Ilja Kovalčuk je bil v prvem delu SP-ja popolnoma izven forme. Z začetkom izločilnih bojev je hitro pokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA
Ilja Kovalčuk je bil v prvem delu SP-ja popolnoma izven forme. Z začetkom izločilnih bojev je hitro pokazal svoje mojstrstvo. Foto: EPA
Jason Spezza
Veliko veselje na kanadski klopi po zadetku Jasona Spezze. Foto: EPA
Jarkko Immonen
Jarkko Immonen je bil izbran za najboljšega igralca pri Fincih, dosegel je dva gola. Foto: EPA
Tuomo Ruutu
Tuomo Ruutu je dosegel drugi zadetek za Fince. Foto: EPA
Rusi po preobratu izločili Kanadčane
Finci zlahka v polfinale

Začetek spektakla velesil je bil nervozen. Ilja Kovalčuk si je že v peti sekundi privoščil izključitev, ki pa je ostala nekaznovana. Na drugi strani tudi Kanadčani niso bili zbrani, saj so v šesti minuti imeli na ledu šest igralcev. Toda ne ena ne druga ekipa v prvem delu nista zadeli ne ob izenačenih močeh ne ob številčni prednosti. Vratarja Jonathan Bernier in Konstantin Barulin sta tako v prvih 20 minutah ostala nepremagana.

Pietrangelo zrežiral zadetek Spezze
V 26. minuti je Alex Pietrangelo iz svoje obrambne tretjine mojstrsko podal do Jasona Spezze, ki je ušel ruskim branilcem in s strelom med nogama matiral Barulina. Igra je bila vse prej kot nežna, kar je na svoji koži občutil tudi Kovalčuk, ki ga je eden od soigralcev nesrečno udaril s palico v obraz. Na polovici tekme so Rusi le dvignili roke v znak veselja ob golu, a je že pred tem sodnik prekinil tekmo, ker je plošček v obraz zadel Marca Methota.

Ruski preobrat v treh minutah
Sporni trenutek se je zgodil v 43. minuti. Ilja Nikulin je z močnim strelom zadel prečko, plošček pa se je odbil na črto in nato v polje. Sodniki so po večminutnem ogledu posnetkov odločili, da gola ni bilo. V 50. minuti je Aleksej Kajgorodov celo ob igralcu manj pobegnil, preigral dva Kanadčana in premagal še Bernierja. Le tri minute zatem je končno zadel tudi Kovalčuk, ko je izkoristil podajo Aleksandra Radulova izza vrat. Ostalo je sedem minut, v katerih pa Kanada ni več našla poti do ruskega gola, niti ob igri brez vratarja v zadnji minuti. V strelih na gol je bilo kar 37:20 za Kanado.

Finci so vse opravili v drugi tretjini
V preostalem četrtkovem četrtfinalu so imeli Finci v uvodni tretjini kar tri izključitve, a tega Norvežani niso znali izkoristiti. V 24. minuti je Leo Komarov nepravilno ustavil Kena Andreja Olimba, ki je nato uspešno izvedel kazenski strel za vodstvo Norveške. Finci so odgovorili silovito. Z igralcem več je izenačil Jarkko Immonen. V 29. minuti je bil na kazenski klopi Morten Ask, kar je izkoristil Tuomo Ruutu. Finci so kaznovali vsako napako Norvežanov, v 36. minuti je "power play" še enkrat unovčil Immonen. V predzadnji minuti druge tretjine je ob igre štirih proti štirim na 4:1 povišal Jani Lajunen.
Zadnji del je spet minil brez golov, tik pred koncem so Norvežani ob številčni prednosti še zadeli vratnico, Finska pa si je z odličnimi 12 minutami priborila polfinale.

IIHF potrdil spremembe tekmovalnega sistema
Mednarodna hokejska zveza je na kongresu v Bratislavi ob robu svetovnega prvenstva elitne skupine potrdila spremembe tekmovalnega sistema svetovnih prvenstev v prihodnosti. Največja novost je v drugoligaški diviziji I, ki ne bo več razdeljena na dve enakovredni skupini, temveč na kakovostnejšo skupino A ter slabšo skupino B.

Spremembe v elitnem razredu, ki bodo začele veljati na SP-ju 2012 na Finskem in Švedskem, so bile znane že lani. Po novem bo na SP-ju 16 ekip razdeljenih v dve predtekmovalni skupini s po osmimi članicami, v katerih bodo igrali po sistemu vsak z vsakim, prve štiri iz vsake skupine bodo šle neposredno v četrtfinale, najslabša iz vsake pa bo izpadla. Tako ne bo več drugega dela tekmovanja in tudi ne skupine za obstanek, za zlato medaljo pa bo moral zmagovalec odigrati deset tekem namesto devetih.

Novost so potrjene spremembe v nižjih skupinah. V diviziji I, v kateri sta bili doslej dve enakovredni šestčlanski skupini, iz katerih sta v elito napredovala le zmagovalca, bodo po novem reprezentance uvrščene v diviziji Ia in Ib. Razvrstitev bo odvisna od položaja na svetovni lestvici. V diviziji Ia bo tako šest ekip, ki so na svetovni lestvici uvrščene od 17. do 22. mesta, dve najboljši bosta napredovali v elito, najslabša pa v skupino Ib. Iz te (v njej bodo države od 23. do 28. mesta na lestvici) pa bo zmagovalka vsako leto prišla v divizijo Ia, zadnja ekipa pa bo izpadla v divizijo II, ki bo po novem prav tako razdeljena na neenakovredni podskupini IIa in IIb.

Bo prvenstvo leta 2012 v Sloveniji?
Leta 2012 bo slovenska reprezentanca, ki je v Bratislavi izpadla iz elite, tako igrala v diviziji Ia skupaj z Avstrijo, Ukrajino, Japonsko, Veliko Britanijo in Madžarsko. Prireditelja, za SP se bo predvidoma potegovala tudi Hokejska zveza Slovenije, bodo izbrali v soboto.

Četrtfinale:
FINSKA - Norveška
4:1 (0:0, 4:1, 0:0)
9.300; Immonen 27., 36., Ruutu 29., Lajunen 39.; Olimb 24.

KANADA - RUSIJA
1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
9.300; Spezza 26.; Kajgorodov 50., Kovalčuk 53.

Odigrano v sredo:
ČEŠKA
- ZDA
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Jagr 19., 25., 57., Plekanec 51.

ŠVEDSKA - Nemčija
5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Thornberg 1., 48., Berglund 16., Persson 24., Eriksson 29.; Barta 3., Wolf 39.

Polfinale (Bratislava), petek ob 16.15:
ČEŠKA - ŠVEDSKA

Ob 20.15:
FINSKA - RUSIJA

Rusi po preobratu izločili Kanadčane
Finci zlahka v polfinale