Matjaž Rakovec je stari novi predsednik hokejistov. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Rakovec je stari novi predsednik hokejistov. Foto: www.alesfevzer.com
Rakovec na čelu risov, osrednji cilj nastop na tretjih olimpijskih igrah
Kopitar najverjetnejši naslednik Savolainena

Torkova 43. redna in volilna skupščina ni postregla s presenečenji. Zbralo se je 24 od 26 članov z glasovalno pravico, ki so hitro obdelali vse teme na dnevnem redu, med drugim poročila o delu v pretekli sezoni, poslušali so tudi pozitivno poročilo zunanje revizorke in se seznanili s predvidenim finančnim načrtom za naslednje leto. Ob tem so poudarili, da so se v zvezi v 2017/18 odrekli dobičku v višini 90.000 evrov, ta sredstva so nato v enakem znesku namenili slovenskim klubom.

Terglav: Hokej v Sloveniji ima le štiri milijone evrov
Nekoliko bolj kritičen je bil le predsednik nadzornega odbora Brane Terglav. Izpostavil je predvsem premajhno prepoznavnost hokeja kot panoge v Sloveniji, potarnal, da imajo vsi klubi in zveza na voljo skupaj le štiri milijone evrov, toliko, kot kakšen močnejši klub iz lige Ebel, predvsem pa ga je zmotilo, da država nameni hokeju tako malo sredstev (168.000 evrov na leto s strani pristojnega ministrstva ter 75.000 prek fundacije). Pozval je vodstvo zveze, naj si prizadeva za pridobitev ustreznejšega statusa te panoge. Kot je dejal Terglav, se je negativni društveni sklad (oziroma stari dolgovi) v zadnjem letu še zmanjšal za 25.000 evrov, zdaj znaša 885.000 evrov.

Volitve so potekale gladko. Rakovec je na kratko predstavil svoj načrt dela, protikandidata ni imel. Na volitvah je nato dobil skoraj soglasno podporo, ob le enem vzdržanem članu skupščine ga je podprlo 23 članov zveze in mu tako zaupalo še štiri leta vodenja zveze.

"Kar je novo, je to, da bi nam končno uspelo obdržati se v elitni diviziji. In pa seveda nova hokejska dvorana. Vse ostalo teče ustaljeno, reprezentančni programi se izpolnjujejo, tečejo ligaška tekmovanja z ligama AHL in IHL. Lani smo dosegli lep rezultat, to bomo samo stopnjevali," je v pogovoru z novinarji po izvolitvi dejal Rakovec.

"Imamo dovolj sredstev, imamo kar velik presežek, a smo večino namenili za razvoj po klubih. Načrt je podoben za prihodnje leto, finančno bo resda malo manj, ker ni olimpijskih iger, pa seveda svetovno prvenstvo," je o bližnjih največjih izzivih dejal predsednik zveze.

Matjaž Kopitar se bržkone vrača na slovensko klop
Blizu vrnitve v slovenski hokej pa je še en Matjaž. Kot je ob robu dogajanja na skupščini pojasnil novi stari predsednik Rakovec, se v HZS-ju dogovarjajo z nekdanjim selektorjem Matjažem Kopitarjem, da bi se vrnil na ta položaj.

Kopitar si je vzel nekaj časa za razmislek, a po Rakovčevih besedah je dokaj realna možnost, da bo po letu 2015 spet prevzel vodenje izbrane vrste, ki jo naslednje leto čaka nov poskus vrnitve med elito na drugoligaškem svetovnem prvenstvu v Kazahstanu.

"Pogovori potekajo, Matjaž si je vzel čas, da končano skupščino. Podporo ima veliko, tako v strokovnem svetu, tudi nekateri stari reprezentanti so izrazili željo, da se vrne. Skratka, mi bomo naredili vse, da se Matjaž vrne na selektorsko mesto slovenske reprezentance," je o tej temi dejal prvi mož HZS.

Kopitar bo tako na položaju zamenjal Finca Karija Savolainena, ki mu reprezentance na aprilskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti ni uspelo popeljati nazaj med elito.

Rakovec na čelu risov, osrednji cilj nastop na tretjih olimpijskih igrah
Kopitar najverjetnejši naslednik Savolainena