Po slavju v Los Angelesu zdaj čaka Anžeta Kopitarja še slavje v Sloveniji. Foto: Reuters
Po slavju v Los Angelesu zdaj čaka Anžeta Kopitarja še slavje v Sloveniji. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Po prihodu na Brnik bo sledila novinarska konferenca, nato pa takojšnji odhod na Hrušico, kjer za Kopitarja pripravljajo posebno presenečenje. O vsem tem boste dobro obveščeni tudi na MMC-ju! Foto: Reuters
- 20. junij - nagrade NHL
- 22. in 23. junij - nabor 2012
- 1. julij - začetek prostega trgovanja
- 15. september - iztek veljavne kolektivne pogodbe in mogoče tudi začetek "lock-outa"
Jonathan Quick
Bo Jonathan Quick po osvojitvi lovorike Conna Smytha (MVP-končnice) dobil še zasluženo priznanje za najboljšega vratarja lige NHL? Foto: Reuters
Jevgenij Malkin
Jevgenij Malkin je že osvojil lovoriko Arta Rossa za največ točk v rednem delu, zdaj pa je favorit še za prvo Hartovo lovoriko (MVP-rednega dela) v karieri. Foto: Reuters
Rick Nash (Columbus Blue Jackets)
Se bo zdaj ob "draftu" le našel kupec za nezadovoljnega kapetana Columbusa Richa Nasha? Pozimi je bila cena previsoka, zdaj pa je močno odvisna tudi od namenov Zacha Pariseja, ki želi preizkusiti prosti trg. Foto: Reuters

Ker na letališču pričakujejo večje število navijačev, so se temu primerno že pripravili. Najboljšega slovenskega hokejista bodo sorodniki, prijatelji in novinarji pričakali v hali prihodov.

Navijači pa bodo "Kopija" čakali pred letališko stavbo, kjer se bo nato zvezdnik Los Angeles Kingsov tudi ustavil in pozdravil navijače. Sledil bo odhod na novinarsko konferenco v dvorano Edvarda Rusjana.

Za Los Angeles Kingsi je pester teden proslavljanja. Od nastopov v pogovornih oddajah do bejzbola in predvsem veseljačenja v klubih in hotelih. V nedeljo popoldne in v ponedeljek zjutraj je bil Stanleyjev pokal v oskrbi Anžeta Kopitarja, ki bo "staneta" poleti pripeljal tudi v Slovenijo in na Hrušico.
Fotokronika veseljačenja Kraljev z novim prijateljem Lordom Stanleyjem
Kdaj bo Stanleyjev pokal prišel?
Prvakom, tako hokejistom kot osebju kluba (skupaj okoli 50 ljudem), je pokal uradno na voljo za 24 ur v obdobju med 1. julijem in začetkom nove sezone v začetku oktobra. Zaradi pretežno severnoameriškega kadra Kraljev bo Stanleyjev pokal letos v Evropi gostoval samo v Rusiji in Sloveniji.

Z Brnika naravnost na Hrušico
Po končani novinarski konferenci se bo slovenski športni junak s spremstvom odpravil na Hrušico, kjer je že vse pripravljeno na sprejem. S programom bodo na Hrušici začeli ob 18. uri, ko bodo na odru Čuki, nestrpno čakanje do prihoda Anžeta pa bodo med drugim stopnjevali tudi Dunking Devils. Ob prihodu Anžeta Kopitarja sledi presenečenje večera, ki pa naj ostane skrivnost.

Najuspešnejši strelec letošnje končnice, ki se je končala s prvim naslovom za Kralje, se je odločil, da se bo tako raje kot v Las Vegas čim hitreje po tednu proslavljanja vrnil v domovino. Medtem ko bo na Hrušici slavnostni sprejem izvrstnega centra, bo v puščavskem mestu sanj potekala podelitev NHL-nagrad za preteklo sezono.


Finalisti najpomembnejših kategorij za sezono 2011/12 (nominacije temeljijo na doseženem v rednem delu sezone, glasovanje se je iztekol pred začekom končnice):

Lovorika Hart (za najkoristnejšega igralca):
- Henrik Lundqvist (NY Rangers, vratar);
- Jevgenij Malkin (Pittsburgh, center);
- Steven Stamkos (Tampa Bay, center).

Omenjena trojica tudi kandidira za nagrado Ted Lindsay, ki se podeli najbolj izstopajočemu igralcu po izboru samih hokejistov.
Lovorika Vezina (za najboljšega vratarja):
- Henrik Lundqvist (NY Rangers);
- Pekka Rinne (Nashville);
- Jonathan Quick (Los Angeles).

Lovorika Norris (za najboljšega branilca):
- Zdeno Chara (Boston);
- Erik Karlsson (Ottawa);
- Shea Webber (Nashville).

Lovorika Calder (za najboljšega novinca):
- Adam Henrique (New Jersey, center);
- Gabriel Landeskog (Colorado, levo krilo);
- Ryan Nugent - Hopkins (Edmonton, center).

Nagrada Jack Adams (za najboljšega trenerja);
- Ken Hitchcock (St. Louis);
- Paul MacLean (Ottawa);
- John Tortorella (NY Rangers).


Bo Jakupov postal Naftar?
Po podelitvi nagrad se pozornost Lige NHL seli v Pittsburgh, kjer bo v petek in soboto potekal letošnji nabor. Že tretje leto zapored bo kot prvi izbiral Edmonton, ki pa okleva, ali naj vzame najbolj talentiranega igralca "drafta" 2012. Po soglasnem mnenju je najboljši mladenič Rus Nail Jakupov, ki pa je po "poklicu" center, Naftarji pa že imajo dva izredna mlada napadalca v Taylorju Hallu in Ryanu Nugent-Hopkinsu (1. izbora zadnjih dveh let).

Na skavtskih lestvicah ni uvrščenega nobenega mladega slovenskega hokejista, kar pomeni, da bo Jan Muršak (2006; 182. Detroit) ostal peti in zadnji Slovenec, ki je bil izbran na naboru Lige NHL.

Štiri imena, ki krojijo "tržnico"
Ob "draftu" se pričakuje tudi prvo trgovanje - glavna nezadovoljneža sta zvezdnika Rick Nash (Columbus; desno krilo) in Roberto Luongo (Vancouver; vratar). Sledil bo 1. julij, ko se bo trgovanje povsem sprostilo, največji "ribi" trga prostih igralcev pa sta letos kapetan podprvaka New Jerseyja Zach Parise in izvrstni branilec Nashvilla Ryan Suter.

Bodo nov dogovor sklenili pred 15. septembrom?
Po "draftu" bo končno sledil sestanek sindikata igralcev NHLPA, ki bo določil pogajalsko skupino, ki se bo z vodstvom lige in lastniki klubov pogajala o novi kolektivni pogodbi. Če dogovora ne bo do 15. septembra, bo sledil "lock-out", ki je v pretekli sezoni v različnem obsegu že prizadel Ligo NFL in Ligo NBA. Pravih pogajanj še ni bilo, ključno vprašanje pa je delitev prihodkov. Po zdajšnji pogodbi, ki je bila izpogajana po izgubljeni sezoni 2004/05, dobijo igralci 57-odstotkov prihodkov, medtem ko si lastniki želijo delitev "pol-pol".

- 20. junij - nagrade NHL
- 22. in 23. junij - nabor 2012
- 1. julij - začetek prostega trgovanja
- 15. september - iztek veljavne kolektivne pogodbe in mogoče tudi začetek "lock-outa"