Rok Tičar se je izkazal z dvema zadetkoma. Izbran je bil za najboljšega igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Tičar se je izkazal z dvema zadetkoma. Izbran je bil za najboljšega igralca tekme. Foto: www.alesfevzer.com

Hrvaška je bila popolnoma nemočna v Podmežakli. Razmerje v strelih na vrata je bilo 61:4. Matija Pintarič, ki je tokrat dobil priložnost, je bil brez dela. Tri strele so Hrvati sprožili v zadnjih minutah, ko so imeli dvakrat prednost igralca več. Pri Hrvatih je imel izjemen večer vratar Vito Nikolić, ki je preprečil pravi polom.

Tičar edini strelec v prvi tretjini
V uvodni tretjini so se Hrvati uspešno branili, Nikolić se je večkrat izkazal. Klonil je le v 17. minuti, ko je zadel Rok Tičar po podaji Roberta Saboliča. Razmerje v strelih na vrata v uvodni tretjini je bilo 20:1. Risi niso bili zbrani pred vrati, tudi iz najugodnejših položajev jim ni uspelo zatresti mreže. Zbranost v ključnih trenutkih ni bila prava.

Hrvati v drugi tretjini brez strela na vrata
V drugi tretjini se je poznalo, da je Hrvatom malce zmanjkalo moči. V 24. minuti je Jan Urbas z natančnim strelom poslal plošček pod prečko. Tičar je nato iz bližine povišal na 3:0 v 33. minuti. Igra je ves čas potekala pred vrati Nikolića, Hrvati so le redko prišli čez polovico igrišča. Blaž Gregorc je ob "power playu" poskusil z močnim strelom z modre črte, plošček je zadel Anžeta Kuralta in končal v mreži. Le 34 sekund zatem je Miha Zajc zadel za 5:0. V drugi tretjini je bilo razmerje strelov kar 24:0, Pintarič je bil brez dela.

V zadnji tretjini so Slovenci malce znižali ritem igre. V 52. minuti je Miha Verlič z bekhendom spretno poslal plošček tik ob vratnici v mrežo. Končni izid je postavil Luka Kalan šest sekund pred koncem.

Sabolič: Na žalost moramo odigrati tudi take tekme

V nedeljo bo branil Krošelj
"To je bila težka tekma, saj se ves čas igra v eni tretjini. Hrvati so se zelo borili, blokirali so številne strele. V prvi tretjini smo bili preveč nervozni, šele nato je steklo. Nadzorovali smo potek tekme, a plošček ni hotel še večkrat v mrežo. Odločala bo zadnja tekma z Japonci. V soboto se moramo umiriti in iti nazaj k osnovam hokeja. V nedeljo bo branil Krošelj, ki je naš prvi vratar," je povedal selektor Matjaž Kopitar.

"Najtežje se je bilo pripraviti na takšno temo. Na začetku so se dobro branili, vratar je imel svoj dan. A smo se prilagodili, skušali spraviti čim več ploščkov pred gol in zadevati. Te tekme so takšne, da večino časa igramo s ploščkom in želimo imeti nadzor, poskušamo pa tudi doseči čim več zadetkov. Proti Japoncem vemo, kaj lahko pričakujemo, a moramo se osredotočiti na našo igro in odigrati tako, kot se od nas pričakuje," je razlagal Verlič.

Kalan: Težko je bilo prebiti zid
"Hrvati so se zabili pred gol in težko je bilo prebiti zid. Pomembna je le zmaga, v nedeljo pa bo ključna tekma. V soboto se bomo pripravili na Japonce. Imamo dovolj kakovostno zasedbo in moramo jo prikazati na ledu," je dodal Kalan.

Zmagovalec turnirja na Jesenicah se bo uvrstil v kvalifikacijsko skupino F z Norveško, Dansko in Južno Korejo. Turnir na Norveškem (mesto še ni potrjeno) bo med 27. in 30. avgustom, z olimpijsko vstopnico za Peking 2022 pa bo razveselil le najboljšega.

Skupina G, Jesenice, 2. krog:
SLOVENIJA - HRVAŠKA
7:0 (1:0, 4:0, 2:0)
1.000; Tičar 17., 33., Urbas 24., Kuralt 38., Zajc 39., Verlič 52., Kalan 60.

JAPONSKA - LITVA
4:0 (4:0, 0:0, 0:0)
Terao 3., Ečigo 6., Sato 15., Takahaši 18.


3. krog, nedelja ob 15.30:
HRVAŠKA - LITVA

Ob 19.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.


1. krog:
LITVA - SLOVENIJA
2:12 (0:4, 1:3, 1:5)

JAPONSKA - HRVAŠKA
9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

V zadnji krog olimpijskih kvalifikacij se uvrsti le zmagovalec. Slovenijo v primeru zmage čaka turnir v Oslu z Norveško, Dansko in Južno Korejo. OI v Pekingu 2020 čakajo le zmagovalca.