Jeseničani so po petkovi sladki zmagi na večnem derbiju prvič po letu 2017 osvojili pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Jeseničani so po petkovi sladki zmagi na večnem derbiju prvič po letu 2017 osvojili pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so večji del posla opravili v petek. Razpored letošnjega turnirja je namreč določil, da sta se v polfinalu pomerila največja slovenska tekmeca, in jasno je bilo, da bo zmagovalec te tekme tudi velik favorit v današnjem finalu.

V petek so na derbiju železarji kljub terenski premoči zeleno-belih zmagali po kazenskih strelih. Junak je bil vratar Žan Us, še lani je branil barve ekipe iz Tivolija, ustavil je vseh 38 strelov. Ob 0.36 zjutraj so nato iz Tivolija poslali sporočilo, da Ivo Jan ni več trener zeleno-belih. Športni direktor Jože Kovač je potrdil, da bo ekipo vodil slovenski strokovnjak, pogovori bodo potekali prihodnji teden.

Železarji so pozirali s pokalom v dvorani Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com
Železarji so pozirali s pokalom v dvorani Tivoli. Foto: www.alesfevzer.com

Po četrt ure že "petarda" v mreži Bleda
Bled je do finala prišel predvsem po zaslugi izjemne vratarke Pie Dukarič, ki je s 35 obrambami odlično opravila delo na polfinalni tekmi s Triglavom. Ta se je ob koncu tekme sicer vrnil in znižal na 2:3, preobrata pa ni zmogel, tako da so se finala nekoliko presenetljivo razveselili blejski hokejisti.

Danes je bilo hitro jasno, da bo blejska ekipa nemočna proti železarjem. Jeseničani so zaigrali odločno in že po 15 minutah zadeli kar petkrat. Mirko Đumić, Jaka Sodja, Žan Jezovšek, Andrej Hebar in Jaka Šturm so ekspresno odločili finalno tekmo.

V nadaljevanju je v blejski ekipi priložnost med vratnicama dobil še Mark Justin, na polovici tekme pa je menjal tudi jeseniški strateg Mitja Šivic in namesto Usa v igro poslal Urbana Avsenika. Železarji so v tem delu zadeli še dvakrat (Jezovšek in Hebar).

Žan Us je bil junak polfinalnega obračuna proti Olimpiji. Nekdanje soigralce je spravljal v obup. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Us je bil junak polfinalnega obračuna proti Olimpiji. Nekdanje soigralce je spravljal v obup. Foto: www.alesfevzer.com

Talentirani Podrekar dosegel častni gol za Bled
Zadnji del je bil za Jeseničane bolj formalnost, so pa borbeni Blejci dosegli časten zadetek, ko je za končnih 1:7 poskrbel Urban Podrekar. 15-letnik je eden izmed največjih draguljev slovenskega hokeja. Ima visoke cilje in želi zaigrati na najvišji ravni.

Blejci, ki jih odlično vodi Toni Tišlar, so z drugim mestom presegli vsa pričakovanja. To je največji uspeh v zgodovini kluba in vsekakor si zaslužijo same pohvale. Naredili so neverjeten napredek v zadnje pol leta.

Šivic: Finale je bil odigran v petek zvečer proti Olimpiji
"Vsi se zavedamo, da je bil finale odigran v petek zvečer proti Olimpiji. Veseli me, da smo zelo zbrano odigrali tudi finalno tekmo in že v prvi tretjini odločili zmagovalca. Jasno, da smo se v petek precej bolj veselili. Žal imamo v Sloveniji le dve ekipi na tej ravni. Bled ima veliko mladih igralcev, ki bodo zelo zanimivi tudi za nas," je poudaril trener Mitja Šivic.

Trener Blada Toni Tišlar je lahko ponosen na svoje varovance, ki so presegli vsa pričakovanja. Foto: www.alesfevzer.com
Trener Blada Toni Tišlar je lahko ponosen na svoje varovance, ki so presegli vsa pričakovanja. Foto: www.alesfevzer.com

Prve lovorike ne bo nikoli pozabil
"To je moja prva lovorika v Sloveniji v vlogi trenerja. To mi veliko pomeni. Pokal Slovenije je pomembna lovorika in tega naslova ne bom nikoli pozabil. Preskok v letu dni je res velik. Zdaj gremo na team buidling na Kope. Zaslužijo si malce miru, potem nas čaka trdo delo naprej. Šampanjec smo že odprli po zmagi, veliko smo vložili v to lovoriko," je po finalu navdušeno razlagal Šivic.

Poklukar vse pustil na cedilu
Precej bolj grenek je bil njegov glas, ko je spregovoril o Žanu Poklukarju, ki ni več član kluba: "Razočaran sem, da se je Žan Poklukar odločil, da ne bo več igral hokeja. Odločili smo se zanj. Ni se javil, sploh ne vemo, ali je še živ. Na cedilu je pustil celotno strokovno vodstvo in soigralce. Očitno se je odločil, da ne bo več igral za nas."

Finale:
MK Bled - SIJ ACRONI JESENICE
1:7 (0:5, 0:2, 1:0)
U. Podrekar 51.; Đumić 6., J. Sodja 7., Jezovšek 8., 25., Hebar 13., 39., Šturm 15.


Polfinale:
SIJ ACRONI JESENICE - SŽ Olimpija
* 1:0 (0:0, 0:0, 0:0)
* - po kazenskih strelih

MK BLED - Triglav Kranj
3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Slivnik 19., A. Zupan 25., Pančur 30.; Ž. Zupan 3., Jenko 49.