Proti Avstriji se risi niso znašli v vlogi favorita. Danes spet igrajo proti močnejši reprezentanci in morda je to v psihološkem smislu celo prednost. Foto: EPA
Proti Avstriji se risi niso znašli v vlogi favorita. Danes spet igrajo proti močnejši reprezentanci in morda je to v psihološkem smislu celo prednost. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan je na letošnjem prvenstvu pokazal že odlične predstave in tudi proti Belorusom bo veliko odvisno od njega. Foto: Reuters
Sergej Kolosov in Andrej Kosticin (Belorusija) proti Markusu Peintnerju (Avstrija)
Belorusi so od leta 2005 stalni člani elitne divizije, iz katere so bili v zadnjih 14 letih odsotni le dvakrat. Leta 2014 bo Belorusija v Minsku prvič gostila svetovovno prvenstvo elitne divizije. Foto: EPA

"Če smo premagali Latvijce, lahko tudi njih. Pred začetkom tekem v skupini za obstanek so vsi dejali, da Latvijcev in Belorusov v življenju še nismo premagali. Latvijce smo že, in to povsem zasluženo, zdaj lahko premagamo tudi Beloruse. Morda nam bolj ustreza, da nismo v vlogi favoritov. Garali bomo v obrambi in treba je verjeti v zmago," je povedal branilec Mitja Robar.

Belorusi so morali na dolgo pot
Slovenija je po štirih odličnih predstavah v Bratislavi v soboto klonila pred Avstrijo. Fantje niso bili pravi, le ob koncu druge tretjine so pokazali prepoznavni slog igre. Toda časa za malodušje ni - nocoj ob 20.15 bo Slovenija odigrala ključno tekmo proti Belorusiji. Majhna prednost je morda ta, da ji ni treba menjati prizorišča, medtem ko so Belorusi v soboto igrali še v 400 kilometrov oddaljenih Košicah.

Vse uradne tekme Slovenije in Belorusije:

Svetovno prvenstvo skupine C 1994:
Slovenija - Belorusija 3:6

Svetovno prvenstvo skupine C 1995:
Slovenija - Belorusija 4:5

Svetovno prvenstvo elite 2003:
Slovenija - Belorusija 3:4

Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Belorusija 2:7

Brez Roka Tičarja
"Po tem, kar smo smo videli, smo lahko veseli, da imamo še eno priložnost in da se lahko spet rešimo sami, ne da nas rešuje kdo drug. Glave gor in treba se je pripraviti na tekmo. Vidi se, kako je vse izenačeno. A dejstvo je, da vsaka ekipa odigra eno tekmo na nižji ravni. In če je bil ta poraz potreben, naj bo, samo da bomo v nedeljo igrali, kot znamo," je svoje varovance bodril selektor Matjaž Kopitar, ki ne bo mogel računati na Roka Tičarja.

Mladi napadalec si je ob naletu avstrijskega tekmeca ob ogradi že v prvi tretjini sobotne tekme poškodoval prepono. Zdravniška služba je naredila vse, da bi se lahko vrnil do nocojšnje tekme, toda Tičar še ne bo nared. Njegovo mesto bo zapolnil Mitja Šivic.

Grabovski in uigranost prva aduta
Glavno orožje Belorusov je uigranost, saj večina reprezentantov že dolgo skupaj igra v izbrani vrsti, ob tem pa pomemben del kariere preživela v osrednjem državnem klubu Dinamo Minsk, ki je edini predstavnik Belorusije v elitni ruski ligi KHL.

Trenutno v Dinamu igra 9 reprezentantov, tudi najučinkovitejši Belorus na Slovaškem Aleksander Kulakov (gol in 4 podaje). Največjo odgovornost sicer nosi kapetan in prvi center Mihail Grabovski (2+0), ki ima za seboj dobro sezono v Torontu, prvi pomočnik pa je Andrej Kosticin (1+3), ki igra za Montreal, to pa sta tudi edinia NHL-ovca v letošnji reprezentanci.

Šibka točka vzhodnoevropskega moštva je vratar Andrej Mezin (88,24%), ki v nasprotju s prejšnjimi prvenstvi ne blesti.

Svetovno prvenstvo v hokeju, današnji spored
SKUPINA ZA OBSTANEK
Ob 20.15 (Bratislava):
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Ob 20.15 (Košice):
LATVIJA - AVSTRIJA

SKUPINA E
Ob 16.15 (Bratislava):
ČEŠKA - RUSIJA

SKUPINA F
Ob 16.15 (Košice):
ŠVEDSKA - ŠVICA