Slovenska reprezentanca je najslabši predstavi prikazala prav na zadnjih dveh tekmah proti Avstriji in Belorusiji, ki je bila na odločilnem srečanju boljša kar s 7:1. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca je najslabši predstavi prikazala prav na zadnjih dveh tekmah proti Avstriji in Belorusiji, ki je bila na odločilnem srečanju boljša kar s 7:1. Foto: EPA
Slovenci so v Bratislavi premagali Latvijo in osvojili točko proti Nemčiji. Izgubili so s Slovaško, Rusijo, Avstrijo in Belorusijo. Foto: EPA
Grenko slovo risov

Da bi reprezentanci vrnitev med elito čim bolj olajšali, Hokejska zveza Slovenije načrtuje kanidaturo za organizacijo turnirja v Sloveniji. Odločitev o prireditelju bo znana že ta teden.

HZS: Nesporazumov ni več
"V pol leta je ekipa, ki predseduje HZS-ju, veliko naredila. Lani je bilo veliko nesporazumov med igralci in vodstvom. Zdaj smo to prekinili, vse smo spravili na višjo raven. Izpolnili smo obljube in prihodnje leto bomo to še nadgradili. Pred SP divizije I pa bomo skušali dobiti močne nasprotnike, da se dobro pripravimo in vrnemo v elitno skupino," je dejal predsednik zveze Matjaž Rakovec.

Prva točka v prvem delu
Predvsem je spodbudno, kako je Slovenija nastopila proti favoriziranim ekipam. Medtem ko so na nekaterih prejšnjih SP-jih Slovenci trepetali v dvobojih s hokejskimi velikani, ali bo razlika dvoštevilčna ali samo enoštevilčna, so tokrat razmeroma dobro igrali. Hokejisti se bodo še dolgo spominjali predvsem zamujene priložnosti z Rusijo, ki je bila zrela za poraz, pa tudi dvoboja s Slovaško in Nemčijo nista bila slaba. Slovenija je prvič na SP osvojila vsaj točko že v prvem delu (proti Nemčiji po porazu po kazenskih strelih), prvič doslej pa je tudi premagala Latvijo.

Tudi zmaga proti Avstriji ne bi zadostovala
Še posebej boleča je bila slabša predstava proti Avstriji, ki do tekme s Slovenijo ni pokazala prav veliko. A kot se je izkazalo po tekmi z Belorusi, tudi morebiten uspeh z Avstrijci ne bi pomagal.

Premočna skupina za obstanek
"Skupina za obstanek je bila letos izredno močna in nekako potrebuješ tudi nekaj sreče, da se ti 'poklopi' in ostaneš v eliti. Ne moremo iskati izgovorov, cilja nismo dosegli. Smo pa postavili temelje in načela za naprej. Kljub vsemu lahko gledamo s pozitivne strani," je po šestih tekmah dejal selektor Matjaž Kopitar in dodal, da bi bilo morda drugače, če bi imel na voljo vse najboljše igralce: "Preveč se je poznala odsotnost igralcev, ki jih ni. Kopitar, Terglav, Urbas ... pa še poškodba Tičarja. Opogumlja me, da baza je, da imamo talent, zdaj pa moramo stremeti k temu, da bodo fantje igrali v čim bolj urejenih in velikih klubih."

Četrti izpad v nižji rang tekmovanja
Odkar si je Slovenija leta 2001 prvič zagotovila nastop med elito, je dvakrat obstala v njej (2002 in 2005), štirikrat pa izpadla (2003, 2006, 2008 in 2011).

Grenko slovo risov