Zgodnjepopoldanska tekma se ni odvila po željah Kopitarja, ki je prvič v končnici ostal brez poskusa strela in z negativnim ratingom, ob tem pa na 15. tekmi
Zgodnjepopoldanska tekma se ni odvila po željah Kopitarja, ki je prvič v končnici ostal brez poskusa strela in z negativnim ratingom, ob tem pa na 15. tekmi "playoffa" šele drugič ostal brez točke. Foto: Reuters

Bolje moramo opraviti svoje delo. Preriniti se moramo pred gol in si ustvariti dodatne priložnosti iz odbitkov, saj smo veliko streljali.

Anže Kopitar po uvodnem porazu s Chicagom.
Brandon Saad (Chicago Blackhawks) - Jonathan Quick, Trevor Lewis, Jeff Schultz (Los Angeles Kings)
Brandon Saad je najprej poskrbel za vodstvo Chicaga ob igralcu več, nato pa je še podal za drugo vodstvo, ki se je na koncu izkazalo za zmagovito. Foto: Reuters
Tyler Toffoli (Los Angeles Kings) - Corey Crawford (Chicago Blackhawks)
Corey Crawford je potrdil, da je najbolje razpoloženi vratar letošnje končnice, ki ga je dvakrat ukanil le Tyler Toffoli, ki pa ga je v drugo ustavila vratnica. Foto: Reuters
Jonathan Quick in Patrick Kane
Lani je Patrick Kane v podaljšku 5. tekme finala Zahoda izločil takratne branilce naslova iz Los Angelesa. Lahko Quick in Kralji letos vrnejo udarec? Foto: Reuters
Chicago na prvi tekmi ugnal Kralje

Prvi junak zmage branilcev naslova je bil vratar Corey Crawford (25 obramb), hkrati pa je Blackhawkse doletel tudi dvakratni nasmeh sreče: najprej ob zmagovitem golu Duncana Keitha, ko je odboj od palice prelisičil Jonathana Quicka (17 obramb), v zadnji tretjini pa je Tyler Toffoli že preigral Crawforda, a mu je drugo izenačenje preprečila vratnica. Ob jalovem pritisku Kraljev v zadnjih minutah je napad Anžeta Kopitarja izgubil plošček in kapetan prvakov Jonathan Toews je razblinil vse dvome o zmagovalcu prve tekme finala Zahoda. Druga tekma serije bo v četrtek ob 2.00 po slovenskem času.

Kdor prvi zadene, zmaga na koncu
Do tako dragocenega vodstva, ki v letošnji končnici skoraj samodejno pomeni tudi zmago ob koncu tekme, je Chicago prišel v 15. minuti ob igralcu več. Samo dve sekundi pred iztekom odigrane kazni Alecu Martinezu so Blackhawksi unovčili številčno premoč: Marian Hossa je ob ogradi izbezal plošček do Nicka Leddyja, ki je silovito sprožil, pred vrati pa je Brandon Saad preusmeril plošček v mrežo Jonathana Quicka. Svoje priložnosti v 1. tretjini so imeli tudi Kingsi, pri čemer je Mike Richards imel izenačenje na palici, a mu je Leddy preprečil strel v prazna vrata.

Sodniki "ukradli" gol Chicagu
United Center je eksplodiral v 23. minuti, ko je prodrl kapetan Toews in plošček se je znašel za črto, potem ko ga je z drsalko v lastni gol porinil Slava Vojnov. A sodniški posvet je prinesel presenetljivo odločitev - razveljavitev gola zaradi prekrška Toewsa nad Quickom, še preden je plošček prečkal črto. Jeza se med rdeče-črnimi še ni polegla, ko so Kalifornijci prišli do izenačenja, Jeff Carter je prodrl po levi in pred golom našel spretnega Tylerja Toffolija, ki je podstavil palico za 1:1.

Keith srečno, Toffoli nesrečno
Kralji so prevzeli pobudo, zagrozila je naveza Kopitar - Gaborik, a v trenutkih premoči so grobo napako Jeffa Schultza v 32. minuti Blackhawksi hitro kaznovali. Duncan Keith je po podaji Saada z "bombo" zadel za 2:1, pri čemer pa je Quicka plošček prevaral zaradi spremembe leta ob dotiku z Lewisovo palico. V zadnji tretjini je tudi sreča stopila na stran gostiteljev, po izredni globinski podaji Richardsa je Toffoli v samostojnem prodoru že preigral Crawforda, a nato zadel le vratnico.

Brez pravega pritiska v končnici
Gostje so se v nadaljevanju zaletavali v neprebojno obrambo in si niso več priigrali resne priložnosti. Slabe štiri minute pred koncem je sledila nova velika napaka, po izgubljenem ploščku Kopitarja je branilec Jake Muzzin je zgrešil nalet, šolski protinapad 3 na 1 pa je končal Toews in prva tekma je bila odločena.

Lani vse odločeno že po petih tekmah
Chicago - Los Angeles je dvoboj zadnjih dveh prvakov Lige NHL in ponovitev lanskega finala Zahoda, ki je z gladkih 4:1 pripadel Blackhawksom. Dve velesili zadnjih sezon (3 naslovi zadnjih 5 let) bosta igrala za nehvaležno vlogo favorita v finalu Stanleyjevega pokala, pri čemer so branilci naslova prvi favoriti med najboljšo četverico klubov sezone 2013/14. Letos je Chicago v rednem delu sezone dobil vsa tri srečanja s skupnih 10-3, v zadnjih dveh letih pa je razmerje zmag 9:2 v korist branilcev naslova.


FINALE VZHODA

Druga tekma, torek ob 2.00:
MONTREAL - NY RANGERS - 0:1
FINALE ZAHODA
Prva tekma:
CHICAGO - LOS ANGELES - 1:0
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Saad 15., Keith 32., Toews 57.; Toffoli 25.
Obrambe: Crawford 25; Quick 17.

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Vrhunci tekme Blackhawks - Kings

Bolje moramo opraviti svoje delo. Preriniti se moramo pred gol in si ustvariti dodatne priložnosti iz odbitkov, saj smo veliko streljali.

Anže Kopitar po uvodnem porazu s Chicagom.
Chicago na prvi tekmi ugnal Kralje