Foto:
Foto:
John Harrington
Harrington je bil po tekmi z gostitelji prvenstva Litovci zadovoljen s predstavo svojih varovancev, predvsem z branjenjem ob igri z igralcem manj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Andrej Hočevar
Andrej Hočevar se je na prvih dveh tekmah izkazal, prejel je le dva gola. Foto: EPA
Slovenci gladko prek prvih dveh ovir
Gost komentator - Dejan Kontrec

Varovanci selektorja Johna Harringtona imajo po tekmah z Avstralijo (6:0) in Litvo (8:2) popoln izkupček, ki ga bodo zagotovo ohranili tudi po naslednji tekmi z našimi južnimi sosedi. Čeprav po dveh krogih Slovenija vodi, pa je na vrhu tesno. Tudi Japonska in Kazahstan imata enako število točk, zato si risi ne smejo privoščiti nobenega spodrsljaja. Tega proti Hrvatom tudi ni pričakovati. A Harrington ne podcenjuje nobenega tekmeca.

Še je prostor za izboljšanje
Čeprav rise v sredo čakajo močni Japonci - s samuraji imajo risi neporavnane račune z olimpijskih kvalifikacij v Hannovru -, je Američan osredotočen le na tekmo s Hrvaško. Reprezentanti so se kljub prostemu dnevu zbrali na popoldanskem treningu, po katerem so risi zapeli ob rojstnem dnevu Žige Sveteta, ki je dopolnil 24 let. "Danes je dogajanje bolj lahkotno, nato pa se bom začel pripravljati na Hrvaško. To ne bo lahek tekmec, ogledal si bom njihove posnetke, za nas je tudi ta dvoboj pomemben. Vsakdo bo moral pri sebi ugotoviti, kaj lahko še izboljša," opozarja.

"Hrvatov ne smemo podcenjevati"
Pred morebitnim podcenjevanjem Hrvatom opozarja tudi prvi vratar Andrej Hočevar, ki je svoj gol na prvenstvu ohranil nedotaknjen prvih 100 minut. "Na tekmi s Hrvati smo definitivno favoriti, a bi opozoril, da ne smemo iti v tekmo niti s kančkom podcenjevanja, kajti to se nam lahko hitro vrne kot bumerang. Turnirski sistem ne dopušča napak, zato se bomo morali maksimalno zavzeto pripraviti in osvojiti tri točke," pravi "Andro", ki pa se je pritoževal nad ledeno ploskvijo v dvorani Siemens Arena. "Na ledu se naredijo bunkice in je tako, kot da bi igral hokej na rolerjih. A prej ko se s tem sprijazniš, bolje je, saj ima enake razmere tudi ostalih pet vratarjev. S tem sem se sprijaznil in s tem bo treba živeti do konca prvenstva. Tisti, ki se bo hitreje prilagodil, bo imel najmanj težav," je dejal 24-letnik, a še zdaleč ni bil edini, ki se je pritoževal nad ledom. Igralci so se v prvih dneh prvenstva površino primerjali kar z bazenom. Organizatorji so začasno - hokejisti v areni pač niso stalni gosti - ledeno površino nekoliko popravili, ker pa na njej poteka šest treningov in tri tekme na dan, čudežev ne morejo delati.

Kavčiča slab led ne moti
Hrvaški selektor je stari znanec slovenskega hokeja Pavle Kavčič. "Igrali bomo tako kot na prvih dveh tekmah. Ne preveč obrambno, brez bunkerja. Raje vidim, da Slovenija doseže kakšen zadetek več in da tudi mi zadenemo. Ničla za fante ni prav spodbudna. Če slab led pomaga pri nizkih izidih, naj tako kar ostane še do tekme s Slovenijo," se je pošalil nekdanji slovenski selektor. Zadnjo tekmo med reprezentancama na svetovnem prvenstvu leta 2001 je Slovenija dobila z 15:1.

Za konec najtežja tekmeca
Po Hrvatih rise čakata najtežja tekmeca in konkurenta, Japonska in Kazahstan. Z "ledenimi bojevniki" iz dežele vzhajajočega sonca se bodo pomerili v sredo ob 12. uri, tako kot v Hannovru. Selektor Japoncev Mark Mahon je v primerjavi s kvalifikacijskim turnirjem nekoliko spremenil postavo, risi pa bodo morali tokrat pokazati nekaj več zbranosti proti agresivnim in vztrajnim tekmecem iz Azije, ki so v Hannovru ravno v zaključku tekme razblinili slovenske sanje o hokejsku udeležbi na OI-ju v Vancouvru. Zadnja tekma proti Kazahstanu utegne odločati o prvem mestu v skupini in napredovanju v elitno skupino svetovnega hokeja. Risi so na desetih medsebojnih tekmah Kazahstance premagali le trikrat, še to na domačih tleh.

3. krog, torek ob 12.00:
KAZAHSTAN - JAPONSKA

Ob 15.30:
SLOVENIJA - HRVAŠKA

Ob 19.00:
AVSTRALIJA - LITVA

 
Lestvica:
SLOVENIJA 2 2 0 0 14:2 6 točk JAPONSKA 2 2 0 0 14:2 6 KAZAHSTAN 2 2 0 0 11:2 6 LITVA 2 0 0 2 3:13 0 HRVAŠKA 2 0 0 2 2:13 0 AVSTRALIJA 2 0 0 2 1:13 0

T. V.

Slovenci gladko prek prvih dveh ovir
Gost komentator - Dejan Kontrec