Sodnik Kerry Fraser pomerja nelegalno palico Martyja McSorleyja na 2. tekmi finala Stanleyjevega pokala 1993. Prizor, ki še danes povzroča nočne more večini navijačev Los Angelesa. Foto: YouTube
Sodnik Kerry Fraser pomerja nelegalno palico Martyja McSorleyja na 2. tekmi finala Stanleyjevega pokala 1993. Prizor, ki še danes povzroča nočne more večini navijačev Los Angelesa. Foto: YouTube

Poslušajte, ali sem imel nelegalno palico? Da, imel sem jo. Vsi vemo, kaj se je zgodilo, Barry Melrose, Luc Robitaille, Peter Demers in še številni drugi so povedali isto. Potegnili so naše palice v svojo slačilnico. Povedano pošteno in odkrito. Ali se pritožujem? Ne, zgodilo se je, kar se je zgodilo. Sem bil razočaran? Da, zelo.

Marty McSorley je po 19 letih le spregovoril o znamenitem incidentu in priznal, da zloglasno palico še vedno ima nekje shranjeno v svoji hišii.
Wayne Gretzky je štirikrat dvignil Stanleyjev pokal.
Wayne Gretzky je štirikrat dvignil Stanleyjev pokal z Edmontonom, a z Los Angelesom mu ni uspelo, pri čemer je bil ravno leta 1993 le nekaj korakov stran od podviga, za katerega zdaj upa, da bo uspel Kopitarju, Brownu, Quicku, Dougthyju ... Foto: EPA
Los Angeles Kings
Los Angeles Kings v Ligi NHL igrajo od leta 1967, ko se je liga iz "Originala 6" razširila na 12 klubov, a uspehov je bilo do letos izredno malo. Divizijski naslov leta 1991 in konferenčni naslov ter finale leta 1993 je vse, s čimer se je LAK lahko pohvalil do letošnje pravljične pomladi, ki pa je še ni konec. Foto: Reuters
Kopitar s Kralji začenja boj za Stanleyjev pokal

Finale Lige NHL leta 1993 je do tega tedna veljal za največji uspeh hokejskega kluba iz Los Angelesa, a hkrati tudi za najbolj boleč spomin v 45-letni zgodovini Kraljev, ki se ne ponašajo ravno z blestečo preteklostjo. Moštvo, ki ga je vodil Wayne "The Great One" Gretzky, je imelo v velikem finalu z Montrealom "svetega" Patricka Royja vse niti v svojih rokah vse do usodne 59. minute 2. tekme, ko se je serija povsem zasukala.

"V živo" tudi na MMC-ju
Finale Stanleyjevega pokala 2012 boste lahko "v živo" spremljali tudi na MMC-ju z našimi novicami, kjer boste lahko s komentiranjem preganjali morebitno zaspanost in delili svoje mnenje o dogajanju na ledu. Za kakšno zanimivost ali vprašanje pa spremljajte tudi "čivke" @lavkeri in @duledoz oz. pod oznako #stane


Prva tekma gladko Kraljem

Tako Kingsi kot Canadiensi so se do velikega finala '93 prebili po izrednih junaštvih svojih osrednjih junakov Gretzkyja in Roya. Prednost domačega ledu je pripadla "habsom", ki pa so bili na 1. tekmi v slovitem Montreal Forumu nemočni in gladko izgubili z 1:4. Za goste so zadeli sami člani "hrama slavnih": Luc Robitaille dvakrat, Jari Kurri in za konec še sam kapetan Gretzky v prazno mrežo.

"Telesni stražar" s preveč zakrivljeno palico
Na 2. tekmi so Kralji malo pred koncem vodili z 2:1 in držali vajeti tekme v svojih rokah, ko so se na klopi Canadiensov odločili za potezo iz obupa: od sodnika Kerryja Fraserja so zahtevali, naj izmeri palico Martyja McSorleyja, slovitega "telesnega stražarja" Gretzkyja, ki je poleg trdih pesti imel tudi občutek za gol. Tveganje trenerja Jacquesa Demersa je bilo veliko: če se je zmotil v svojem predvidevanju, bi kazen dobil Montreal, ne Los Angeles.

Fraser je pomeril McSorleyjevo palico s "šablono" in hitro ugotovil, da je palica preveč zakrivljena in v nasprotju s pravili. "Telesni stražar" je moral na kazensko klop, Demers pa je iz vrat potegnil še Royja in "habsi" so se ob razmerju 6 na 4 lotili lova na izenačenje. 32 sekund zatem je podaljšek izsilil branilec Eric Desjardins s svojim drugim golom večera.

Palica bremeni tudi Gretzkyja
Prekletstvo palice ni omejeno samo na to finalno serijo, temveč tudi na polfinalni obračun Los Angelesa in Toronta. Na 6. tekmi serije, v kateri so Javorjevi listi vodili s 3:2, je sodnik Fraser spregledal Greztkyjev udarec s palico po obrazu Douga Gilmourja (zašiti so ga morali z 8 šivi).
Namesto kazni je "Največji" nekaj trenutkov zatem zabil zmagoviti gol za izenačenje na 3:3. Na odločilni 7. tekmi pa je Gretzky zabil še "hat-trik" in preprečil, da bi se prvič po letu 1967 v NHL-finalu srečala večna tekmeca Montreal in Toronto. Med navijači vsega hudega vajenih Maple Leafsov to velja še danes za najbolj bolečo sodniško krajo v njihovi zgodovini.

Montrealčani na skrivaj premerili palice
Kaos v slačilnici Kraljev je bil popoln, trener novinec Barry Melrose pa ni znal pomiriti strasti - besni McSorley, ki je v končnici drugače zbral spodobnih 10 točk in je bil med najboljšimi posamezniki LA-ja, se sploh ni vrnil na led, ker ni imel niti ene legalne palice, drugih pa ni hotel. V zraku se je takoj pojavila obtožba, da je tehnično osebje Montreala pred tekmo vzelo palice Kraljev in jih premerilo, zaradi česar so "habsi" natančno vedeli, da McSorley nima ustrezne palice. Zgodbo je leta pozneje Robitaillu, sicer domačinu iz Montreala, potrdil tudi policist, ki je nadzoroval hodnik pred garderobama, kjer so bile zaradi pomanjkanja prostora tudi spravljene palice gostujočega moštva.

Desjardins uničil samozavest LA-ja
Na drugi strani so bili Canadiensi pred že znanim razpletom, saj so na poti do finala kar sedem tekem dobili v podaljšku. Minilo je le 51 sekund podaljška, ko je znova zadel Desjardins, ki je s tem postal prvi branilec s "hat-trikom" v finalu Stanleyjevega pokala, predvsem pa je serijo izenačil na 1:1. Samozavest, s katero so Kralji predtem po vrsti izločili tri kanadska moštva Calgary (4:2), Vancouver (4:2) in Toronto (4:3), je izginila.

V Kaliforniji sledila dva nova podaljška
V Los Angelesu so še vedno evforični navijači v Great Western Forumu videli dve novi dramatični tekmi, katerih odločitev je obakrat padla v podaljšku - oba dodatka je odločil John LeClair in Montreal je povedel s kar 3:1 v zmagah. Na 5. tekmi v Montrealu gostje niso bili več mentalno kos sijajnemu Royju in trmastim Canadiensom: tragičnemu junaku McSorleyju je še uspelo izenačiti na 1:1, a že dobro minuto zatem je Kirk Mueller zabil odločilni gol, "habsi" pa so na koncu dobili tekmo in serijo s 4:1.

Montrealu pokal in neredi, jugu ZDA novi klubi
"Prekletstvo palice" in za NHL-standarde nečastni izziv trenerja Demersa sta pustila posledice, ki jih spremljevalci najmočnejše hokejske lige na svetu občutimo še danes. Montreal je sicer osvojil rerkodni 24. Stanleyjev pokal, a se je proslavljanje na sloviti Rue Sainte-Catherine v središču mesta sprevrglo v nerede z zažiganjem policijskih avtomobilov (lanski Vancouver je bil le kopija). Montreal je leta 1993 tudi osvojil zadnji naslov v svoji bogati zgodovini, Kanada pa kot domovina hokeja zdaj že dve desetletji čaka, da se "sveti gral" vrne domov.

Čas za novo poglavje z AK11
Na drugi strani je pohod Gretzkyjevih Kraljev sprožil evforijo v toplejših predelih ZDA, kjer se je začela velika širitev Lige NHL, ki je v naslednjih letih zrasla na 30-člansko ligo. Zdaj je Los Angeles z Anžetom Kopitarjem v glavni vlogi prišel do drugega finala Stanleyjevega pokala - bodo novi Kralji le pregnali še zadnje demone "prekletstva palice"?

Nelegalna palica zasukala potek finala

Ker je to pokal - vse za zmago

Poslušajte, ali sem imel nelegalno palico? Da, imel sem jo. Vsi vemo, kaj se je zgodilo, Barry Melrose, Luc Robitaille, Peter Demers in še številni drugi so povedali isto. Potegnili so naše palice v svojo slačilnico. Povedano pošteno in odkrito. Ali se pritožujem? Ne, zgodilo se je, kar se je zgodilo. Sem bil razočaran? Da, zelo.

Marty McSorley je po 19 letih le spregovoril o znamenitem incidentu in priznal, da zloglasno palico še vedno ima nekje shranjeno v svoji hišii.
Kopitar s Kralji začenja boj za Stanleyjev pokal