HDD Olimpija - slovenski prvak v hokeju na ledu za sezono 2011/12. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
HDD Olimpija - slovenski prvak v hokeju na ledu za sezono 2011/12. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Jamie Fraser in John Hughes
John Hughes je na zadnjih dveh tekmah prikazal pravo igro, potem ko je bil na prvih dveh finalnih tekmah le bleda senca najboljšega igralca Lige Ebel. Težko ga bo zadržati v Tivoliju, upravo čaka veliko dela. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Hannu Järvenpää
Hannu Järvenpää je prišel v Tivoli decembra 2009, v dveh letih in pol je opravil izjemno delo. Kronal ga je v ponedeljek zvečer v Podmežakli. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Mušič
Aleš Mušič je izvrstno sezono kronal s častjo, da kot kapetan "zmajev" prvi dvigna pokal za državni naslov. Zdaj na Mušiča izredno resno računa selektor Matjaž Kopitar. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Poraženi Jeseničani
Železarji so prikazali zelo dobre igre v finalni seriji, saj je treba upoštevati zelo težak položaj, v katerem se je znašel klub. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Bojan Magazin
Bojan Magazin je v težkih trenutkih prevzel železarje. Ena zmaga v finalu je lep uspeh, saj je razlika v kakovosti obeh kadrov velika. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michal Fikrt
Michal Fikrt je bil junak lanskega finala, ko so Jeseničani slavili s 4:0 v zmagah. Letos ni bil v pravi formi, tudi na četrti tekmi je v zadnji tretjini dobil poceni zadetke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Olimpija prvak 2012
"Zeleno-beli" imajo za seboj odlično sezono v Ligi Ebel, a kljub temu je pred njimi negotova usoda, saj morajo poiskati novega glavnega sponzorja. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Cundrič
Hokejski naslov spet pod Rožnikom

Ljubljančani so odigrali odlično sezono. V Ligi Ebel so se prebili do polfinala in izpadli proti poznejšemu prvaku Linzu. V državnem prvenstvu so prvi dve tekmi odigrali nemotivirano in šele jasno sporočilo direktorja Matjaža Seklja pred tretjim srečanjem je spremenilo pristop. V petek so v Tivoliju zmagali kar z 8:3, v ponedeljek pa so v Podmežakli v zadnji tretjini pokazali zobe, dosegli štiri gole in končali serijo s 3:1 v zmagah.

Vodstvo kluba čaka ogromno dela. Glavni pokrovitelj Tilia se umika in v težkih časih bo treba poiskati novega. Tuji igralci so si naredili ime, še posebej najboljši igralec Lige Ebel John Hughes je na spiskih želja številnih ekip po Evropi. V ponedeljek še ni želel govoriti o naslednji sezoni, a dejstvo je, da ga bo zelo težko zadržati v pod Rožnikom.

Järvenpää v tretjem finalu do naslova
Najbolj zadovoljen je bil trener Hannu Järvenpää, ki je kronal dve leti in pol dela v Tivoliju. "Predvsem sem zelo srečen. Ta pokal mi veliko pomeni, vem, kaj pomeni naslov prvaka v Sloveniji. Za nami je težka sezona, ampak lahko rečem, da smo jo odlično izpeljali. V Ligi Ebel smo dosegli veliko, mogoče bi še več, če ne bi imeli toliko težav s poškodbami. Finale v Sloveniji pa je povsem druga zgodba, in veseli me, da mi je končno uspelo. Ključni sta bili prva tekma in naša zmaga, poraz po podaljšku pa nas je prebudil," je bil navdušen Finec in obljubil, da bo igralcem kupil pivo in se zabaval z njimi.

"Zdaj šele vem, kako se počuti trener Linza Rob Daum. Dvakrat sem že izgubil finalno serijo. Zares je lepo biti prvak. To je bila šele moja tretja zmaga na Jesenicah, a seveda daleč najslajša. Lani je John Hughes zadel 21 sekund pred koncem za zelo pomembno zmago v boju za končnico Lige Ebel, ta zmaga pa je še bolj sladka, saj nam je prinesla naslov," je še dodal Järvenpää, ki se je slikal z navijači Olimpije, pokala kar ni hotel izpustiti iz rok. Dvakrat mu ni uspelo, zato je bilo zanj še toliko slajše priti do naslova v tretjem poskusu.

Finec ima ponudbe iz Avstrije
"Pred zadnjo tretjino sem bil prepričan, da bomo prišli do preobrata, fantom sem rekel, da naj se sprostijo. Pristop na zadnjih dveh tekmah je bil pravi, tudi tujci so odigrali zelo zavzeto. Vsi smo srečni, da je vendarle konec, veliko ur sem presedel ob analizah tekem v zadnjih dneh in res sem srečen, da smo končali uspešno sezono," je še dodal finski strateg, ki ima ponudbe avstrijskih klubov (Beljak je pokazal največ zanimanja), vendar o prihodnji sezoni še ni želel govoriti.

"Pinta" se je proti Linzu še lovil
V finalni seriji se je izkazal tudi vratar Marija Pintarič, ki je odlično nadomestil poškodovanega Jeana Philippa Lamoureuxa. "Vsi so nam govorili, da moramo finalno serijo gladko dobiti. Vse to je le še povečalo pritisk. Priložnost sem dobil šele proti koncu sezone. Proti Linzu še nisem ujel prave forme, v finalu proti Jesenicam pa sem se odlično počutil. Naš naslov je več kot zaslužen. Pri Olimpiji sem že štiri leta in končno sem prvak, kar je super občutek," je dejal štajerski čuvaj mreže, ki je v ključnih trenutkih četrte tekme nekajkrat sijajno posredoval.

Vedlin upa, da bo državno prvenstvo pridobilo veljavo
Na tretji tekmi je bil najboljši igralec Domen Vedlin, ki je dosegel dva zadetka. "Vedeli smo, da bo to ena najtežjih tekem, Jeseničani niso imeli česa izgubiti, vedeli smo, da bodo igrali 200-odstotno. Mi smo imeli težave z realizacijo, na koncu smo se dogovorili, da bomo čim več streljali na gol in na koncu smo zasluženo osvojili naslov prvaka, predvsem zaradi odličnega pristopa v zadnji tretjini," je povedal branilec zmajev, ki mu je žal, da je državno prvenstvo izgubilo veljavo: "Skozi celotno sezono v Ligi Ebel smo se odlično držali, vseskozi smo bili med najboljših šest ekip. Prišli smo do polfinala, potem pa nam ni uspelo priti naprej. Čutiti je bilo malo razočaranja in težko je bilo najti motivacijo za tekme državnega prvenstva. Na koncu smo se le zbrali. Pred leti so bile dvorane na teh derbijih DP-ja polne, težko je bilo dobiti vstopnice. Zdaj je v ospredju Liga Ebel, navijači imajo dovolj tekem in vidi se, da tudi pri gledalcih ni pravega zanimanja za državno prvenstvo. Upam, da se bo to spremenilo. Če bosta obe ekipi uspešni, bi lahko znova prišlo do pravega naboja tudi v finalnih tekmah."

Ž. Pance bolje igra brez kapetanskega traku
Žiga Pance
je v 53. minuti povišal na 4:2, ko je plošček spravil med nogama Michala Fikrta v mrežo. "Po štirih sušnih letih je bila osvojitev naslova potrebna. Skozi sezono in na zadnjih dveh temah proti Jesenicam smo pokazali, da če hočemo igrati, lahko pariramo vsaki ekipi. Naslov smo si zaslužili, pritisk je bil sicer zelo velik. A čestitati je treba tudi Jeseničanom, glede na vse, kar se je dogajalo med sezono. Slovenski hokej ne more biti ne brez Jesenic ne brez Olimpije," je povedal napadalec, ki si je oddahnil, ko mu ni bilo treba več opravljati kapetanskega dela."Tako dobre ekipe Olimpija že dolgo časa ni imela. Igralci smo se razumeli tudi zunaj ledenih ploskev. Tujci v letošnji sezoni niso bili veliko starejši od slovenskih igralcev. Smo ista generacija in se odlično ujamemo. Upam, da bo vodstvu uspelo zadržati igralce in tudi trenerja Järvenpääja. Lažje je bilo igrati, ko nisem bil več kapetan. Igra mi je stekla. Aleš Mušič, Matej Hočevar in Damjan Dervarič so bolje opravljali to dolžnost. Kapetan mora biti starejši igralec. Čudno je videti, če mlajši ukazuje drugim," je še pojasnil Žiga Pance.

Piko na i zmagi Olimpije je z zadetkom v prazno mrežo postavil kapetan Aleš Mušič: "Jeseničani so dvakrat povedli, sami smo napadali in pritiskali, plošček pa ni hotel v gol. A smo do konca verjeli v našo zmago. Dogovorili smo se, da nadaljujemo našo igro, le da s tretjim igralcem v ozadju, da niso imeli priložnosti za protinapade. V finalu smo imeli boljšo ekipo, veliko več izkušenih igralcev, a treba je čestitati tudi Jeseničanom, ki so se zares bojevali do konca. Letos smo izpolnili oba cilja, naslov pa je potrditev sezone, končno smo pripeljali naslov nazaj v Ljubljano."

Pretnar: Zdaj je čas za spremembe
Jeseniški igralci so bili zelo razočarani. Po 40 minutah so vodili z 2:1 in imeli lepo priložnost, da izsilijo peto tekmo v sredo v Tivoliju. "Mogoče so nas prevzela čustva, želja po tem, da bi izsilili še eno tekmo. Bilo je nekaj razočaranja, ker nismo zadeli, vratar je dobro obranil ali pa smo bili nezbrani. Oni pa so izkoristili priložnosti, ki smo jih ponudili, na tak način pa je težko zmagati, sploh ko je enkrat tako velika razlika," je dejal Klemen Pretnar, ki ga zanima le prihodnost: "S slovensko ekipo smo se kar dobro dobro odrezali v finalu, igrali smo všečen hokej. Le na tretji tekmi v Ljubljani nismo bili zbrani. Ljudje, ki živijo v preteklosti, ne gredo naprej. Jesenice morajo začeti pisati novo zgodbo. Treba je misliti le o o prihodnosti, o preteklih problemih nima smisla razpravljati. Treba je spremeniti sistem dela, pravi čas je zdaj!"

Manfreda: Resno smo računali na naslov
"Prvi dve tretjini smo odigrali v redu, pa potem naredili preveč napak, dobili dva, tri poceni zadetke, in to je odločilo tekmo. Mislim, da smo prvo tekmo odigrali dobro in imeli možnosti za izenačenje, a nam ni uspelo. Tretjo tekmo smo odigrali slabo, na četrti tekmi pa je bil odločilen slab začetek zadnje tretjine," je povedal Matevž Erman, ki je prispeval edini zadetek v drugi tretjini.

"Poznalo se nam je, da smo imeli prekratko klop, pa še med tekmo sta se nam poškodovala dva igralca. Na koncu smo poslali v napad še branilca Grahuta. Utrujenost je naredila svoje. A ne samo, da smo bili blizu, resno smo računali na naslov, škoda, da se je razpletlo tako, kot se je," je dejal Marjan Manfreda, ki je v 7. minuti dosegel vodilni zadetek za železarje.

Magazin vidi prihodnost v svojih mladih fantih
Bojan Magazin
je prevzel nehvaležno nalogo. Jeseničane je prevzel po koncu Lige Ebel. "Ocena je vsekakor pozitivna. Prikazali so veliko moralo, izvlekli smo maksimum v tem trenutku. Začeli smo dobro, v zadnji tretjini pa smo se ustrašili zmage. Obramba ni imela svojega večera. Olimpija je imela bolj izkušeno ekipo, prihodnost pa je v naših mladih igralcev. Vsi se razumemo med seboj, pogledamo se lahko v ogledalo in rečemo, da smo dali vse od sebe," je vtise strnil nekdanji branilec, ki ima še naprej motiv za delo v klubu, a najprej se morajo urediti vse težave, ki jih v tem klubu zares ne manjka. Najprej bo potrebno zagotoviti vse pogoje (predvsem finančne) za nastop v Ligi Ebel v naslednji sezoni.
Zdaj se bo pozornost hokejske javnosti obrnila proti svetovnemu prvenstvu divizije I v Stožicah. Selektor Matjaž Kopitar je že predlagal, da naj bi državno prvenstvo odigrali ob prostih torkih v Ligi Ebel. Vsekakor bo treba razmisliti o spremembah v DP-ju, po koncu sezone te tekme ne služijo nikomur. Na večnih derbijih v Ligi Ebel sta bili dvorani polni, v zadnjem tednu pa niti po naključju ni bilo tako.

Hokejski naslov spet pod Rožnikom