Gregor Polončič je bil lani glavni trener zmajev. Tokrat je v vlogi začasnega trenerja, potem ko je bil pred dvema tednoma odpuščen Ivo Jan. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Gregor Polončič je bil lani glavni trener zmajev. Tokrat je v vlogi začasnega trenerja, potem ko je bil pred dvema tednoma odpuščen Ivo Jan. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

To bo že tretji derbi v novi sezoni. Na obeh so bili boljši železarji, ki so zmagali tako na pripravljalni tekmi na Poletni ligi na Bledu (2:1) kot v polfinalu pokalnega tekmovanja v Tivoliju (1:0 po kazenskih strelih). Po grenkem porazu je moral oditi trener zmajev Ivo Jan.

V soboto bo ekipo vodil njegov pomočnik Gregor Polončič, saj novega trenerja v Tivoliju še nimajo. Glavni kandidati so tuji strokovnjaki, največ možnosti pa ima strateg iz Finske. O imenih športni direktor Jože Kovač ne želi govoriti.

Najedli so se "dreka" in zdaj bo treba gristi led
"Mi imamo boljšo ekipo samo na papirju in po priimikih, Jeseničani so na ledu pokazali veliko večjo željo. Bili so veliko bolj borbeni in športni bogovi so bili na njihovi strani. Zasluženo so zmagali. Papir ne zmaguje tekme. Najedli smo se "dreka" in zdaj bo treba gristi led. Zadnjič smo Jeseničane premagali lani in imamo velik motiv. Ni treba biti pogumen pred mikrofoni in v garderobi, ampak na ledeni ploskvi. Vsak mora razčistiti, zakaj obleče zeleni dres," je odločno napovedal Polončič.

Lani je bil glavni trener, zdaj pa bo začasno opravljal to vlogo: "Zdaj mi pomaga Matic Kralj in ni težav. Pripeljan sem bil kot drugi trener in vodstvo še išče novega stratega. V tem trenutku je pred nami težka naloga. Predvsem moramo pridobiti nazaj samozavest in zaupanje vase. Derbi se zmaguje z željo in borbo za vsak plošček. Kar pa se tiče nadaljevanja sezone, je uprava kluba postavila visoke cilje, ki jih bomo vsekakor skušali doseči."

Žan Us je bil junak obeh letošnjih derbijev. V finalu Pokala Slovenije je ubranil vseh 38 strelov in tudi pri kazenskih strelih ostal nepremagan. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je bil junak obeh letošnjih derbijev. V finalu Pokala Slovenije je ubranil vseh 38 strelov in tudi pri kazenskih strelih ostal nepremagan. Foto: www.alesfevzer.com

Us nerešljiva uganka za zmaje
Jeseničani so oba derbija v tej sezoni dobili na krilih izjemnega vratarja Žana Usa, ki je zadnji dve leti branil za Olimpijo. V 125 minutah je prejel le en gol. Miha Zajc ga je matiral na Bledu, ko so imeli zmaji celo igralca manj.

Bo v Tivoliju znova odmeval hit Nije u šoldima sve?
Železarji so si po obeh zmagah v garderobi zavrteli hit Nije u šoldima sve (ni vse v denarju). Predsednik Peter Bohinec je povedal, da imajo 128.000 evrov dolga, največ se ga je nabralo v sezoni 2018/19. Na ledu Jeseničani najboljše predstave prikažejo prav na derbijih, kjer iztisnejo maksimum.

"Vsi so dobro pripravljeni, dobro so videti na ledu in upam, da bo tako tudi ostalo. Prvi cilj je napredek mladih igralcev, a že zdaj sem z njimi super zadovoljen. Vem, da smo na ledu lahko boljši kot lani in če nam to uspe, lahko računamo na več. Vem, kaj od te ekipe lahko pričakujem," je napovedal trener železarjev Mitja Šivic.

Tadej Čimžar in soigralci so zelo neučinkoviti na začetku sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Tadej Čimžar in soigralci so zelo neučinkoviti na začetku sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Na tribunah Tivolija 400 gledalcev
V soboto ob 17.30 dvorana Tivoli ne bo samevala, a običajne gneče in rivalstva na tribunah še ne bo. V skladu z navodili NIJZ-ja bodo vstop dovolili 400 gledalcem (prednost imajo lastniki sezonskih vstopnic) in nekaterim gostom, ne bo pa sicer za Tivoli običajnega obiska gostujočih navijačev z Jesenic.

Točke bodo podelili šele po povratni tekmi v četrtek v Podmežakli
V četrtek bo sledil povratni obračun v Podmežakli. Štel bo seštevek obeh tekem, tri točke pa bo osvojila ekipa, ki bo po dveh tekmah dosegla več zadetkov od tekmeca. Po enakem sistemu bosta najboljši slovenski ekipi odigrali še naslednja štiri srečanja proti drugima ekipama Linza in KAC-a.

Vodstvo tekmovanja je za sezono 2020/21 predvidelo nekoliko drugačen sistem tekmovanja. Zaradi krize in njenih morebitnih posledic ali zapletov je nenehno v ozadju tudi skrb, ali bodo tekmovanje lahko izpeljali po zamišljenem načrtu ali pa bo morda poslabšanje zdravstvenih razmer znova vzrok za prekinitev. V lanski sezoni so namreč ligo pred končnico prekinili in je potem niso dokončali.

Seštevki dveh tekem bodo ekipam prinesli točke (tri za zmago, dve za zmago, če bo po skupnem neodločenem izidu na dveh tekmah odločal podaljšek, ter eno za poraz po tej drugi možnosti). V takšni mini skupini bo tako mogoče osvojiti največ devet točk, ki jih bodo moštva prenesla v redni del tekmovanja.

Štiri skupine po regionalnem načelu
V mini skupine so ekipe razdelili po regionalnem načelu. V prvi so tako Bregenzerwald, Lustenau, Kitzbühel in Feldkirch, v drugi Steel Wings Linz, KAC II, Sij Acroni Jesenice in SŽ Olimpija, v tretji Pustertal, Salzburg mladi, Vipiteno in Ritten ter v četrti Asiago, Fassa, Val Gardena in Cortina.

Redni del se bo začel 24. oktobra. Vsi bodo igrali proti vsem po enkrat doma in v gosteh, na sporedu bo torej še 30 krogov.

Končnica se bo začela 27. marca naslednje leto, zadnja finalna tekma, če bosta finalista igrala vseh možnih pet, bo 2. maja. V končnico se bodo neposredno uvrstila prva štiri moštva po rednem delu, tista na mestih 5 do 12 pa bodo igrala kvalifikacije. Na vseh stopnjah (četrtfinale, polfinale, finale) bodo igrali po sistemu na tri zmage.

1. krog, sobota ob 17.30:
SŽ OLIMPIJA ‒ SIJ ACRONI JESENICE

STEEL WINGS LINZ ‒ KAC II

GARDENA ‒ CORTINA

BREGENZERWALD ‒ LUSTENAU

FELDKIRCH ‒ KITZBÜHEL

VIPITENO ‒ RITTEN

PUSTERTAL ‒ SALZBURG MLADI

ASIAGO ‒ FASSA