Slovenski hokejisti so se na SP 10 dni pripravljali na Bledu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski hokejisti so se na SP 10 dni pripravljali na Bledu. Foto: MMC RTV SLO
Dany Gelinas in John Harrington
Severnoameriška trenerja John Harrington in Dany Gelinas sta se odločila za korenito pomladitev, s katero upata, da bosta ponovila dosežke Seklja, Savolainena in Satorja. Foto: MMC RTV SLO
Siemens Arena
Sodobna večnamenska dvorana v Vilni bo leta 2011 gostila tudi tekme evropskega prvenstva v košarki. Foto: EPA
Kazahstanski Barys se je v razširjenem ruskem prvenstvu uvrstil na 15. mesto, nato pa v 1. krogu končnice z 0:3 izgubil z Barsom iz Kazana. Foto: EPA
Tomaž Razingar
Tomaž Razingar je na mestu kapetana nadomestil Marcela Rodmana, v pomoč mu bosta še Andrej Tavželj in Egon Murič. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija v preoblikovani nekdanji skupini B svetovnega hokeja še ne pozna poraza. Na skupno 15 tekmah na treh turnirjih (2001, 2004 in 2007) imajo risi izjemno statistiko - 14 zmag in en remi, skupna razlika v golih znaša osupljivih 107:16. Najpomembnejše so seveda tri gladke zmage in napredovanja v elitno divizijo, kjer pa Slovenija nikoli ni presegla boja za obstanek in 13. mesta.

Tekme slovenske reprezentance si boste s komentarjem Andreja Stareta lahko ogledali na TVS 2 in MMC-jevem kanalu (samo z IP številk v Sloveniji).

Kapetan najstarejši ris
Odsotnost prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja, ki bo v prihodnjih letih lahko le še redko branil slovenske barve, in temeljita pomladitev izbrane vrste pod vodstvom Johna Harringtona sta dejavnika, ki Sloveniji na turnirju ob Baltskem jezeru odvzemata vlogo izrazitega favorita. Povprečna starost letošnje reprezentance znaša samo nekaj več kot 24 let, pri tem je najstarejši kapetan Tomaž Razingar, ki s slabimi 30 leti (tretji "križ" bo praznoval 25. aprila) zagotovo še ne velja za hokejskega veterana. Spodbudno pa je, da se igralci in HZS niso zapletli v nove spore okoli nagrad, dnevnic, zavarovanj in podobnega, kar je "risom" dajalo svojevrstni pečat v preteklih letih.

Prevetrena obrambna vrsta
51-letni Američan, ki je po neuspešnih olimpijskih kvalifikacijah v Hannovru dobil drugo priložnost, je v Vilno popeljal kar devet debitantov na svetovnih prvenstvih, med temi so kar štirje branilci: Boštjan Groznik, Sabahudin Kovačevič, Žiga Pavlin in Žiga Svete; trije napadalci: Matej Hočevar, Žiga Pance in Rok Tičar in dva mlada vratarja: Aleš Sila in Matija Pintarič. Pri zmagoslavju na tivolskem ledu pred dvema letoma je sodelovala le deveterica, od branilcev celo samo Mitja Robar.

Litva na krilih občinstva
Prvi tekmec risov bo Avstralija, s katero je Slovenija kot samostojna država odigrala prvo uradno srečanje na svetovnih prvenstvih. Pred 16 leti je bilo v Ljubljani 15:2, podoben izid pa ne bi bil v Vilni nobeno presenečenje. Na veliko noč čaka slovenske fante obračun z gostitelji turnirja. Litva je aprila 2007 v Tivoliju klonila le z 2:4, a četa takratnega selektorja Teda Satorja se je prebila med elito že pred tem obračunom. Vseeno pa je pričakovati, da bo 8.750 gledalcev, kolikor jih za hokejske obračune sprejme vilenska Siemens Arena, nekoliko vplivalo na potek srečanja.

Kavčič za senzacijo?
Po dnevu počitka bo sledil sosedski obračun s Hrvaško. Zadnje medsebojno srečanje se je pred osmimi leti končalo s 15:1 za Slovenijo, zato dvomov o zmagovalcu ne bi smelo biti, čerpav jih vodi Pavle Kavčič. Zanimivost - Hrvati imajo s Slovenci sedem porazov in eno zmago - pred dobrim desetletjem so na prijateljskem turnirju presenetili ne najboljšo selekcijo hokejistov izpod sončne strani Alp.

Neugodni samuraji
Zadnja dva kroga naj bi dala odgovor, kdo se bo udeležil SP-ja elitne divizije 2010 v Nemčiji. Japonska je februarja v Hannovru dosegla prvo zmago nad Slovenijo (5:4), hitri in neumorni drsalci pa so se vedno izkazali za trdovratne nasprotnike risov. V litovskem glavnem mestu so Japonci zbrali tako rekoč identično reprezentanco kot na olimpijskih kvalifikacijah. Pričakujemo trd boj do zadnje sekunde, odlične obrambe Harune in projektile Minamija ter prodore Suzukija in Tanake.

Bo odločala zadnja tekma?
Na koncu v petek pride še obračun s Kazahstanom, ki ima od vseh reprezentanc edini pozitivno razmerje z risi - 7 zmag in 3 porazi. Nazadnje so Kazahstanci pred štirimi leti v Rigi v boju za obstanek s 5:0 ponižali Slovence. Ogrodje kazahstanske reprezentance sestavljajo igralci Barisa iz Astane, ki je sorazmerno uspešno igral v Ligi KHL, in Torpeda iz Ust-Kamenogorska. Udarni aduti bodo vratar Kuznecov, veterana Antipin in Koreškov ter napadalci Krasnolobocev, Šin in Aleksandrov.

"Cilj je jasen - pet zmag," napoveduje Harrington, koliko od tega se bo uresničilo pa bo jasno najkasneje do naslednjega petka zvečer.

Toni Gruden