Žan Jezovšek in Žan Us sta se vrnila v Podmežaklo, potem ko sta bila zadnji dve sezoni nosilca igre v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Jezovšek in Žan Us sta se vrnila v Podmežaklo, potem ko sta bila zadnji dve sezoni nosilca igre v Tivoliju. Foto: www.alesfevzer.com

Iz Olimpije sta v Podmežaklo odšla Žan us in Žan Jezovšek. Že zdaj je jasno, da bodo imeli železarji v naslednji sezoni močno ekipo. Zvestobo sta za naslednjo sezono obljubila tudi Erik Svetina in Jaka Šturm, že pred tem pa so podaljšali Aljoša Crnovič, Jaka Sodja in Blaž Tomaževič.

"Želeli smo določene stvari nadgraditi v primerjavi s prejšnjimi sezonami. Imamo zelo všečno in talentirano mlado jedro, ki je polno energije. Vsi z veseljem delajo. Za napredek mladih je treba dodati izkušene igralce, saj so izidi ključni. Us je bil prva želja, saj je res kakovosten vratar. Jezovšek je zelo specifičen igralec in dober strelec," je v pogovoru za Val 202 razmišljal Marcel Rodman.

Na Jesenicah imajo rdečo nit
Športni direktor je potegnil dve odločni potezi in precej spremenil razmerje moči med najboljšima slovenskima kluboma: "Oba sta še mlada, a vseeno malce starejša od naših mladih igralcev. Imata več izkušenj. V Ljubljani smo našli Usa in Jezovška, kakšnega drugega igralca pa bomo tudi drugje."

38-letni Rodman je bil trener Jeseničanov v lanski sezoni, ko je so železarji izgubili v polfinalu Alpske lige na odločilni tekmi v Brunicu, potem ko so zapravili vodstvo z 2:1 v zmagah. Tudi v finalu državnega prvenstva so popustili v zadnji tretjini v Tivoliju. Rodman je nato odšel na Madžarsko k Miskolcu, kjer pa ga je 23. januarja zamenjal Greg Hanlon. Vrnil se je na Jesenice, kjer je ekipa v zadnjih dveh mesecih nanizala izjemno serijo zmag in končala drugi del Alpske lige na tretjem mestu. Zelo dobro je sodeloval s trenerjem Mitjo Šivicem.

"S trenerjem Šivicem sva usklajena. Zelo podobno gledava na hokej in imava iste ideje za naprej. Naš klub ima rdečo nit. Najprej se moramo dokazati, da smo sposobni igrati na visoki ravni iz tedna v teden. Vizijo kluba smo sestavili predsednik Pogačar, trener Šivic in jaz. Vsi smo na isti valovni dolžini. Vsi delamo na dolgi rok," je pojasnil Rodman.

Marcel Rodman je že februarja začel sestavljati ekipo za naslednjo sezono in prehitel je vodstvo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je že februarja začel sestavljati ekipo za naslednjo sezono in prehitel je vodstvo Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

O tujcih se sploh ne pogovarjajo
Najbolj ga skrbi nizek ugled klubskega hokeja v Sloveniji: "Spremeniti je treba prepričanje, da je v Sloveniji vse slabo in da mladi že pri 13 ali 14 letih bežijo v tujino. Vse nam ne bo takoj uspelo. Naš klub bo stavil na slovenske igralce. Če bodo prerasli slovensko okolje, bodo odšli v tujino in zaslužili več denarja. Radi bi jim omogočili to rast."

Zavzel se je za ekipo, ki bo sestavljena izključno iz slovenskih igralcev: "Na Jesenicah bi radi naredili slovensko zgodbo. O tujcih se sploh še nismo pogovarjali in tudi ne verjamem, da se bomo. Olimpija se je tega že držala. Mi smo pripeljali Usa in Jezovška in ne glede na stanje okoli koronavirusa bomo nadaljevali slovensko zgodbo."

Trenutno je težko načrtovati dogajanje v naslednjih mesecih, saj vsa športna tekmovališča počivajo že mesec in pol, kar se ni zgodilo še nikoli.

"Načrtujemo normalno pripravljalno obdobje. Če to ne bo izvedljivo, se bomo prilagodili. Veliko stvari je še v zraku. Če bomo čakali na avgust, se ne bi zgodilo nič dobrega. Mi se bomo skušali čim bolje pripraviti," je še dodal Rodman.

Šivic želi imeti v garderobi poštene fante
40-letni Šivic se je po desetletju v francoski ligi vrnil v domovino. Na Jesenicah mu je uspel velik zasuk, potem ko je ekipa vse do konca decembra igrala zelo slabo. Dobil je ponudbe iz tujine in tudi iz Tivolija, a se je odločil, da podaljša pogodbo.

"Stavili bomo na talentirane igralce, ki jih bomo skušali spraviti na višjo raven. V garderobi želim imeti poštene fante, karakterji so zelo pomembni, okoli sebe želim zbrati dobre ljudi. S takimi ljudmi lahko veliko skupaj naredimo," je povedal Šivic.

V Tivoliju naredili triletni načrt
Velike spremembe so se zgodile tudi v Tivoliju. Na mestu športnega direktorja je Jože Kovač zamenjal Tomaža Vnuka. 58-letni Kovač je v dolgoletni klubski karieri (420 tekem) večino časa igral za Olimpijo. Odigral je 133 reprezentančnih tekem, bil udeleženec osmih svetovnih prvenstev in član olimpijske reprezentance leta 1984 v Sarajevu.

"S predsednikom sva po koncu sezone analizirala zadnjo sezono in sklenila, da je skupna želja, da se mladinski in članski hokej popelje na višjo raven. Videl sem se v tej vlogi in dogovorila sva se za triletno sodelovanje. Za vsako sezono imamo posebej zastavljene cilje," je dejal Kovač, ki je bil vodja ekipe pri slovenski reprezentanci na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih med letoma 2012 in 2016.

Igralci morajo napredovati v Alpski ligi, da bo okostje ekipe v Ligi Ebel
Olimpija je pred letom dni osvojila Alpsko ligo, a to letos ni privabilo večjega števila gledalcev. Tekme proti drugim ekipam KAC-a, Linza in Dunaja seveda niso zanimive za navijače, ki si želijo znova gledati tekme Lige Ebel oz. Bet-at-home lige, kot se bo poimenovala po novem pokrovitelju v naslednji sezoni.

"Vsako leto želimo iti korak naprej. Ekipa bo spremenjena, vendar ne popolnoma. V sezoni 2020/21 bomo igrali v Alpski ligi, naša želja pa je, da nato v naslednji sezoni prestopimo v Ligo Ebel in se v tej močni ligi tudi borimo za preboj v končnico. Tudi predsednik Butara ima take cilje," je v pogovoru za Val 202 razmišljal Kovač.

"Če bo zaradi pandemije koronavirusa prišlo do kakšne spremembe, bomo pač ukrepali avgusta in septembra. Imamo več scenarijev, a delujemo na realnih temeljih. V Alpski ligi morajo igralci napredovati, da bodo nato lahko okostje moštva v Ligi Ebel. Seveda bomo nato poiskali nekaj igralcev, ki bodo dodatna vrednost, da bomo konkurenčni v Ligi Ebel."

Mladinski pogon mora narediti korak naprej
Na klopi je Gregorja Polončiča zamenjal Ivo Jan, ki je že leta 2014 vodil Olimpijo v Ligi Ebel in jo tudi popeljal do naslova državnega prvaka.

"Poiskali smo trenerja, ki bo lahko iz članske ekipe iztisnil maksimum in poskrbel za razvoj mladih igralcev. Naš mladinski pogon mora narediti korak naprej. Ivo Jan ima fantastično igralsko kariero, izkušnje ima z najvišjih nivojev v Evropi. Trener je bil že v Ligi Ebel, Alspki ligi in tudi pri reprezentanci. Usedli smo se skupaj in vsi se vidimo v tem projektu. Z Janom zdaj pospešeno sestavljava ekipo za naslednjo sezono," je pojasnil Kovač.

Ivo Jan je stal na klopi Olimpije od oktobra 2013 do aprila 2014. Zmaji so bili na dnu Lige Ebel, finančne težave so bile ogromne. Zdaj je položaj drugačen, saj je klub urejen in je v zadnjih dveh letih osvojil štiri lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Ivo Jan je stal na klopi Olimpije od oktobra 2013 do aprila 2014. Zmaji so bili na dnu Lige Ebel, finančne težave so bile ogromne. Zdaj je položaj drugačen, saj je klub urejen in je v zadnjih dveh letih osvojil štiri lovorike. Foto: www.alesfevzer.com

Usa ni bilo mogoče zadržati, zdaj iščejo tujega vratarja
Športni direktor je poudaril, da je bilo Usa nemogoče zadržati: "Žan Us se je že februarja dogovoril z Marcelom Rodmanom, da se vrača na Jesenice in tu nismo imeli veliko za storiti. Dogovoril sem se za sestanek, vendar je bil Us že odločen, da se vrne na Jesenice. Če nekdo ne želi igrati za Olimpijo, mu ne moremo braniti prestopa za drug klub."

V Tivoliju bo v naslednji sezoni najverjetneje tuji vratar: "Z odhodom Usa smo prisiljeni iskati prvega vratarja v tujini. Ostali kader bo slovenski in tak je namen tudi v prihodnje. Slovenskih igralcev je na voljo le omejeno število, sploh tistih, ki bi lahko igrali v Ligi Ebel. Težko govorim, kdo vse bi lahko igral v Ligi Ebel, saj je to raven slovenskih reprezentantov. Tu pridejo v poštev tudi tujci, ki morajo biti dodana vrednost za mlajše hokejiste. Maksimalno bi sestavili en napad."

Vse bodo naredili, da se vrnejo v Ligo Ebel
"O Ligi Ebel mislimo zelo resno. Ta liga je velik korak naprej od Alpske lige, kjer zelo izstopajo ekipe z vrha, ostali so precej slabši. Slovenci želimo samo najboljšo raven za naše športnike in v hokeju je najvišja raven Liga Ebel. To so naši cilji, ki so zelo realni. Vse bomo naredili, da se vrnemo v to ligo," je sklenil Kovač.

Prenova dvorane Tivoli poteka, pomembna pa bo dodatna ledena ploskev: "Pod dvorano Tivoli bomo dobili novo ledeno ploskev, ki jo je obljubila Mestna občina Ljubljana. Na mesto odprtega drsališča bo zrasla manjša dvorana za trening."

Jan obljublja hiter tranzicijski hokej
Ivo Jan se je po šestih letih vrnil v Tivoli. "Ko sta oba Žana zapustila Tivoli, smo se s tem sprijaznili. Sprememba bo tuji vratar, saj v Sloveniji ni čuvaja mreže, ki bi bil na taki ravni, kot je Us. Želimo igrati hiter tranzicijski hokej, kjer ne bomo izgubljali časa. Želim si atraktivnega hokeja," je dejal "zeleni" Ivo. V soboto je vodstvo kluba potrdilo prihod odličnega napadalca Tadeja Čimžarja.

V naslednjem tednu bosta obe najboljši slovenski ekipi še dopolnili kader.