38-letni Aleš Mušič je dal nekaj nasvetov 15-letnemu Jonu Dukariču. Dolgoletni kapetan je marca 2004 že blestel v finalu državnega prvenstva proti Slaviji, ko se čuvaj mreže še ni rodil. Foto: www.alesfevzer.com
38-letni Aleš Mušič je dal nekaj nasvetov 15-letnemu Jonu Dukariču. Dolgoletni kapetan je marca 2004 že blestel v finalu državnega prvenstva proti Slaviji, ko se čuvaj mreže še ni rodil. Foto: www.alesfevzer.com

V Tivoliju so letos sestavili najmočnejšo ekipo v zadnjih letih. Vrnil se je Miha Zajc, ki je v Innsbrucku še napredoval in je vsekakor postal nosilec igre Olimpije. Prav posebna zgodba je prihod Jana Drozga, ki je po 220 dneh brez tekme prišel k Olimpiji. Liga AHL, kjer igra za ekipo Wilkes-Barre/Scranton Penguins, se ne bo začela pred januarjem. Zares škoda, da je Tivoli prazen, saj bi si navijači z veseljem ogledali 21-letnega Mariborčana na delu.

Popolnoma drugačen občutek je, če je v dvorani vsaj 500 gledalcev. Na obeh derbijih v Alpski ligi (6:1 za Olimpijo in 2:2 v Podmežakli) so bili lahko navzoči v omejenem številu. Zadnji mesec sta obe dvorani prazni. Le nekaj fotografov, novinarjev in ekipa, ki skrbi za prenos tekme, so v dvorani. Tudi igralci priznavajo, da je zelo čuden občutek, saj niso vajeni take tišine.

Celjani blizu senzacije v Tivoliju
Zmaji so po zmagi nad Vipitenom s 5:1 odigrali še tri tekme državnega prvenstva. V ponedeljek so se mučili s Celjani. Po vodstvu s 3:0 pristop ni bil pravi. Še dve minuti pred koncem je bil izid 4:4, nato pa sta Janez Orehek in Luka Ulamec preprečila senzacijo. Priložnost so dobili mlajši hokejisti, v vratih je bil v drugi in tretji tretjini 15-letni Jon Dukarič, brat najboljše slovenske vratarke Pie Dukarič.

V torek je nato trener Gregor Polončič že poslal na ledeno ploskev precej izkušenejšo ekipo, ki je premagala mlade Jeseničane s 5:2.

Šov Drozga proti Triglavu
Današnjo tekmo proti Triglavu je Olimpija dobila z 8:1. Blestel je Jan Drozg, ki je kar štirikrat ukanil Uroša Plavca v vratih Kranjčanov. Pokazal je nekaj izjemnih potez in veliko iznajdljivost pred golom.

Mušič po dolgih letih ni več kapetan Olimpije. Na domačih tekmah to vlogo opravlja Žiga Pance, na gostovanjih pa Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com
Mušič po dolgih letih ni več kapetan Olimpije. Na domačih tekmah to vlogo opravlja Žiga Pance, na gostovanjih pa Miha Zajc. Foto: www.alesfevzer.com

Mušič: Če se podaš v tekmo ležerno, lahko pride do poškodbe
"Tekme proti Celju, mladi ekipi Jesenic in Triglavu je vseeno treba odigrati. Tudi v Alpski ligi smo že dvakrat igrali proti drugi ekipi Linza, ki je na podobni ravni. To je naša služba. Vsako tekmo je treba vzeti resno. Če se podaš v tekmo ležerno, lahko takoj sledi poškodba. Po treh tednih odmora imamo ta teden pač zelo naporen ritem," je poudaril Aleš Mušič, ki je povišal na 4:2 proti mladim Jeseničanom, potem ko je v ponedeljek proti Celju počival.

Z užitkom igra v napadu s Korenom in Sotlarjem
Prejšnji teden se je vrnil Gal Koren, ki ga je v Polončič uvrstil v tretji napad z Mušičem in Juretom Sotlarjem. Že proti Vipitenu so bili zelo razigrani. Nobena ekipa v Alpski ligi nima tako močnega tretjega napada.

"S Sotlarjem je užitek igrati. S Korenom sva že dve sezoni v istem napadu. Dobro smo se ujeli in upam, da bomo skupaj do konca sezone. O tem odloča trener, ki ima v tej sezoni sladke skrbi, saj imamo res močno ekipo. Zavedati se moramo, da so imena le na papirju, vse je treba dokazati na ledu. Vsi imamo samo en cilj v tej sezoni. Želimo osvojiti obe lovoriki," je razlagal Mušič, ki je že dve desetletji v Tivoliju. Le v sezoni 2017/18 je igral za Albo iz Szekesfehervarja, ki jo je 1. marca 2012 izločil na šesti tekmi četrtfinala Lige Ebel.

38-letni nekdanji kapetan bi ob koncu kariere zelo rad znova zaigral v razširjenem avstrijskem prvenstvu oz. Ligi IceHL.

Gregor Polončič je v zadnjem tednu videl različne predstave svojih izbrancev. Po zmagi nad Vipitenom s 5:1 je bil navdušen, proti Celjanom pa se je večkrat razjezil. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Polončič je v zadnjem tednu videl različne predstave svojih izbrancev. Po zmagi nad Vipitenom s 5:1 je bil navdušen, proti Celjanom pa se je večkrat razjezil. Foto: www.alesfevzer.com

Težko je primerjati ekipo izpred osmih let z zdajšnjo postavo
Ljubljančani so deset zaporednih sezon igrali v Ligi Ebel. Trikrat so se prebili v končnico, po finalu leta 2008 je sledil še polfinale marca 2012.

"Težko je primerjati ekipo iz sezone 2011/12 z zdajšnjo postavo, saj imamo zdaj le enega tujca. Igramo v slabši ligi. Takrat smo bili tretji v Ligi Ebel in ekipa je bila vsekakor boljša. Pred dvema sezonama smo imeli prav tako vrhunsko ekipo, ko smo osvojili vse tri lovorike," je trenutno ekipo s tisto izpred osmih let primerjal Mušič. Takrat je blestel izjemni napadalec John Hughes, v vratih pa je bil Jean-Philippe Lamoureux, ki je nato blestel v Beljaku in na Dunaju, v Salzburgu pa je postal tudi najkoristnejši igralec (MVP) Lige Ebel.

Hölsä si zasluži dolgoročno pogodbo
V zadnjih sezonah Olimpija ni imela tako močne zasedbe in pritisk ni bil tako izrazit. "Vsekakor imamo letos odlično moštvo. Garderoba diha enotno, vsi smo prijatelji. Veliko se zabavamo zunaj ledu, a ko je treba delati, smo zelo zbrani. Treningi niso lahki. Vsi se zavedamo, da se lahko na odločilnih tekmah hitro opečemo," je razmišljal Mušič, ki je navdušen nad finskim vratarjem. Paavo Hölsä se je na uvodnih tekmah zares izkazal in nekdanji kapetan bi mu ponudil kar večletno pogodbo: "Hölsä je eden izmed treh najboljših vratarjev, kar smo jih imeli." Poleg Lamoureuxa je imel zelo verjetno v mislih še Alexa Westlunda.

Grenek poraz z začetka sezone se lahko zgodi tudi v nadaljevanju
Sezona se ni začela po načrtih, saj je Olimpija izgubila v polfinalu Pokala Slovenije proti Jeseničanom. 65 minut sta mreži mirovali, železarji pa so bili boljši pri kazenskih strelih. Po tej tekmi je moral oditi trener Ivo Jan, zamenjal ga je njegov pomočnik Polončič, ki je Olimpijo vodil že v lanski sezoni, ko je nasledil Jureta Vnuka.

"Veliko se je govorilo o pokalnem porazu proti Jesenicam. Novinarji so veliko pisali o tem. Mislim, da nismo igrali slabo, saj smo imeli vso tekmo premoč. Stisnili smo Jeseničane pred njihov gol, vendar nam ni uspelo zadeti. Us je imel res izjemen dan, nikakor nam ga ni uspelo premagati. To se lahko zgodi v hokeju, na kakšni tekmi je gol kot zaklet. Taka tekma se lahko zgodi tudi v nadaljevanju sezone," se je poraza spomnil Mušič.

"Pokal je bil vseeno lovorika. Žal nam je spolzela iz rok. To je zdaj že preteklost, tega se ne da več popraviti. Ta poraz je bil dobra šola za naprej."

Jože Kovač si je lahko že naredil seznam igralcev, ki so primerni tudi za Ligo IceHL, ki je glavni cilj Olimpije. Športni direktor je prepričan, da bo po koncu pandemije že precej več stvari jasnih za prihodnjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Jože Kovač si je lahko že naredil seznam igralcev, ki so primerni tudi za Ligo IceHL, ki je glavni cilj Olimpije. Športni direktor je prepričan, da bo po koncu pandemije že precej več stvari jasnih za prihodnjo sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Koliko igralcev je primernih za Ligo IceHL?
Odlična šola je bila tudi ponedeljkova tekma državnega prvenstva proti Celju. Igralci, ki dobivajo manj priložnosti za igro, bi si skoraj privoščili velik spodrsljaj.

Polončič je po 20 minutah igre in vodstvu s 3:0 iz igre potegnil Tilna Spreitzerja, vstopil je 15-letni Dukarič in takoj na začetku druge tretjine prejel zadetek. Celjani, ki jih vodi nekdanji reprezentant David Rodman, so dobili zalet. Filip Jeram in Blaž Knez sta učinkovito zaključila protinapada in v 54. minuti je bil izid izenačen na 4:4. Polončič je v vratih pustil Dukariča, ki je tako pridobil izkušnje na članski ravni, potem ko je proti Vipitenu branil le zadnje tri minute.

Olimpija je na koncu zmagala s 6:4, a športni direktor Jože Kovač je na tribuni lahko opazil, da nekateri igralci še niso primerni za Ligo IceHL, ki je veliki cilj vodstva kluba v prihodnji sezoni. Za precej kakovostnejšo ligo bo treba pripeljati še kakšnega slovenskega reprezentanta ali pa tujo okrepitev.

Drozg se je hitro ujel s soigralci pri Olimpiji, čaka na vrnitev ZDA

Polončič: Ostati moramo skromni in trdo trenirati
"Dukarič je zelo priden fant. Zelo trdo dela na treningih in zaslužil si je priložnost," je poudaril Polončič, ki kljub strgani križni vezi v kolenu in poškodbi meniskusa zelo energično vodi tekme. Večkrat se je v zadnjem tednu tudi razjezil in na eni nogi skočil s klopi.

"Treba je ostati trdno na tleh po nizu zmag v Alpski ligi. Ostati moramo skromni in trdo trenirati, seveda pa je uspešen start dober za samozavest," je dodal Polončič.

Koronavirus kroji koledar tekem
V soboto bi moral v Tivoli priti Ritten, a je zaradi novih okužb srečanje preloženo. Prihodnji teden sta bila predvidena dva derbija v državnem prvenstvu. V torek bi se najboljši slovenski ekipi morali srečati v Podmežakli, v četrtek pa v Tivoliju. Tekmi sta preloženi, saj je vodstvo Alpske lige objavilo nov spored preloženih tekem. Jeseničani se bodo v torek srečali z drugo ekipo KAC-a, zmaji pa v četrtek potujejo v Renon.


Tekme državnega prvenstva v tem tednu:
SŽ OLIMPIJA - TRIGLAV KRANJ
8:1 (3:0, 3:1, 2:0)
Drozg 1., 20., 33., 42., Koren 3., Pance 31., Ropret 34., Sotlar 44.; Šlibar 39.

MK BLED - SLAVIJA JUNIOR
3:4 (2:2, 0:2, 1:0)
Pančur 4., Borse 6., G. Podrekar 50.; Truden 10., Humar 12., Pušenjak 22., Sitar 37.

SŽ OLIMPIJA - HIDRIA JESENICE
5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Drozg 6., Zajc 12., Ropret 22., Mušič 38, Simšič 58.; Škof 11., Brun Rauh 36.

SŽ OLIMPIJA - TRUE CELJE
6:4 (3:0, 1:3, 2:1)
Simšič 6, 26., Bohinc 11., Ulamec 13., 59., Orehek 58.; Kastelic 22., 28., Jeram 28., Knez 54.