Rok Tičar si s tremi zadetki na lestvici strelcev deli tretje mesto. Po en gol več sta dosegla le Šved Patrik Berglund in Rus Sergej Zinovjev. Foto: EPA
Rok Tičar si s tremi zadetki na lestvici strelcev deli tretje mesto. Po en gol več sta dosegla le Šved Patrik Berglund in Rus Sergej Zinovjev. Foto: EPA
Tomaž Razingar
V četrtek je veliko razlogov za dobro voljo pokazal tudi Tomaž Razingar - prvi napad je končno začel dosegati zadetke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Kopitar
Matjaž Kopitar je svojim varovancem vcepil zmagovalno miselnost. Foto: EPA
Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji

Pred leti so se spremenila pravila, ki "zahtevajo", da se morajo tekme na hokejskih prvenstvih končati z zmagovalcem. S tem lahko reprezentanca na eni tekmi osvoji vse točke od 0 do 3. To pomeni, da se štiri tekme do konca skupine za obstanek lahko razpletejo na kar 256 različnih scenarijev.

V soboto na led že ob 12.15
Visoka zmaga slovenske reprezentance nad Latvijo pa v resnici varovance Matjaža Kopitarja postavlja v izjemen položaj, saj si lahko že v soboto zgodaj popoldne zagotovijo obstanek med elito. Risi bodo v Bratislavi ob 12.15 začeli tekmo proti Avstriji, zmaga pa bi skoraj zagotovo pomenila izpolnitev zastavljenega cilja. Sočasno se bo v Košicah začel še obračun med Latvijo in Belorusijo.

Šest sobotnih scenarijev za obstanek
Omenjeni tekmi se lahko končata na 16 različnih načinov. Najprej preverimo osem scenarijev, ki upoštevajo kakršno koli zmago Slovenije nad Avstrijo (v rednem delu ali podaljšku/kazenskih strelih):
- po šestih scenarijih si Slovenija že zagotovi obstanek (Slovenija premaga Avstrijo, za kar prejme 2 ali 3 točke; Latvija ne sme premagati Belorusije v rednem delu tekme, kar pomeni, da na tej tekmi lahko osvoji 0, 1 ali 2 točki).
- Slovenija premaga Avstrijo po rednem delu, Latvija pa Belorusijo prav tako po rednem delu. V tem primeru je po koncu skupine mogoč krog Slovenija-Belorusija-Latvija. Slovenija si tako proti Belorusiji lahko "privošči" tudi poraz s tremi zadetki razlike, pa še vedno obstane med elito.
- Slovenija po podaljšku/kazenskih strelih premaga Avstrijo, Latvija pa po rednem delu Belorusijo. Risi morajo nato za obstanek proti Belorusiji osvojiti eno točko. V primeru poraza jih reši scenarij, v katerem Latvija proti Avstriji osvoji največ 2 točki (torej ne sme zmagati po rednem delu tekme).

V preostalih osmih scenarijih Slovenija ne premaga Avstrije (torej osvoji 0 ali 1 točko) in si s tem še ne zagotovi obstanka, a ima še vedno vse niti v svojih rokah. Glede na odlično in samozavestno igro Slovenije upamo, da je vse preračunavanje zaman, saj si risi lahko sami brez pomoči zagotovijo obstanek med elito.

Edini brez ene osvojene točke
Avstrija je (vsaj po statističnem prerezu) po štirih tekmah prikazala daleč najmanj in je prva kandidatka za selitev v drugi kakovostni razred. Je edina med 16 udeleženkami, ki v skupinskem delu ni osvojila niti ene točke, v 180 minutah pa se je veselila enega samega zadetka.

Risi edini, ki jim ni potrebno na pot
Severni sosedje za povrh nimajo sreče niti s sporedom skupine za obstanek, saj morajo kar dvakrat na skoraj 400 kilometrov dolgo pot med Košicami in Bratislavo. V tem pogledu imajo z žrebom največ sreče prav Slovenci, ki bodo vse tekme odigrali v Bratislavi, Latvijo in Belorusijo pa čaka po ena selitev med obema mestoma.
Skupina za obstanek

2. krog, sobota ob 12.15 (Košice):
BELORUSIJA - LATVIJA
Ob 12.15 (Bratislava):
AVSTRIJA - SLOVENIJA
3. krog, nedelja ob 20.15 (Košice):
LATVIJA - AVSTRIJA
Ob 20.15 (Bratislava):
SLOVENIJA - BELORUSIJA

Lestvica:                       
BELORUSIJA 1 1 0 0 0 7:2 3
SLOVENIJA 1 1 0 0 0 5:2 3
LATVIJA 1 0 0 0 1 2:5 0
AVSTRIJA 1 0 0 0 1 2:7 0
 
Tičar in Kužnik zadovoljna po zmagi nad Latvijo
Odlična igra Slovencev proti Latviji