Risi so bili dobre volje na zboru v Podmežakli. Foto: BoBo
Risi so bili dobre volje na zboru v Podmežakli. Foto: BoBo
Ivo Jan vodi tudi Vipiteno v Alpski ligi. Zares je zelo zaposlen. Foto: BoBo
Jan bo v Minsku računal na številne mlade igralce

43-letni Jan je na mestu selektorja nasledil Karija Savolainena, ki je letos Slovence vodil na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu divizije I v Budimpešti. Tam se Slovencem ni uspelo uvrstiti med elito, boj na naslednjem SP-ju divizije I v Kazahstanu za eno izmed prvih dveh mest pa bo ena prednostnih nalog Jana.

"Mislim, da je samo naziv drugačen. Še vedno sem hokejski trener. V reprezentanci imaš mogoče manj časa za delo, a baza igralcev pri nas je takšna, da se vsi poznajo. Nekateri so igrali skupaj v mlajših selekcijah, nekaj sem jih že treniral, z nekaterimi sem igral. Vedo, kakšen človek sem, in vedo, kaj lahko pričakujejo od mene," je dejal Jan, ki poudarja, da izidi v Minsku niso v ospredju.

Jegliča še ni na seznamu
Za začetek ga čaka nekoliko lažji izziv. Novembrski termin v hokejski sezoni tradicionalno prinaša vabila mlajšim in igralcem iz domačih klubov, največji zvezdniki in nosilci igre pa se potem ekipi pridružijo pozneje. Jan ne bo mogel računati ali pa je dal prosto številnim članom izbrane vrste. Na seznamu ni povratnika na ledene ploskve Žige Jegliča, ki je po prestani kazni zaradi dopinškega prekrška pred dnevi sklenil novo pogodbo in se vrnil k Slovanu iz Bratislave. Jan je dejal, da je bil Jeglič pripravljen nastopiti že v Minsku, a se je zapletlo z njegovim potnim listom in vizumom.

Danes spoznavni večer v Podmežakli
Prvi zbor v sezoni imajo slovenski hokejisti na Jesenicah, kjer bodo trenirali do odhoda v Belorusijo, danes so imeli spoznavni večer brez treninga, v torek bosta na sporedu dva treninga, v sredo pa že odpotujejo v Minsk.

"V zadnjih dneh je prišlo do nekaj poškodb, zato je še nekaj zamenjav. A ti fantje bodo tvorili jedro reprezentance prihodnosti. Za nekatere bo to velik korak naprej, a to si je lažje privoščiti na takšnem turnirju kot na SP-ju. Če nimaš izkušenj, se je potem tudi težko pripraviti za višjo raven. Ta turnir bo nekako že na ravni SP-ja v Astani, to pa bo odlično za mlajše igralce," je o pomlajeni zasedbi dejal novi strateg.

Pretnar znova v izbrani vrsti
Branilec Klemen Pretnar ima veliko izkušenj. "Ne počutim se še starega, morda kot bolj izkušenega, a sem enak vsem. Vsi, tudi mlajši, so profesionalci. Lepo se je vrniti v reprezentanco, sam sem vedno rad igral zanjo," je dejal Pretnar, ki na zadnjem SP-ju ni bil član moštva. "Nova zgodba, nov veter. Strinjam se s selektorjem, da je treba preveriti vse igralce v Sloveniji. Vsi, ki so danes tukaj, so si zaslužili priložnost," pa razmišlja o sodelovanju z novim selektorjem.

Orehek se veseli debija
Popolnoma drugačno izhodišče bo imel v Minsku Janez Orehek, ki bo prvič del članske ekipe Slovenije. "Včeraj sem dobil klic, če bi se pridružil reprezentanci. Seveda sem sprejel povabilo. Veliko je evforije, želje po dokazovanju, rad bi izkoristil priložnost in se čim bolje predstavil trenerju. Takšne priložnosti ne dobiš kar tako, treba se je dokazati in dati vse od sebe," o debiju meni Orehek.

Zaradi poškodb je prišlo še do dveh sprememb. Jan je moral s seznama črtati Gala Korena in Žana Jezovška, nanj pa je uvrstil napadalca Olimpije Orehka in Jeseničana Blaža Tomaževiča.

Seznam hokejistov za turnir v Minsku:

Vratarji:
Luka Gračnar (Poprad/Slk), Rok Stojanovič (Lyon/Fra), Žan Us (SŽ Olimpija);

Branilci:
Miha Logar (Strasbourg/Fra), Aleksandar Magovac (Grenoble/Fra), Matic Podlipnik (Karlovy Vary/Češ), Klemen Pretnar (Košice/Slk), Jurij Repe (Herning/Dan), Maks Selan (Milano/Ita), Miha Štebih (Dukla Jihlava/Češ), David Planko (SŽ Olimpija);

Napadalci:
Luka Bašič, Tadej Čimžar, Luka Kalan, Blaž Tomaževič, Nik Pem (Sij Acroni Jesenice), Anže Ropret, Andrej Hebar (UTE/Mad), Gregor Koblar, Janez Orehek, Miha Zajc (SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar/Mad), Ken Ograjenšek (Gradec/Avt), Žiga Pance (Jegesmedvek/Mad), Nik Simšič (Medveščak/Hrv);

Rezerva:
Žiga Kogovšek (Sij Acroni Jesenice).


Četrtek ob 14.15:
LATVIJA - SLOVENIJA
Ob 18.15:
BELORUSIJA - FRANCIJA

Petek ob 15.30:
FRANCIJA - LATVIJA
Ob 19.30:
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Sobota ob 15.30:
FRANCIJA - SLOVENIJA
Ob 19.30:
BELORUSIJA - LATVIJA

Jan bo v Minsku računal na številne mlade igralce