Odlična napadalca Alex Frei in Steven McParland bosta glavna nevarnost za branilce Olimpije. 30. decembra sta šolsko izpeljala protinapad za vodstvo Asiaga v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Odlična napadalca Alex Frei in Steven McParland bosta glavna nevarnost za branilce Olimpije. 30. decembra sta šolsko izpeljala protinapad za vodstvo Asiaga v Tivoliju. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Na zadnjem treningu so bili zbrani vsi hokejisti, Manjkala bosta le dalj časa odsotna Gal Koren in Mark Čepon. Marc-Olivier Vallerand, Žiga Pešut in Miha Zajc bodo stisnili zobe, saj bosta prihodnja dva tedna odločilna.

Ljubljančani se bodo borili za dve lovoriki. Finale Alpske lige bo potekal v hitrem ritmu na dva dni, moštvi igrata na tri zmage. Če bo finalna serija končana že to soboto, se bo finale državnega prvenstva začel 30. aprila. Če se finale Alpske lige zavleče, pa bo prva finalna tekma DP-ja 3. maja.

Izkušeni napadalci in odličen vratar Vallini aduti Asiaga
Asiago je v napeti peti tekmi v Podmežakli premagal Jeseničane z 2:1. Izkušeni Italijani čakajo na napake tekmeca in železarji so jih v polfinalu naredili preveč. Alex Frei je najnevarnejši napadalec, v končnici je zbral osem golov in štiri podaje. Michele Marchetti je bil usoden za železarje v soboto popoldne, tudi Steven McParland in Marco Rosa sta se izkazala na tekmah končnice. Vratar Gianluca Vallini je bil izjemen, na tekmah končnice je ubranil 93,6 odstotka strelov na gol. Jeseničani so imeli več priložnosti, na odločilni tekmi so bili nekajkrat samo pred njim, a jim ga nikakor ni uspelo ukaniti.

V rednem delu sezone zmagi gostiteljev
26. decembra je Asiago premagal Olimpijo s 5:2, povratna tekma pa je bila štiri dni zatem v Tivoliju (4:1). McParland je zadel za vodstvo Asiaga v 17. minuti. Koren in Aleksandar Magovac sta zrežirala preobrat v drugi tretjini. Srečanje je bilo napeto do konca, ko je Žiga Pance zatresel prazno mrežo. V naslednji akciji je nato končni izid postavil Aleš Mušič. Takrat je Olimpijo vodil Gregor Polončič. Trener Asiaga je stari znanec Petri Mättilä, ki je pred dvema sezona v finalu vodil Pustertal.

Mušič: Super bi bilo, če bi se udarili z Jeseničani za dve lovoriki
Ikona kluba s Celovške 25 Mušič je že igral v finalu Lige Ebel pred 13 leti, skupaj je trikrat zaigral v končnici razširjenega avstrijskega prvenstva. Pred dvema letoma je dvignil pokal za zmago v Alpski ligi, ki ga zmaji lani niso mogli braniti zaradi pandemije.

Michele Marchetti (desno) je z dvema zadetkoma odločil peto polfinalno tekmo na Jesenicah. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Michele Marchetti (desno) je z dvema zadetkoma odločil peto polfinalno tekmo na Jesenicah. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

"Za finale smo trenirali vso sezono. Če bomo ponovili prvo tretjino s pete tekme proti Lustenauu, bo pokal v Ljubljani. Ogledali si bomo še videoposnetek igre Asiaga. Prva tekma je zelo pomembna, saj je serija na tri zmage kratka. Ne smemo izgubiti doma, saj je potem pritisk na drugi tekmi zelo velik na gostovanju. Asiago ima odličen "power play". Žal bo dvorana prazna, najlepše se je veseliti naslova z navijači. Vseeno je vsaka finalna serija velik motiv. Super bi bilo, če bi se udarili z Jeseničani za dve lovoriki. Zdaj bo pač treba premagati dva tekmeca," je razmišljal Mušič.

Pance pričakuje veliko igre na telo
Žiga Pance je v soboto zvečer dosegel dva zadetka za zmago nad Lustenauom s 5:0. Po tekmi so si zmaji pošteno oddahnili. Iz garderobe je bilo slišati glasne vriske. Bilo je kot v diskoteki, glasba je odmevala.

"Prišel je trenutek resnice. Vsi se zavedamo, da bo to popolnoma drugačna serija. Asiaga ne moremo primerjati z Lustenauom. Italijani igrajo trd hokej, veliko bo igre na telo. Treba se bo pripraviti na tak sistem. Asiago ima veliko izkušenih igralcev, ki izkoristijo vsako priložnost. Ključna bo disciplina v obrambni tretjini. Treba bo ponoviti zadnjo tekmo proti Lustenauu," je povedal Pance.

Tudi kapetanu je žal, ker ne bo slovenskega finala v Alpski ligi. "Žal ni slovenskega finala, kar bi bila še dodatna motivacija. Mi se pripravljamo na Asiago. Če jih bomo takoj na začetku ustavili, bo šel potem finale v našo korist."

Lustenau in dve slabi tekmi so že pozabljeni. "Pride slab dan, lahko se zalomi. A konec dober, vse dobro. Smo v finalu, izpolnili smo prvi cilj, zdaj pa moramo pokazati takšno igro kot na zadnji tekmi. Moramo se motivirati, kot smo se pred zadnjo tekmo, igrati drug za drugega in si pomagati. Če se tega držimo in da vsak svoj delež, lahko zmagamo. Čudno se sliši, a smo po dveh letih še vedno aktualni prvaki. To je še dodaten motiv za vse, da pokažemo in dokažemo, da naslov lahko ubranimo in ostane pokal doma," je dodal Pance.

Gianluca Vallini je imel veliko dela že v polfinalu proti Jeseničanom. Nekaj njegovih odličnih obramb je tehtnico prevesilo na stran Asiaga. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Gianluca Vallini je imel veliko dela že v polfinalu proti Jeseničanom. Nekaj njegovih odličnih obramb je tehtnico prevesilo na stran Asiaga. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Štebih prepričan, da je Olimpija najboljša v Alpski ligi
"Prepričan sem, da smo najboljša ekipa v ligi. To bo treba dokazati na ledu in osvojiti pokal. Asiago ima veliko izkušenih igralcev, taktično so zelo dobri, stavijo na disciplino. Drsalno smo boljša ekipa. Treba bo izvajati velik pritisk in strli jih bomo," je dodal branilec Miha Štebih.

Šivic dal Kralju nekaj nasvetov o igri Asiaga
Pomočnik trenerja Matic Kralj je pojasnil, da je poklical tudi jeseniškega stratega Mitjo Šivica, ki mu je pomagal z nekaj nasveti. "Cilj je zmaga. A ta cilj ima tudi Asiago. Mi gremo v višje tekmovanje, moramo pa poskrbeti, da bomo ta finale dobili in imeli lepo poletje," pred zadnjim finalom v tej regionalni ligi pravi Kralj.

Lešnjak bo po številnih kritikah Summanena sodil prvo finalno tekmo
Trener Raimo Summanen je bil po sobotni tekmi jezen na sodnika Boruta Lešnjaka, ki je kaznoval le igralce Olimpije, potem ko so gostje v drugi tretjini izvedli nekaj grobih naletov s palico. Zanimivo, da bo prvo finalno tekmo v torek zvečer sodil Lešnjak. Drugi glavni sodnik bo Tilen Pahor. Finskemu strategu se v soboto sploh ni uspelo pomiriti. Druga vprašanja so šla kar mimo. O sodnikih je razlagal deset minut, nato pa ob ugasnjenih mikrofonih nadaljeval. Delivci pravice so bili v ospredju obeh odločilnih tekem polfinala in zares upamo, da o njih ne bomo pisali tudi v prihodnjih tednih.


Finale, prva tekma, torek ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO

Druga tekma, četrtek ob 19.00:
ASIAGO - SŽ OLIMPIJA

Tretja tekma, sobota ob 20.00:
SŽ OLIMPIJA - ASIAGO

Igrajo na tri zmage. Morebitna četrta tekma bo 26. aprila, peta pa 28. aprila.