Jan Urbas in soigralci so že v uvodni tretjini povozili Litovce. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Urbas in soigralci so že v uvodni tretjini povozili Litovce. Foto: www.alesfevzer.com

Litvo so risi lani spomladi v zadnjem krogu SP-ja divizije IA v Nursultanu premagali s kar 9:0 in jo poslali v tretji razred svetovnega hokeja. Tudi v Podmežakli je ves čas potekal enosmerni promet. To je bila najvišja zmaga risov na uradnih tekmah po nepozabnem uspehu nad Estonijo v Tivoliju (16:0), ki je aprila 2001 pomenila prvo uvrstitev med elito svetovnega hokeja. Razmerje v strelih na vrata je bilo kar 61:8. Gregor Koblar je dosegel tri zadetke in bil izbran za najboljšega igralca tekme.

Malo dela za Krošlja
Selektor Matjaž Kopitar je priložnost v vratih ponudil Gašperju Krošlju (na turnirju sta sicer vratarja še Matija Pintarič in Luka Gračnar), ki pa veliko dela ni imel. Litovci so le redko prihajali čez polovico igrišča.

Gregor Koblar je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Izkazal se je s tremi zadetki. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Koblar je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Izkazal se je s tremi zadetki. Foto: www.alesfevzer.com

Odločitev padla že po prvi tretjini
Slovenci so silovito pritisnili in hitro strli odpor tekmecev. Prvi gol je v tretji minuti dosegel Gregor Koblar iz bližine. V 5. minuti je bil natančen Miha Zajc, na polovici prve tretjine po lepi akciji pa znova Koblar. Ob prvi številčni prednosti je z močnim strelom pod prečko na 4:0 povišal kapetan Jan Urbas. Vse delo so risi opravili že v uvodnih 20 minutah, razmerje v strelih na vrata je bilo 26:1.

V drugi tretjini so dosegli še tri gole, lahko pa bi jih še precej več, saj so bili ves čas pred vrati Litve. Ken Ograjenšek, Žiga Jeglič in Miha Verlič so bili natančni v drugem delu igre. Slovencem pa kljub veliki premoči le ni uspelo ohraniti nedotaknjene mreže. Sedem sekund pred koncem je Povilas verenis ukanil Krošlja.

V zadnji tretjini se je razigral udarni slovenski napad, zadela sta Jeglič in Robert Sabolič, svoj tretji gol na tekmi pa tudi Koblar. Sekundo pred zadnjim piskom sirene je Emilijus Krakauskas izkoristil preveč ležerno igro risov in dosegel še drugi gol za Litvo.

Gašper Krošelj je bil večino tekme gledalec. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Krošelj je bil večino tekme gledalec. Foto: www.alesfevzer.com

Krošelj: To je bila zelo neprijetna tekma, saj sem bil bolj gledalec
"Po zelo dobrem začetku je bilo težko obdržati pravo disciplino. Težko je igrati zbrano, če izid ni več tesen. Skušali smo v vsakem trenutku najti točko, kaj naj bi delali. Vmes je bila tekma že prav čudna in v takih trenutkih lahko pride še do kakšne poškodbe. Neznanka prva tekma na turnirju. Čutili smo malo nervoze, bo pa treba tudi naprej igrati zbrano in pozorno. Nisem jezen zaradi prejetih golov, nisem pa zadovoljen, kdaj smo ju prejeli," je povedal selektor Kopitar.

"To je bila zelo neprijetna tekma, saj sem bil bolj gledalec. Bili smo zbrani, škoda pa, da smo prejeli dva gola. Že dolgo nisem bil na tekmi, kjer je padlo toliko golov. To je bila ena najtežjih tekem v tej sezoni zame," je poudaril vratar Krošelj.

Avgusta na Norveško po zadnjo vozovnico za OI
Če Slovenci upravičijo pričakovanja, se bodo kot najboljša postavljena reprezentanca IIHF-lestvice uvrstili v kvalifikacijsko skupino F z Norveško, Dansko in Južno Korejo. Turnir na Norveškem (mesto še ni potrjeno) bo med 27. in 30. avgustom, z olimpijsko vstopnico za Peking 2022 pa bo razveselil le najboljšega.

Visoka zmaga slovenskih hokejistov za uvod v Podmežakli

Skupina G, Jesenice:
LITVA - SLOVENIJA
2:12 (0:4, 1:3, 1:5)
500; Verenis 40., Krakauskas 60.; Koblar 3., 11., 54., Zajc 5., Urbas 13., Ograjenšek 22., Jeglič 30., 53., Verlič 37., 48., Gregorc 44., Sabolič 47.

JAPONSKA - HRVAŠKA
9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Ečigo 6., Takahaši 7., Takagi 10., Osava 16., Irikura 21., Hirano 30., 57., Sato 45., Hašimoto 49.


Petek ob 15.30:
JAPONSKA - LITVA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.


Nedelja ob 15.30:
HRVAŠKA - LITVA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.