Žiga Pance je bil z dvema zadetkoma junak v Tivoliju. Zmaji so bili zares motivirani in že v uvodni tretjini so razbili Lustenau. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pance je bil z dvema zadetkoma junak v Tivoliju. Zmaji so bili zares motivirani in že v uvodni tretjini so razbili Lustenau. Foto: www.alesfevzer.com

Finalna serija se bo začela v torek zvečer v dvorani Tivoli. Žal na bo na sporedu slovenski finale za dve lovoriki. Najprej se bosta Olimpija in Asiago pomerila na tri zmage, sledil pa bo boj za naslov državnega prvaka med zmaji in železarji. Prvič bomo prvaka dobili šele maja.

Železarji so imeli po težko prigarani zmagi v četrtek v Asiagu priložnost za prvi preboj v finale Alpske lige, a jim znova ni uspelo. Pete tekme so očitno zaklete za Jeseničane.

Sodja kronal boljšo igro Jeseničanov
V 4. minuti sta si v razmiku nekaj sekund Patrik Rajsar in Andrej Hebar priigrala lepi priložnosti, a Gianluca Vallini je bil na pravem mestu. V 11. minuti so prvič močneje pritisnili tudi hokejisti Asiaga. Zadeli so vratnico in v istem napadu izsilili še izključitev Nejca Stojana. Mreži sta do konca uvodne tretjine mitrovali.

Jeseničani so povedli v 24. minuti, ko je Jaka Sodja iz bližine potisnil plošček v mrežo po podaji Mirka Đumića izza vrat, ko so imeli gostitelji prednost igralca več. Gostje so bili še nekaj minut v podrejenem položaju, a niso uspeli povišati prednosti.

Zadetki s tekme Jesenice – Asiago

Marchetti usoden za železarje
Hokejistom Asiaga je v 34. minuti uspelo izpeljati hitro akcijo, ki jo je z zadetkom kronal Michele Marchetti. Spretno je iztegnil palico in ukanil Žana Usa. Zadetek je gostom dvignil krila in v 38. minuti je po protinapadu znova zadeli Marchetti.

Le pet strelov Jeseničanov v zadnji tretjini
Italijani so v zadnji tretjini z disciplinirano igro spretno držali plošček daleč od vrat Vallinija. Železarji so v zadnjih 20 minutah zbrali le pet strelov na vrata. Na začetku 57. minute je nalet utrpel Blaž Tomaževič, a sodniki se na veliko začudenje jeseniške klopi niso odločili za izključitev. Dve minuti in sedem sekund je Tomaževič izgubil živce in s palico odgovoril na provokacije. Moral je na kazensko klop in trener Mitja Šivic je moral z igralcem manj tvegati vse. Minuto in 40 sekund pred koncem je Us zapustil vrata.

Gostje so skoraj zadeli v prazna vrata, a Jeseničanom je ostalo kanček upanja. Šest sekund pred tekme sta se zapletla še Jezovšek in Marek Vankuš. Ključen je bil sodniški met pred vrati Asiaga, a dobili so ga gostje in serija je bila odločena. Italijani so se veselili druge zaporedne zmage v Podmežakli, potem ko Jeseničani v rednem delu niso niti enkrat izgubili po 60 minutah na domačem ledu. Razmerje strelov je bilo 28:25 za Asiago.

Magovac zadel s polovice igrišča že po šestih sekundah
V drugem polfinalu so se morali Ljubljančani v nasprotju z vsemi napovedmi reševati na peti tekmi, zato so bili pod velikim pritiskom. Hitro jih je razbremenil Aleksandar Magovac, ki je že v šesti sekundi s svoje polovice presenetil vratarja Anthonyja Morroneja. Junak tretje in četrte tekme je hitro postal bedak.

Trener Mitja Šivic in soigralci so lahko razočarani, saj so v četrtek prišli do velike zmage v Asiagu z izjemnim strelom Davida Planka v 75. minuti in izenačili na 2:2. A očitno so na četrti tekmi pokurili preveč energije, tako da je za preboj v finale zmanjkalo moči ... Foto: www.alesfevzer.com
Trener Mitja Šivic in soigralci so lahko razočarani, saj so v četrtek prišli do velike zmage v Asiagu z izjemnim strelom Davida Planka v 75. minuti in izenačili na 2:2. A očitno so na četrti tekmi pokurili preveč energije, tako da je za preboj v finale zmanjkalo moči ... Foto: www.alesfevzer.com

Pance z dvema zadetkoma razblinil zadnje upe Lustenaua
Zadetek je sprostil ekipo, ki je praktično vso prvo tretjino igrala v tretjini tekmecev, nizala priložnosti in že v prvem delu dosegla štiri gole. Miha Logar je v 12. minuti povišal na 2:0 ob prednosti igralca več. Le 15 sekund zatem je Miha Zajc poslal plošček pod prečko. Žiga Pance je minuto pred koncem uvodne tretjine zapečatil usodo gostov. Razmerje v strelih na vrata po 20 minutah je bilo 18:4. Ljubljančani so leteli po ledeni ploskvi in praktično že dvignili finalno vozovnico.

Številne izključitve so v drugi tretjini zaustavile ritem Ljubljančanov, ki pa so vseeno dosegli peti zadetek. In to z igralcem manj, ko je Pance izkoristil napako gostov, sam pridrsal pred vratarja ter ga tudi ugnal z bekhendom.

Le nekaj trenutkov pozneje se je "izkazal" še v pretepu, ki ga je izzval David König, slovenski reprezentant pa ga je z nekaj udarci spravil na tla, s tem pa pokazal, kdo je v Tivoliju gospodar.

Pred zadnjo tretjino je bil zmagovalec znan, Ljubljančani nato niso več igrali najbolj zavzeto in zbrano, še vedno so imeli premoč, toda zadetkov ni bilo več. Razmerje strelov je bilo 39:24 za Ljubljančane, ki bodo favoriti tudi v finalu.

Olimpija v finale Alpske lige, Jesenicam ni uspelo

Finale se bo začel v torek v Tivoliju. Finale državnega prvenstva pa bo odigran po koncu Alpske lige.


Polfinale, peti tekmi:
SIJ Acroni Jesenice – ASIAGO 2:3
1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Sodja 24.; Marchetti 34., 38.

SŽ OLIMPIJA – Lustenau 3:2
5:0 (4:0, 1:0, 0:0)
Magovac 1., Logar 12., Pance 19., 31., Zajc 12.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na tri zmage. Finale na tri zmage se bo začel v torek.