveh tekmah skupno sprožil 10 strelov v okvir vrat, igra pa - kot lani - dobrih 17 minut na tekmo. Foto: Twitter/KHL
Jan Muršak je končno eksplodiral in zadel za CSKA, kjer je začel sezono v 2. napadu mladega centra Nikolaja Prohorkina. JM39 je na prvih dveh tekmah skupno sprožil 10 strelov v okvir vrat, igra pa - kot lani - dobrih 17 minut na tekmo. Foto: Twitter/KHL
Rok Tičar in Žiga Jeglič
Reprezentančni dvojec Tičar - Jeglič pri Slovanu sicer ne igra v istem napadu, a se njuna vloga in minutaža že povečujeta. "Tiki" igra dobrih 10 minut, "Jegla" pa slabih 14 minut. Foto: BoBo
Luka Gračnar
Luka Gračnar je s 95,6 odstotka ubranjenih strelov med vodilnimi vratarji hokejske lige prvakov, zaradi česar je Salzburg v izvrstnem položaju za napredovanje, saj ga zdaj čakata še dve tekmi z zadnjeuvrščenim Klotnom iz Švice. Foto: Aleš Fevžer
Robert Sabolič
Robert Sabolič se je dobro znašel pri Sparti, kjer je na štirih tekmah lige prvakov prispeval dva gola in podajo, Pražane pa do konca čakata tekmi z zadnjim Mannheimom. Foto: Reuters

"Neverjetno, kakšen hat-trik! Sploh se ne spomnim, kdaj sem nazadnje dosegel tri gole na eni tekmi. Najverjetneje je to moj prvi hat-trik med profesionalci. Upam, da tudi ni zadnji," je po prebitju ledu za klubsko stran "rdeče armade" povedel Muršak, ki je s hat-trikom na drugi tekmi sezone omogočil zmago CSKA nad Jugro s 4:3. Med tremi zadetki je bil najlepši ravno odločilni, ko je v 51. minuti z ostrostrelskim strelom iz zapestja ob igralcu več zadel za 4:1 (glej video spodaj).

Nazadnje v KHL-u zadel decembra lani
Drugi najboljši slovenski hokejist je bil lani med sezono, tik pred novim letom, prodan iz skromnega in skorajda bankrotiranega Amur Habarovska v CSKA Moskva, nekoč sinonim za vrhunski sovjetski hokej. A vztrajni in hitri drsalec v rdeče-modrem dresu nikakor ni mogel doseči gola - na 17 lanskih tekmah je za CSKA prispeval "le" pet podaj. Premalo za lastne standarde kot tudi za pričakovanja ambicioznega moskovskega kluba, ki si želi nazaj na pota stare slave.

Potrdil strelsko formo s priprav
Med letošnjimi pripravami je JM39 blestel in dosegel kar osem golov. "Vau, še kar zadevam tako kot pred sezono. Težko bo biti vso sezono tako učinkovit, a začetek je bil odličen," se je smejalo Pesničanu, ki je v KHL-u zadel prvič po lanskem decembru. Kakor vihar bliskoviti Muršak bo zdaj eden glavnih adutov "rdeče armade", ki je v novo sezono krenila z dvema zmagama.

Tiki in Jegla podajata, Slovan pa na vrhu
Odlično se je sezona KHL-a začela tudi za navezo Rok Tičar - Žiga Jeglič, saj je njun Slovan po treh tekmah stoodstoten in si s prvim favoritom CSKA-jem deli vrh lige. Pri uspehih Slovakov imata ravno Slovenca že viden delež, in to kljub še nekoliko omejeni minutaži. Jeglič je podaji vpisal na prvih dveh tekmah, Tičar pa na zadnjih dveh, pri čemer je zanimivo, da sta oba podala za odločilne gole. Oba risa sta tako prispevala za presenečenje Slovana v Magnitogorsku pri prvaku Metalurgu (3:2), v ponedeljek pa so orli iz Bratislave slavili pri Avtomobilistu Jekaterinburg (3:1).

Četrti Slovenec v KHL-u Marcel Rodman še ni pustil tako vidnega pečata, si je pa v ponedeljek v Kazanu pri močnem Ak Barsu zaradi trka z Aleksandrom Svitovim prislužil 5+20 kazenskih minut. Medveščak je v drugi sezoni izgubil vse tri tekme in je pri dnu lestvice.

Gračnar zaklenil vrata rdečih bikov
V polnem razmahu je novoustanovljena hokejska liga prvakov (CHL), v kateri igra devet slovenskih hokejistov. Po 4. krogu oz. dveh tretjinah skupinskega dela gre najbolje Luki Gračnarju s Salzburgom, ki vodi v skupini I po dveh zmagah konec tedna. Proti JYP-ju Jyväskyla (4:0) je "Gračko" s 35 obrambami zaklenil vrata, nato pa proti HV71 (3:1) zbral 26 obramb in prejel le en gol.

V skupini G vodi tudi Robert Sabolič s Sparto Praga, pri čemer v zadnjih dveh krogih "Sablja" ni bil natančen kljub petim strelom in igranju v prvem napadu. Možnosti za napredovanje, ki je samodejno zagotovljeno le zmagovalcem skupin, je v skupini C ohranil Beljak s Klemenom Pretnerjem in Adisom Alagićem. Kot prvi branilec je Pretnar prispeval svoj delež ob uspehu nad Brianconom (4:1), v nedeljo pa je sledil poraz pri Frolundi (5:2). Do konca Beljačane čakata še dve tekmi doma, zaradi česar lahko ulovijo Švede in Ženevo, ki imata tri točke več.

Peterica brez možnosti za napredovanje
Briancon z Gašperjem Cerkovnikom in Jako Ankerstom je medtem še brez točk in že odpisan iz nadaljnjih bojev CHL-a, podobna je tudi usoda Pardubic Blaža Gregorca in Roberta Kristana. Ravno "Lix" je v nedeljo poskrbel za prvo točko Čehov v skupini F, ko je s 34 obrambami in ubranjenim kazenskim strelom izsilil podaljšek proti Turkuju, a so nato Finci matirali Kristana v dodatku (2:3). V isti skupini je tudi prvak Lige Ebel Bolzano z Žigo Pancetom. Ravno junak presenetljivega naslova je v petek z golom v prazno mrežo postavil končni izid 4:2 proti Turkuju. V nedeljo je sledil tesen poraz z Linkopingom in Južni Tirolci so prav tako že brez možnosti za napredovanje.

Peti krog CHL-a bo sledil 23. in 24. septembra, skupinski del pa bo 44 klubov sklenilo 7. in 8. oktobra.

Prvi gol (od 0:25), drugi gol (od 1:36) in še tretji gol (od 4:43)

Tičarjeva podaja Bartoviču v 53. minuti za vodstvo Slovana z 2:1


Jeglič podajalec Nagyju za zmago pri prvakih KHL-a


Po ostrem posredovanju Rodmana kri na ledu v Kazanu