V okviru olimpijskih kvalifikacij je Slovenija v četrtek proti Litvi dosegla največ golov na posamični tekmi (12), a z najvišjo razliko so risi slavili zmago 13. februarja 2000, ko so v Ljubljani z 11:0 premagali Srbijo. Foto: www.alesfevzer.com
V okviru olimpijskih kvalifikacij je Slovenija v četrtek proti Litvi dosegla največ golov na posamični tekmi (12), a z najvišjo razliko so risi slavili zmago 13. februarja 2000, ko so v Ljubljani z 11:0 premagali Srbijo. Foto: www.alesfevzer.com
Visoka zmaga slovenskih hokejistov za uvod v Podmežakli

12:2 ob razmerju strelov 61:9 je bil četrtkov izplen Slovenije proti Litvi. Za deset golov ali več risi niso na tekmah svetovnih prvenstev ali olimpijskih kvalifikacijah in igrah zmagali že vse od 21. aprila 2001. Takrat so morali v prepolnem Tivoliju premagati Estonce za ducat golov, na koncu so jih s 16:0 in Slovenija se je veselila prve uvrstitve v elitni hokejski razred. Razvpito prvenstvo v Ljubljani so Slovenci odprli s Hrvaško in jo razbili s 15:1, s čimer so izenačili najvišjo medsebojno zmago.

Sorodna novica Risi udarno začeli na Jesenicah - ducat ploščkov v mreži Litve

Pred 28 leti na prvi uradni tekmi prav tako 15:1
Z izidom 15:1 proti južnim sosedom se je 7. novembra 1992 tudi začela slovenska hokejska zgodovina v okviru svetovnih prvenstev pod lastno zastavo. Po razpadu Jugoslavije sta namreč naslednici Slovenija in Hrvaška odigrali kvalifikacijski tekmi za pravico nastopa v takratni skupini C, poraženca pa je čakala skupina D. Na povratni tekmi so bili Vnuk, Kontrec, Zupančič, Tišler, Gorenc, Kopitar, Razinger bolj milostni in zmagali le s 7:2.

Hrvati konkurenčni le v Vilni 2009
Slovenci in Hrvati so v okviru SP-jev skupaj odigrali šest tekem, prav vse so dobili risi, in to s skupno razliko v golih 62:9! Relativno izenačeno je bilo le na SP-ju 2009 v Vilni, kjer je bilo le 4:2 za Slovence, so pa zato Hrvati prav na vsaki sosedski tekmi dosegli vsaj en gol.

Sodeč po četrtkovem dnevu, bo to tudi glavni cilj Hrvatov na Jesenicah. Na prvi tekmi olimpijske kvalifikacijske skupine G je namreč Hrvaška z Japonsko izgubila z 0:9, ob razmerju strelov 15:56.

Potop Medveščaka zaznamoval tudi reprezentanco
Hrvaška hokejska reprezentanca je po propadu megaprojekta Medveščak v KHL-u daleč od konkurenčnosti ekipam iz drugega svetovnega razreda. Naturaliziranih Severnoameričanov ni več na spregled ali pa so upokojeni. Najbolj zvesti Nathan Perkovich se je po dokončnem sesutju Medveščaka v Eblu odločil za vrnitev v domovino, kjer kot veteran uspešno igra v ECHL-u.

Skupina G, Jesenice

Danes ob 15.30:

JAPONSKA - LITVA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju

Nedelja ob 15.30:
HRVAŠKA - LITVA
Ob 19.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

LITVA - SLOVENIJA
2:12 (0:4, 1:3, 1:5)

JAPONSKA
- HRVAŠKA
9:0 (4:0, 2:0, 3:0)

Rendulić igra samo še za klub
Odsoten je najboljši Hrvat Borna Rendulić (40 točk/41 tekmah), ki v DEL-u za Adler igra podobno učinkovito kot Jan Urbas za Fischtown (41 točk/41 tekmah). Prvi na Hrvaškem vzgojeni NHL-ovec je bil še kapetan na SP-ju 2018, nato pa je naredil križ čez reprezentanco. Hrvati pogrešajo tudi Dominika Kanaeta, ki sicer vso kariero redno igra za izbrano vrsto.

Hrvaško reprezentanco na Jesenicah tako sestavljajo igralci iz slovenske Internacionalne lige, v kateri igra samo še Mladost Zagreb, potem ko se je Medveščak po šestih tekmah dokončno razpustil in je ostal samo še klub Medveščak mladih. Prvi igralec Hrvaške je Marko Šakić, ki je bil z golom in šestimi podajami tudi glavni junak hrvaške zmage na prejšnjem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju, na katerem so se oddolžili tudi Srbiji.

Vedlin steber hrvaške obrambe
V četi češkega trenerja Vlasimila Wojnarja je širši slovenski hokejski javnosti sicer najbolj poznani Slovenec Domen Vedlin. Otrok Slavije in dolgoletni branilec Olimpije vse od leta 2013 neprekinjeno igra na Hrvaškem, kjer je prevzel državljanstvo in zadnja štiri leta igra za reprezentanco. Zdaj je 33-letni Ljubljančan tudi pomočnik kapetana in steber obrambe, ki jo drevi v Podmežakli čakajo valovi slovenskih napadov.