Marcel Rodman je bil po koncu sijajne kariere najprej pomočnik trenerja pri Medveščaku, nato pa je vodil Jeseničane. V sezoni 2018/19 je izgubil v zelo napetem finalu DP-ja proti SŽ Olimpiji. Odločilni zadetek za naslov zmajev je dosegel prav Žan Jezovšek, ki zdaj blesti v rdečem dresu. V zadnjem letu in pol je Rodman športni direktor Jesenic, kjer ga čakajo še veliki izzivi. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je bil po koncu sijajne kariere najprej pomočnik trenerja pri Medveščaku, nato pa je vodil Jeseničane. V sezoni 2018/19 je izgubil v zelo napetem finalu DP-ja proti SŽ Olimpiji. Odločilni zadetek za naslov zmajev je dosegel prav Žan Jezovšek, ki zdaj blesti v rdečem dresu. V zadnjem letu in pol je Rodman športni direktor Jesenic, kjer ga čakajo še veliki izzivi. Foto: www.alesfevzer.com

Jeseničani so v zadnjih dveh mesecih dobili kar 19 od 21 tekem, nato pa je sledil nepričakovan poraz proti drugi ekipi Linza v nedeljo v Podmežakli z 1:2 po podaljšku. Redni del Alpske lige bodo zelo verjetno končali na drugem mestu in v končnici bodo trn v peti vsakemu tekmecu. Olimpijo so septembra že premagali v polfinalu Pokala Slovenije, tudi derbi prejšnji torek v Podmežakli so dobili s 3:2 po kazenskih strelih.

Ljubljančani bodo od septembra naprej igrali v Ligi IceHL, razmere v Tivoliju so v zadnjih letih urejene. Plače so redne in vrnitev v razširjeno avstrijsko prvenstvo je logična posledica. Na Jesenicah si seveda prav tako želijo narediti ta velik korak naprej.

Poleg Olimpije bodo v Ligi IceHL v naslednji sezoni igrali tudi Orli iz Znojma in Pustertal. Čehi so se pred leti že izkazali in se prebili vse do finala, volkovi iz Brunica pa v klubski vitrini nimajo niti ene lovorike. V boju za naslov italijanskega prvaka so januarja znova pogoreli, Ritten jih je izločil že v polfinalu. Jeseničani imajo pod stropom Podmežakle 23 praporjev za naslov jugoslovanskega prvaka in 12 za naslova državnega prvaka v Sloveniji.

39-letni Rodman je v sezoni 2006/07 dosegel 21 golov in 40 podaj v Ligi Ebel, ko so Jeseničani nesrečno izgubili odločilno tekmo za preboj v polfinale proti Dunaju po kazenskih strelih v razprodani dvorani na Ledarski 4. Tako blizu polfinalu nato niso bili več. V končnico so se prebili tudi v letih 2008 in 2009, nato pa so med letoma 2010 in 2012 končali redni del zunaj osmerice.

Rodman je štiri sezone odigral tudi za Dunaj in seveda je odličen poznavalec Lige IceHL, kjer prav zdaj potekajo četrtfinalne serije. Trije avstrijski klubi Linz, Innsbruck in Gradec so že končali sezono.

Prazna Podmežakla na derbiju. Prejšnji teden bi se zagotovo zbralo 3.500 ali celo 4.000 gledalcev. Jeseničanom se izpad od prodaje vstopnice zelo pozna v klubski blagajni. Foto: www.alesfevzer.com
Prazna Podmežakla na derbiju. Prejšnji teden bi se zagotovo zbralo 3.500 ali celo 4.000 gledalcev. Jeseničanom se izpad od prodaje vstopnice zelo pozna v klubski blagajni. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija bo v naslednji sezoni igrala v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Poslali ste že čestitke v Ljubljano. Derbiji med Olimpijo in Jesenicami bodo v naslednjih sezonah le še v državnem prvenstvu. Kako gledate na prihodnost Jesenic?
Šele čas bo pokazal, kaj se je vse zgodilo. Mislim, da bi morali najboljši slovenski ekipi igrati v istem tekmovanju. Derbiji so nas držali nad vodo tudi v težkih časih. Trenuten položaj je jasen. Olimpija je sposobna finančno pokriti nastop v Ligi IceHL, mi pa tega nismo sposobni. Ne moremo jih držati nazaj. To ne bi bilo prav. Olimpija ima svojo zgodbo, mi pa imamo veliko dela sami s seboj. Edina prava pot za nas je, da si želimo oditi na višjo raven. Olimpiji si želimo pridružiti na višji ravni, a eno so želje, drugo pa je realnost. Mi bi marsikaj radi naredili, a finančno nismo sposobni. Zelo rad bi nekaj obljubil, vendar v tem trenutku ne morem.

Bo zdaj težje pridobiti pokrovitelje?
Absolutno! Koronavirus je ogromno stvari obrnil na glavo. Imamo velik minus, ker ni ljudi v dvorani. Na dolgi rok se bo šele vse skupaj poznalo. Zdaj se borimo, da ostanemo nad gladino. Za oba najboljša slovenska kluba je dolgoročno minus, da ne igrata medsebojnih tekem v istem tekmovanju. Nam se do zdaj ni mudilo iti na višjo raven, zdaj pa se nam mudi. Treba bo še bolj pljuniti v roke in skušali bomo postaviti trde temelje.

Jesenice so bile v sezoni 2006/07 prvi slovenski klub, ki je igral v razširjenem avstrijskem prvenstvu. Po stečaju kluba so se vrata zaprla. Imajo Jesenice takšen ugled, da bi znova lahko potrkali na vrata Lige IceHL?
Denar je na koncu vedno sveta vladar. Če ga imaš, se marsikaj lahko izpelje. Ko smo imeli denar, ga je tudi hitro zmanjkalo zaradi napačnih odločitev. Imamo bazo igralcev, a dlje bomo na nižji ravni, bolj jo bomo izgubljali. Gledalci bodo hitro izgubili občutek za kakovosten hokej, zdaj že leto dni niso bili na tekmah. Pozabili bodo tisto nepozabno vzdušje na derbijih. Mi smo odgovorni za naslednje poteze in stika z vrhunskim hokejem ne smemo izgubiti.

Vi ste se razvijali tudi v Ligi Ebel. Menite, da je polovica tekmecev v Alpski ligi preslabih za fante, ki potrebujejo močne tekme za razvoj?
Alpska liga je najboljša za mlade selekcije avstrijskih klubov. Salzburg, Linz in KAC imajo mlade ekipe v tej ligi, ki niso vezane na izid, ampak samo na napredek. Denarja imajo dovolj in radi igrajo s profesionalnimi klubi. Italijani so nekje vmes, mi smo pa profesionalci. Zdaj bo še večja težava, ko bo Olimpija odšla. Alpska liga je predraga za to, kar nam ponuja. Premalo dobimo nazaj. Polovica tekem je res slabših, medijska pozornost je manjša. Oba najboljša slovenska kluba sta Alpsko ligo prerasla, to kaže tudi trenutna lestvica. Olimpija jo je prerasla že predlani. Mi bi morali oditi višje, a je to pač nerealno razmišljati v tem trenutku.

Poleg Olimpije odhaja tudi Brunico, ki je zelo kakovostna ekipa. Se bojite, da bodo Avstrijci v Alpsko ligo znova pripeljali še drugo ekipo Dunaja, Gradca ... ?
Izgubili bomo dva najmočnejša tekmeca. V naslednji sezoni bo verjetno 70 odstotkov slabih tekem. Kdo bo to financiral? Kdo bo to gledal? Čemu bo vse skupaj namen? Zamisliti se bo treba. Položaj je res čuden. Nisem črnogled, ampak realen. Dolgoročno trpi tudi slovenska reprezentanca. Z danes na jutri se to še ne bo poznalo.

Feldkirch ni dobil povabila v Ligo IceHL. Ima bogato zgodovino, leta 1998 je bil evropski prvak. Mislite, da so vrata še priprta, morda se v naslednjih letih liga lahko razširi na 16 klubov?
Mi verjamemo, da vrata še niso zaprta. Vesel sem bil, da so se Olimpiji izpolnile želje. V Ljubljani se bo zdaj igral pravi hokej. Ne vem, kako so sestavili vse skupaj pri Brunicu. Morda se bo kdo odločil za izstop v naslednjih letih, tudi Znojmo se je vrnil. Z veseljem bi se pridružili že avgusta, če bi bilo to izvedljivo.

Predsednik Peter Bohinec je na začetku sezone pojasnil, da je prvi cilj sanacija dolgov, ki so nastali predvsem v sezoni 2018/19. Dolga je bilo 128.000 evrov. Poudaril je, da bi se lahko saniral v dveh letih, če ne bi bilo koronavirusa. To je verjetno največja ovira za nadaljnji razvoj kluba?
Odgovoren sem za športni del. Postavili smo temelje, imamo produkt, ki ga lahko peljemo naprej. Veliko vprašanje je, ali bo Alpska liga še dovolj velik motiv. Napredek v tej ligi je zelo počasen. Včasih se res strinjam, da je bolje biti predzadnji v Ligi IceHL, kot pa drugi v Alpski ligi. Tudi zmaga v Alpski ligi ne prinaša nekega napredka. V tej ligi je težko ustvariti nove Tičarje, Saboliče in Jegliče.

Jesenice so od 6. januarja doživele le tri poraze. Zelo ste napredovali na lestvici. Ste celo presegli pričakovanja?
Mislim, da nam trenutno na lestvici kaže celo bolje od naših iger. Igralci zaupajo trenerjem in obratno. Imeli smo padce, pa ni bilo nobene panike. Igralci so skupaj že dali časa in zelo napredujejo. Pred dvema letoma smo vse izenačene tekme na koncu izgubili, zdaj pa jih dobimo. V končnicah tekem smo najbolj napredovali. Z izidi sem zelo zadovoljen, z igro pa ne vedno, moram biti kritičen, saj je končnica še pred nami.