Cveto Pretnar je zbral 123 reprezentančnih nastopov. Foto: MMC RTV SLO
Cveto Pretnar je zbral 123 reprezentančnih nastopov. Foto: MMC RTV SLO

Dolgoletni vratar Jesenic in nekdanje jugoslovanske državne reprezentance je igral na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu, na osmih svetovnih prvenstvih, zbral je 123 reprezentančnih nastopov in igral tudi na prvi uradni tekmi samostojne slovenske reprezentance.

Izjemen tudi kot človek
"Vso svojo bogato športno pot je preživel v jeseniškem rdečem dresu, od hokejske šole, mladinske in članske ekipe. Zagotovo se ga številni jeseniški navijači spominjajo po njegovih odličnih obrambah, večkrat tudi odločilnih. Kolikokrat je s tribun donelo skandiranje navijačev 'Cveto Pretnar, Cveto Pretnar ...' Izjemen je bil tudi kot človek, nanj smo se lahko vedno zanesli. Z Jesenicami je bil sedemkrat državni prvak Jugoslavije, njegov prispevek ob osvojitvi prvega naslova slovenskih prvakov pa je zagotovo nekaj posebnega. Kdo se ne spominja takratne sedme tekme superfinala v Ljubljani, ko je nastopil z zlomljenim rebrom in kljub bolečinam zdržal vso tekmo ter prispeval odločilni delež pri osvojitvi prve slovenske zvezdice in svoje osme," so zapisali v sporočilu Športne zveze Jesenice.

Na slovenskem hokeju pustil neizbrisen pečat
Pretnar je zaznamoval hokej na Jesenicah in v Sloveniji, saj je branil barve železarjev med leti 1975 in 1993, izredno priljubljen pa je bil tudi v reprezentanci in v slovenski hokejski srenji so si enotni, da je bil eden najboljših slovenskih vratarjev vseh časov.

Poslovil se je Cveto Pretnar
Poslovil se je Cveto Pretnar