Kraljev se nikoli ne sme odpisati! Jonathan Quick je poskrbel za budnico z veliko obrambo, Justin Williams za grd uvodni gol, Jeff Carter pa za hat-trik za prepotrebno zmago. Foto: Reuters
Kraljev se nikoli ne sme odpisati! Jonathan Quick je poskrbel za budnico z veliko obrambo, Justin Williams za grd uvodni gol, Jeff Carter pa za hat-trik za prepotrebno zmago. Foto: Reuters

Ne vem, ali sem v celem letu videl tekmo, na kateri smo vse delali prav, nato pa se je zgodila katastrofa.

Trener Chicaga Joel Quenneville.
Drew Doughty, Slava Vojnov, Marian Gaborik, Anže Kopitar (Los Angeles Kings)
Po tekmi je v uradni statistiki zavladala prava zmeda s spremembami strelcev in podajalcev. Kopitarju so sprva pripisali podajo, a so jo nato izbrisali. Zjutraj so mu jo spet dodali. Foto: Reuters

Velika tekma in zmaga za naš pristop in psiho moštva. Kot bi ubili mogočnega zmaja.

Kapetan Los Angelesa Dustin Brown
Jonathan Quick (Los Angeles Kings) - Brent Seabrook (Chicago Blackhawks)
Ključna izmed 23 obramb Jonathana Quicka je bila iz sredine 2. tretjine, ko je takole ustavil Brenta Seabrooka. Foto: Reuters
Jeff Carter (Los Angeles Kings)
29-letni Carter je prvi hokejist po Darrenu McCartyju leta 2002 za Detroit, ,ki je v eni sami tretjini končnice dosegel hat-trik. Foto: Reuters
Velik preobrat Kraljev v Chicagu

Blackhawksi, ki so dobili prvo rundo dvoboja prvakov, so do 38. minute vodili z 2:0, na koncu pa izgubili z 2:6, potem ko so Kingsi v zadnji tretjini zabili pet golov, med drugim je Jeff Carter dosegel "hat-trik".

Pri podajalcu pri tretjem golu Kraljev je prišlo do precejšnje zmede. Jasno je bilo, da je Anže Kopitar drugi podajalec, o čemer smo tudi poročali, a so mu že pripisano podajo Američani izbrisali. Zjutraj so mu jo spet dodali. Slovenski as ima tako uradno že 20 točk v letošnji končnici, s čimer je izenačil rekord iz sezone 2012, ko so bili Kralji prvaki.

Tekma se je kar nepričakovano prelomila z dvema goloma ob številčni premoči na začetku 3. tretjine. Najprej je strel Drewa Doughtyja v mrežo preusmeril Carter, tri minute zatem pa je zadel še branilec Jake Muzzin.
Po sedmih domačih zmagah v končnici in skupaj 12 zaporednih uspehih je Chicago izgubil v United Centru. Los Angeles je dobil šele tretji medsebojni dvoboj od 13 v zadnjih dveh letih, v letošnji končnici pa so Kralji prvič zmagali po preobratu v zadnji tretjini. Zdaj se serija seli v južno Kalifornijo, kjer bo tretja tekma v noči iz sobote na nedeljo po slovenskem času.

Dve dolgi podaji za vodstvo Chicaga
Prvi gol, ki letos običajno že napove tudi končnega zmagovalca, je v 15. minuti dosegel Chicago. Po seriji kazni so Blackhawksi izkoristili tretjo številčno premoč, potem ko so Kralji krenili v protinapad, a izgubili plošček. Duncan Keith je z dolgo podajo našel samega Nicka Leddyja in branilec je v slogu najboljših napadalcev z bekhendom ugnal Jonathana Quicka.

Na začetku 2. tretjine se je zgodba ponovila, nova slaba menjava gostov in hiter prenos igre gostiteljev ter gol Bena Smitha iz zapestja za 2:0. Tokrat je pri svojem golu akcijo začel Johnny Oduya, Brandon Bollig pa je preusmeril plošček do Smitha, ki je skočil na led samo kakšno sekundo pred zadetkom.

Quick začetnik velikega preobrata
Namesto pritiska Los Angelesa je Quick nekajkrat preprečil povišanje zaostanka, še zlasti je zablestel ob protinapadu 2 na 1, ko je ustavil strel Brenta Seabrooka. Ob izteku 2. tretjine so Kingsi le dočakali gol priključka. Mike Richards je podal pred gol, kjer je v gneči zadel desno drsalko Justina Williamsa in plošček je prečkal golovo črto.

Štirje goli Kraljev v 11 minutah igre
Na začetku 3. tretjine je sledil popoln preobrat, saj so Kralji dosegli dve gola ob številčni premoči v razmiku treh minut, obakrat pa sta za gol poskrbela branilca. Drew Doughty je streljal, Carter pa preusmeril v mrežo za izenačenje, zatem je Jake Muzzin z "bombo" poskrbel za vodstvo. Pri obeh golih je imel prste vmes tudi Anže Kopitar, najprej je uspešno pred vrati oviral pogled Crawforda, pri vodilnem golu pa je sodeloval v akciji.

Carter dokončal delo Kraljev
Utišani United Center je še dodatno šokiral Carterjev napad, ko je v 48. minuti Tyler Toffoli zadel za 4:2, potem ko so se Blackhawksi ustavili, ker so mislili, da je plošček zadel zaščitno mrežo. Igra se je odprla, Marian Hossa je zadel prečko, na drugi strani so se Kingsi začeli sprehajati pred Crawfordom in Jeff Carter je v 55. minuti zaključil protinapad, čez dve minuti pa je zadel še v izpraznjen gol za končnih 6:2, ko so gostitelji poskušali s šestim napadalcem.

"Delamo le to, kar smo počeli do zdaj in kar je potrebno. Imamo veliko vodij v našem moštvu. Že velikokrat smo uprizorili lepo vrnitev, tudi zdaj nam uspeva. Vztrajamo, borimo se in na koncu opravimo nalogo, kot je treba," je po zmagovitem pohodu dejal Carter.


FINALE VZHODA

Tretja tekma, petek ob 2.00:
NY RANGERS - MONTREAL - 2:0
FINALE ZAHODA
Druga tekma:
CHICAGO - LOS ANGELES - 1:1
2:6 (1:0, 1:1, 0:5)
Leddy 15., Smith 22.; Williams 39., Carter 42., 55., 57., Muzzin 45., Toffoli 48.
Obrambe: Crawford 25; Quick 23.

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Blackhawks - Kings

Ne vem, ali sem v celem letu videl tekmo, na kateri smo vse delali prav, nato pa se je zgodila katastrofa.

Trener Chicaga Joel Quenneville.

Velika tekma in zmaga za naš pristop in psiho moštva. Kot bi ubili mogočnega zmaja.

Kapetan Los Angelesa Dustin Brown
Velik preobrat Kraljev v Chicagu