Mikael Granlund je s pravo mojstrovino izza vrat matiral Konstantina Barulina. Foto: Reuters
Mikael Granlund je s pravo mojstrovino izza vrat matiral Konstantina Barulina. Foto: Reuters
Švedski hokejisti
Švedski hokejisti so se takole veselili vodstva z 1:2 in na koncu tudi zaslužene uvrstitve v finale. Foto: Reuters
Ondrej Pavelec
Ondrej Pavelec bi pri Backlundovem golu lahko bolje posredoval. Foto: Reuters
Finci nadigrali Ruse
Švedi izločili branilce naslova

Finska se je zanesljivo uvrstila v finale in ima priložnost, da štirim srebrnim in trem bronastim medaljam doda še prvo zlato po letu 1995. V strelih je bilo 30:29 za Rusijo, blestel pa je vratar Petri Vehanen.

Najlepši gol SP-ja za vodstvo Finske
V uvodni tretjini sta mreži mirovali. V 26. minuti so številni ljubitelji hokeja po svetu videli verjetno enega najlepših trenutkov na tem prvenstvu, zanesljivo pa gol, ki ga bodo razglasili za najboljšega na SP-ju. Zanj je poskrbel mladi, šele 19-letni up finskega hokeja Mikael Granlund. Za ruskim golom je preigral Dmitrija Kulikova, zadrsal na drugo stran, naložil plošček na palico in ga pod stičiščem vratnice in prečke ter nad ramo vratarja Konstantina Barulina poslal v mrežo. Sodnik je odšel pogledat posnetek, da bi ugotovil morebitno igro z visoko palico, a je izredni zadetek priznal in Finci so se veselili zasluženega vodstva.

Rusi so se hitro prebudili in v nadaljevanju zadeli vratnico, nato pa skušali še ob igralcu več. A zvezdnika Ilja Kovalčuk in Aleksander Ovečkin nista bila razpoložena. Finci so bili nevarni ob minuti igre petih proti trem, Granlund pa je izvedel še eno lepo akcijo, ki pa je ostala brez gola.
Lajunen in Immonen odločila tekmo
Zadnja tretjina se je tako začela z minimalnim vodstvom Finske ter vse bolj živčnimi Rusi, Ovečkin je dobil še drugo kazen na tekmi. Nezbranost tekmecev je v 48. minuti izkoristil Jani Lajunen in zmedenim Rusom plošček iz bližine potisnil v mrežo. Finska je odločilni korak k finalu naredila v 50. minuti. Ob "power-playu" je podal Granlund, svoj osmi zadetek pa je dosegel Jarkko Immonen. Rusi so imeli eno zadnjih priložnost za vrnitev v 51. minuti, ko je Ossi Vaananen dobil 2 + 2 minuti kazni, toda zaradi preveč igralcev v polju so morali še sami na kazensko klop.

Švedi precej boljši
Na popoldanski polfinalni tekmi so po taktičnem boju v prvi tretjini "tri krone" v drugih dveh tretjinah nadigrale svetovne prvake in se jim maščevale za lanski polfinalni poraz po kazenskih strelih v Nemčiji. V drugem delu so tako nadstreljale "Švejke" s 26:10 in povedle z 1:2, po nekoliko podjetnejšem češkem začetku zadnjega dela pa z dvema goloma pobegnile na neulovljivih 1:4. Ob tem so Švedi zadeli še okvir vrat in zapravili kazenski strel.

Eksploziven začetek druge tretjine
"Švejki" so povedli po hitri akciji drugega napada, ko je v prvi minuti druge tretjine lepo podajo Milana Michaleka izkoristil Patrik Eliaš. Švedi so po prejetem golu zaigrali precej napadalneje, kar se jim je obrestovalo že po štirih minutah. Ob igralcu več na ledu je s strelom z modre črte izenačil Patrik Berglund. To je bil že njegov sedmi gol na prvenstvu. V 36. minuti je Skandinavce v vodstvo po samostojni akciji in diagonalnem strelu povedel Mikael Backlund.

Eriksson ni izkoristil napake Rachunka
Tik pred koncem drugega dela je prvi švedski zvezdnik Loui Eriksson v 38. minuti zapravil kazenski strel. Sodniki so ga dosodili po napaki češkega branilca Karla Rachunka, ki je v svojem vratarjevem prostoru z roko pokril plošček.

Berglund zabil zadnji žebelj
Čehi so zadnjo tretjino začeli podjetno, vendar so jih Švedi s še dvema goloma pokopali. Lep protinapad četrtega napada je po podaji Backlunda v 49. minuti zaključil Jimmie Ericsson. Minuto pozneje so Švedi zadeli okvir vrat prek Jakoba Silverberga, vendarle pa prednost še povišali v 53. minuti. Gnečo pred češkimi vrati je izkoristil Marcus Kruger in zapečatil usodo svetovnih prvakov. Izid je v 55. minuti s svojim drugim golom znižal Eliaš. Potrditev v finale je s strelom v prazno mrežo v zadnji minuti potrdil Berglund.

Polfinale (Bratislava):
Češka - ŠVEDSKA
2:5 (0:0, 1:2, 1:3)
9.300; Eliaš 21., 55.; Berglund 25., 60., Backlund 36., Ericsson 49., Kruger 53.

Streli: 37; 48
Obrambe: Pavelec 43; Fasth 35
Izključitve: 6 min; 2 min
Igralec tekme: Patrik Eliaš; Mikael Backlund

FINSKA - Rusija
3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
9.300; Granlund 26., Lajunen 48., Immonen 50.

Streli: 29; 30
Obrambe: Vehanen 30; Barulin 26
Izključitve: 10 min; 12 min
Igralec tekme: Vehanen; Barulin

Četrtfinale:
FINSKA - Norveška
4:1 (0:0, 4:1, 0:0)
9.300; Immonen 27., 36., Ruutu 29., Lajunen 39.; Olimb 24.

KANADA - RUSIJA
1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
9.300; Spezza 26.; Kajgorodov 50., Kovalčuk 53.

ČEŠKA - ZDA
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Jagr 19., 25., 57., Plekanec 51.

ŠVEDSKA - Nemčija
5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Thornberg 1., 48., Berglund 16., Persson 24., Eriksson 29.; Barta 3., Wolf 39.

Finci nadigrali Ruse
Švedi izločili branilce naslova