John Harrington ima pred sabo jasen cilj - zmagati na svetovnem prvenstvu v Ljubljani in se znova uvrstiti med svetovno hokejsko elito. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
John Harrington ima pred sabo jasen cilj - zmagati na svetovnem prvenstvu v Ljubljani in se znova uvrstiti med svetovno hokejsko elito. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Navodila med treningom
Bled je postal stalna pripravljalna reprezentančna baza, kjer so v preteklih dneh drug ob drugem vadili tako člani kot reprezentanti do 20 let. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Ne glede na igre in kako se bosta ta dva kluba uvrstila na koncu prvenstva, morajo biti igralci, ki bodo prišli, vznemirjeni in navdušeni za igranje v reprezentanci.

O vplivu slabe klubske sezone na reprezentanco
Spoštujem Slovenijo
Bo domače prvenstvo ustrezen motiv za vse najboljše slovenske hokejiste, ki so zaradi neurejenih odnosov s HZS-jem v preteklosti grozili tudi z bojkotom prvenstev? Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Spremljam in imam rad National Hockey League in očitno je, da je Anže eden najboljših igralcev lige. Vendar, zdaj se ukvarjam s tem pripravljalnim turnirjem, sezona je še dolga, tako da bomo videli aprila, kako bo z njegovim igranjem za reprezentanco.

Harrington še ne razmišlja, ali bo Anže Kopitar na voljo reprezentanci.
Blaž Gregorc(Södertälje)
Blaž Gregorc je nadarjeni 20-letni hokejist, ki letos igra v 4. branilskem paru članskega moštva Södertälja, člana švedske elitne lige. Hkrati Gregorc uspešno igra tudi v mladinski ligi, ki zadnja leta v Ligo NHL prispeva največ evropskih talentov. Foto: EPA
John Harrington
Bah, kot ga kličejo prijatelji, poleg slovenske hokejske reprezentance vodi tudi HC Asiago, ki trenutno zaseda drugo mesto v italijanskem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Pogovor z Johnom Harringtonom

Olimpijski prvak z ZDA leta 1980 jasno izžareva prepričanje, da mora biti igranje za reprezentanco največja čast in odgovornost, pri tem ne bo popuščanja. Po poletnem orientacijskem kampu, ki je stalnica v severnoameriškem hopkeju, čaka izbrano vrsto konec tedna prvi letošnji turnir - Panonski turnir, kjer so bodo Slovenci pomerili s Hrvati, Italijani in Madžari.

Vrhunec sledi sredi aprila v Tivoliju
Po novembrski akciji bo sledil še februarski turnir, nato pa pride na vrsto že svetovno prvenstvo divizije I. Skupino B bo od 17. do 23. aprila znova gostila Ljubljana. Tekmeci "risov" za vrnitev med svetovno elito bodo Poljska, Hrvaška, Velika Britanija, Južna Koreja in Madžarska.

Besedi, ki povzemata nalogo
Harrington je bil del slovitega ameriškega moštva, ki je v Lake Placidu na višku hladne vojne premagal izjemno Sovjetsko zvezo. "Čudež na ledu", v katerem je napadalec iz Minnesote pustil viden delež, je bil v ZDA izbran za najodmevnejši športni spomin preteklega stoletja. Harrington je skoraj štiri sezone igral izključno za ameriško olimpijsko reprezentanco, zato je poudarjanje pomena reprezentance povsem razumljivo. Tudi zato sta skupaj s pomočnikom Danyjem Gelinasom predlagala, da se na hrbtno stran dresa, kjer je že od IIHF-ja predpisan znak Respect (spoštovanje), dopiše napis Spoštujem Slovenijo.



Kakšen je občutek v primerjavi z letošnjim februarjem in aprilom?
Vsakič ko pridem, se počutim udobneje, bolje razumem igralce in njihovo igro. Upam, da me tudi igralci bolje razumejo in predvsem, kakšna so moja pričakovanja od njih kot moštva.


Dobili ste novo priložnost, da vodite slovensko reprezentanco in zmagate v diviziji I. Kako osvojiti prvenstvo v Ljubljani?

Potruditi se bomo morali, da bomo takrat imeli skupaj najboljše igralce. Med zmago in porazom je tanka črta, kar smo dobro spoznali na dveh turnirjih v Nemčiji in Litvi. V Hannovru smo v podaljšku izgubili proti Avstriji, po kazenskih strelih z Japonsko, z 1:2 proti Nemčiji - ne bi moglo biti tesneje, toda izgubili smo tri tekme. V Litvi smo v odločilni zadnji tekmi z 1:2 izgubili proti Kazahstanu, lahko bi bilo ravno obratno. Torej gre res za tanko črto in zato upam, da bomo aprila zbrali najboljše moštvo. To je najpomembnejši čas, ko potrebujemo najmočnejšo reprezentanco!

Omenili ste najboljše igralce, a ravno zdaj na tej akciji manjkajo številni najboljši slovenskih hokejisti. Ali bo to težava za poznejše kampe in svetovno prvenstvo?
Morali bodo biti tukaj! Razen seveda ob poškodbah, ki jih ne moremo nadzorovati. To je čast in odgovornost, da igrajo za državno reprezentanco. Prepričan sem, da ko jih bomo poklicali, ali bo to februarja ali aprila, da bodo naši najboljši igralci na pravem mestu.

Na Bledu imate vpogled na reprezentanco do 20 let. Ali razmišljate, da boste članom pozneje dodali kakšnega mlajšega hokejista?
Morali bomo videti, kdo bo na voljo za igro med člani. Če bi vzeli kakšnega iz U-20, bi morali imeti občutek, da bo izbranec res kaj prispeval moštvu, ne da bo samo dodatni igralec na seznamu. Mislim, da bodo izkušeni igralci dragocenejši za nas.

V mislih sem imel Blaža Gregorca, ki igra v švedski elitni ligi (SEL), najkakovostnejši evropski ligi, v kateri igra kakšen slovenskih hokejist.
Morali boste preveriti, koliko dejansko igra, ker mislim, da ne ravno veliko. Biti v ligi ali igrati sta dve različni stvari. Blaž je tukaj na kampu U-20, tukaj se bo naučil vodenja, imel bo veliko več igralnega časa, ko bo igral s sovrstniki, kot bi ga imel, če bi igral s člani.

Katerim vidikom igre ste se najbolj posvečali na pripravah na Bledu?
Trudu, s katerim moramo igrati, in inteligenci igre, saj moramo igrati pametno. Ko pridemo sem, mislimo, da lahko naredimo več in bolje kot v klubih. Držati moramo skupaj in biti kot moštvo močnejši kot posamezni deli, posebej če želimo kakršen koli uspeh.

Kaj pričakujete od turnirja na Madžarskem?
Pričakujem, da bomo lahko ocenili nekatere mlajše igralce in da bomo zelo trdo delali ter častno predstavljali Slovenijo. Mislim, da bi morali potem bolje razumeti sisteme, ki smo si jih zamislili v trenerskem štabu.

Kakšen je načrt za priprave na svetovno prvenstvo v Ljubljani?
Februarja bomo znova skupaj sklicali reprezentanco in takrat bomo že poznali podroben načrt za aprilsko prvenstvo.

Z Asiagom, vašim klubom v Italiji, vam gre zelo dobro v domačem prvenstvu. Kako to?
Dobro smo začeli, naši fantje so trdo delali. Imamo nekaj zelo dobrih igralcev, ki so zelo dojemljivi za učenje. Do zdaj vse dobro, toda sezone je še dolga.

Ste zaskrbljeni zaradi slabih predstav Jesenic in Olimpije v Ligi Ebel?
Kako to mislite?

Po porazni sezoni se lahko zgodi, da bo težko najti motiv in moč za tako pomembno prvenstvo, kot je SP divizije I.
Mogoče je še nekoliko zgodaj. Čast in odogovornost je igranje za reprezentanco. Ne glede na igre in kako se bosta te dva kluba uvrstila na koncu prvenstva, morajo biti igralci, ki bodo prišli, vznemirjeni in navdušeni za igranje v reprezentanci. Ne vem, kako je lahko drugače, kot da ne bi imel čudovitih občutkov ob igranju za državno reprezentanco.

Spremljate igre Anžeta Kopitarja in Los Angelesa? Ali vas skrbi, da boste svetovno prvenstvo odigrali brez njega?
Dolga je še pot za njih. Spremljam in imam rad National Hockey League in očitno je, da je Anže eden najboljših igralcev lige. Vendar zdaj se ukvarjam s tem pripravljalnim turnirjem, sezona je še dolga, tako da bomo videli aprila, kako bo z njegovim igranjem za reprezentanco.


Kako poteka trening in kako podaja navodila John Harrington, si lahko ogledate v spodnji galeriji in videu. Na dopoldanskem treningu v torek so reprezentanti vadili igro ob hitrih prehodih v napad in obrambo, s poudarkom na igri na telo (fore cheking), obrambni postavitvi in enostavnem reševanju situacij v primeru tesnih končnic.



Trening risov na Bledu

Ne glede na igre in kako se bosta ta dva kluba uvrstila na koncu prvenstva, morajo biti igralci, ki bodo prišli, vznemirjeni in navdušeni za igranje v reprezentanci.

O vplivu slabe klubske sezone na reprezentanco

Spremljam in imam rad National Hockey League in očitno je, da je Anže eden najboljših igralcev lige. Vendar, zdaj se ukvarjam s tem pripravljalnim turnirjem, sezona je še dolga, tako da bomo videli aprila, kako bo z njegovim igranjem za reprezentanco.

Harrington še ne razmišlja, ali bo Anže Kopitar na voljo reprezentanci.
Pogovor z Johnom Harringtonom