Jevgenij Malkin (v sredini) je prispeval levji delež k zmagi Pittsburgha v San Joseju. Foto: Reuters
Jevgenij Malkin (v sredini) je prispeval levji delež k zmagi Pittsburgha v San Joseju. Foto: Reuters

Žalostno je izgubiti pred svojimi navijači. Vidiš kako odhajajo iz dvorane in vsi so nesrečni. Upam, da se bomo na naš led še vrnili, a zdaj moramo razmišljati le o naslednji tekmi.

Logan Couture, napadalec San Joseja
Eric Fehr
Takole je Eric Fehr zadel tretji gol Pittsburgha na tekmi in razblinil vse dvome o zmagovalcu. Foto: Reuters
San Jose
Edini zadetek San Joseja je padel v 49. minuti. Foto: Reuters

Na obračunu v SAP Centru je blestel Jevgenij Malkin, ki je najprej sodeloval pri uvodnem zadetku svoje ekipe in prekinil točkovni post, ki je trajal tri tekme, nato pa je v drugi tretjini mrežo zatresel še sam.

"Gre za zares izvrstnega igralca, ki v zadnjem času ni imel najboljšega obdobja. Kljub temu, da se ni uvrščal na seznam strelcev, je ekipi pomagal na druge načine. Danes ste lahko videli, kako dober igralec je. Ko mu igra steče, je za naš kolektiv še kako pomemben," je po tekmi dejal branilec Ian Cole, strelec prvega zadetka na tekmi.

Colov prvi gol v končnici
Gostje so si pot do zmage začeli tlakovati v prvi tretjini, ki so jo dobili z 1:0. Edini zadetek v uvodnih 20 minutah tekme je dosegel Cole. V 8. minuti je Malkin lepo zaposlil Phila Kessla, ki je oddrsal proti golu in sprožil z desne strani. Martin Jones je sicer strel ubranil, a se je plošček odbil do Cola, ki ga je z leve strani s strelom iz zapestja poslal pod prečko. To je bil za 27-letnega branilca šele prvi gol v končnici v karieri in šele prvi po 26. marcu lani, ko je zatresel mrežo Caroline. Od tedaj je odigral 70 tekem v rednem delu sezone in 21 v končnici.

Malkinov prvi zadetek v seriji
Na začetku druge tretjine je moral na kazensko klop Melker Karlsson, kar se je gostiteljem hitro maščevalo, saj je že po devetih sekundah powerplayja Pittsburgh vodstvo podvojil. Kessel je pred vrata poslal odlično podajo, ob drugi vratnici je Malkin podstavil palico in plošček preusmeril v mrežo za prvi Pittsburghov gol z igralcem več na ledu v seriji.

Fehr potrdil zmago
San Jose, ki je dobil tretjo tekmo in prepolovil zaostanek v zmagah, je sredi zadnje tretjine le uspel premagati Matta Murrayja. Dolgo so pletli mrežo okrog Pittsburghovega gola, po blokiranem strelu je s strelom iz zapestja poskusil Karlsson in zadel za 1:2. Gostitelji so si na vse pretege prizadevali izid poravnati, vendar nikakor niso uspeli še drugič premagati dobro postavljene gostujoče obrambe na čelu z Murrayjem, ki je ubranil 23 od 24 strelov. Še več, dobri dve minuti pred koncem je vse dvome o zmagovalcu razblinil Eric Fehr. Ta je sprejel podajo Carla Hagelina in hladnokrvno ukanil Jonesa za veliko slavje svoje ekipe.

Ta lahko prvič v klubski zgodovini Stanleyjev pokal osvoji na svojem ledu - prejšnje tri naslove v letih 1991, 1992 in 2009 je osvojila v gosteh pri Minnesoti, Chicagu in Detroitu.

Finale Stanleyjevega pokala, četrta tekma:
SAN JOSE - PITTSBURGH 1:3
1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Karlsson 49.; Cole 8., Malkin 23., Fehr 58.

Obrambe: Jones 17; Murray 23.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.


Peta tekma, petek ob 2.00:
PITTSBURGH - SAN JOSE

Žalostno je izgubiti pred svojimi navijači. Vidiš kako odhajajo iz dvorane in vsi so nesrečni. Upam, da se bomo na naš led še vrnili, a zdaj moramo razmišljati le o naslednji tekmi.

Logan Couture, napadalec San Joseja