Jakob Milovanovič je načel mrežo Litve. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Jakob Milovanovič je načel mrežo Litve. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Sabahudin Kovačevič in Mitja Robar
Mitja Robar je dosegel četrti gol za rise. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Šivic
Mitja Šivic je v Vilni v odlični formi. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
John Harrington, risi, HZS
John Harrington je bil lahko zelo zadovoljen z uvodnima predstavama svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Risi napolnili mrežo Litve

Risi so bili na začetku srečanja izjemno nedisciplinirani. Najprej je moral na kazensko klop Gregor Polončič, potem pa še David Rodman. Andrej Tavželj je zaradi igranja z visoko palico dobil kar štiriminutno kazen. Žiga Pavlin je zaradi spotikanja dobil dvominutno kazen, a Litovci tudi prednosti petih proti trem niso izkoristili.



Milovanovič le zadel v polno
Na začetku druge tretjine je bil znova izključen Pavlin, Litovci pa so silovito pritisnili, a je bil vedno na pravem mestu Andrej Hočevar. Ko je moral na kazensko klop Petras Nauseda, so se risi le zbrali. Po podaji Marcela Rodmana je v 25. minuti Jakob Milovanovič matiral Ernestasa Kieliusa. Tri minute zatem je Rok Tičar izza gola lepo podal na palico Mateja Hočevarja, ki je plošček pospravil v mrežo.

Šivic in Robar kronala premoč
Gostitelji so popolnoma popustili in Mitja Šivic je ob "power playu" (na klopi je sedel Dmitrijus Bernatavičijus) povišal na 3:0, podala sta Tomaž Razingar in Mitja Robar. Litovci so delali vse več napak in posledično tudi več sedeli na kazenski klopi. Z igralcem več je Robar postavil piko na i odlični drugi tretjini. Njegov strel po podaji Razingarja so gostitelji preusmerili v lastno mrežo.

V zadnji tretjini popustila zbranost
Zadnjo tretjino so risi začeli zmedeno. Po levi strani je v ušel Darius Lelenas, Sabahudin Kovačevič ga je pokril, a v sredini pozabil na Arturasa Katulisa, ki je po 33 sekundah ukanil Andreja Hočevarja. Slovenski vratar je moral prvič na tem prvenstvu po plošček v svojo mrežo. Litovci so imeli na ledu preveč igralcev in znova so ostali z igralcem manj na ledu. V 44. minuti je David Rodman po podaji brata Marcela povišal na 5:1. V 47. minuti je Šivic po podaji Mušiča potrdil sijajno strelsko formo na tem SP-ju. Napadalec Grenobla je dosegel že štiri gole.

Za konec zadela še "Raza" in Hebar
V 52. minuti so Slovenci izvedli protinapad, Razingar pa ni podal soigralcema na levi strani, ampak je zaključil kar sam z natančnim strelom tik ob vratnici. Gostitelji so prek Bosasa znižali, toda zadnja poteza na tekmi je pripadla Sloveniji. Spet je ob igralcu več učinkovito akcijo sestavil prvi napad, prvič na SP-ju pa se je med strelce vpisal tudi Andrej Hebar.

V torek proti Hrvatom
Prvi izidi kažejo, da so razlike med reprezentancami zelo velike. O potniku med elito bodo med seboj odločali risi, Kazahstanci in Japonci. V ponedeljek je na SP-ju prost dan, v torek pa se bo v tretjem krogu Slovenija pomerila s Hrvaško.

Izjave po tekmi:
John Harrington, selektor Slovenije: "
V prvi tretjini smo imeli kar 12 minut igralca manj. A so se naši igralci v obrambi in vratar res izkazali. To je bilo sijajno, v takšnih situacijah se velikokrat pokaže razlika med ekipama in to se je tudi zgodilo. Power-play? Tokrat smo imeli posest ploščka, veliko smo streljali, uporabljali odbite ploščke. Danes smo imeli potrebno samozavest, nekaj lepih akcij in razlika v igri je bila velika. Vse je v samozaupanju. Včasih ti ne gre, ampak upam, da bomo tako igrali še naprej."

Jakob Milovanovič, branilec Slovenije: "Prva tretjina je bilo z veliko nepotrebnimi napakami. Potem smo začeli trdo delati. Drugače se ne da zmagati. Na koncu pa je rezultat pokazal svoje. Naše 'posebne enote za igro 5-4 in 4-5 so opravile izredno delo, prav tako naš vratar. Super je, da tudi branilci prihajamo do priložnosti za gol. Mi smo šli v tekmo zelo borbeno, včeraj proti Kazahstanu Litovci niso bili tako napadalni. A trdo delo vseh 60 minut nas je popeljalo do zmage z 8:2."

Mitja Šivic, napadalec Slovenije: "Avstralcem bi dali več golov, če bi bil led boljši. Danes je bil led za malenkost boljši, izkoristili pa smo tudi tiste priložnosti, ki jih dan prej nismo. Sicer pa rezultat ni pomemben, pomembno je, da igramo vse bolje. Power-play je v bistvu čisto enostavna zadeva - če ti gre. Veliko smo streljali, imeli smo malo sreče, igrali smo agresivno. Moraš biti bolj lačen ploščka, moraš se več gibati, potem pa pride vse samo po sebi."

2. krog:
SLOVENIJA
- LITVA
8:2 (0:0, 4:0, 4:2)
5.000; Milovanovič 25., Hočevar 28., Šivic 33., 47., Robar 39., D. Rodman 44., Hebar 59., Razingar 52.; Katulis 41., Bosas 57.

JAPONSKA - AVSTRALIJA
7:1 (3:0, 3:1, 1:0)
Kodži 6., Saito 19., 36., Sato 20., Obara 25., Nišivaki 30., Kavašima 58.; Seymour 38.

KAZAHSTAN - HRVAŠKA
6:1 (3:0, 3:1, 0:0)
Samohvalov 8., Rimarev 8., Gavrilin 12., Mazunin 26., Starčenko 33., 37.; Mladjenović 35.


Lestvica:

SLOVENIJA 2 2 0 0 14:2 6 točk
JAPONSKA 2 2 0 0 14:2 6
KAZAHSTAN 2 2 0 0 11:2 6
LITVA 2 0 0 2 3:13 0
HRVAŠKA 2 0 0 2 2:13 0
AVSTRALIJA 2 0 0 2 1:13 0
A. G
Risi napolnili mrežo Litve