Matjaž Kopitar ima na voljo še nekaj dni, da svoje varovance dvigne v formi. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Kopitar ima na voljo še nekaj dni, da svoje varovance dvigne v formi. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Sila
Aleš Sila je eden izmed sedmih hokejistov, ki so odpadli po torkovi tekmi. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Šivic
Mitja Šivic zelo dobro pozna Francoze. Foto: Iztok Novak
Kazahstanci slavili v Tivoliju

Risi so v Tivoliju začeli zelo slabo, igrali so nepovezano in Kazahstanci so jih v uvodnih 20 minutah popolnoma nadigrali. Dosegli so tri zadetke in v nadaljevanju le še nadzirali potek srečanja. Selektor Andrej Homutov je bil lahko zelo zadovoljen, s takimi igrami se bodo Kazahstanci že naslednji teden v Kijevu prebili nazaj v Elitno divizijo.

Sedem igralcev zapušča priprave
Kopitar je imel v ponedeljek na zboru v Tivoliju na voljo kar 34 hokejistov, zato je nekatere nosilce igre tokrat pustil na tribuni. Preizkusil je predvsem tiste kandidate, ki na obeh tekmah na Madžarskem niso nastopili, tako so na tribuni ostali Andrej Hočevar, Aleš Sila, Aleš Kranjc, Greg Kužnik, Jakob Milovanovič, Luka Tošič, Ken Ograjenšek, Žiga Pešut, Tomaž Razingar, David Rodman in Marcel Rodman.

Po tekmi je s seznama prečrtal Silo, Ograjenška, Tošiča, Pešuta, Roka Lebra, Miho Verliča in Žigo Sveteta. "Svete je prišel poškodovan in še ni pripravljen na vse napore. Zahvalil sem se peterici mladih, a sem jim povedal, da nanje v prihodnosti računamo. Upam, da bodo nekoč oni nosilci igre za reprezentanco. Pa tudi Sili kot četrtemu vratarju, čeprav bo še ostal kot rezerva, a upam, da ne bo kakšnih poškodb," je izbiro igralcev, ki jih ne bo več na pripravah, pojasnil Kopitar.

Zadovoljen z jeseniškim triom
''Nekaj mladih fantov po tej tekmi odhaja domov. Z nekaterimi sem zelo zadovoljen, oni bodo čez nekaj let naša baza. Pridobili so zelo dobro izkušnjo,'' je povedal Kopitar, ki seveda ni bil zadovoljen z videnim v prvih 20 minutah: ''Prva tretjina ni bila spodbudna. Tako se tekme res ne sme začeti. Bil sem nezadovoljen, to so občutili tudi igralci v garderobi. V preostalih dveh tretjinah smo imeli pobudo, več smo streljali. Rezerve imamo v realizaciji. Ne moremo se vseskozi zanašati le na brata Rodman, Razingarja in Kopitarja. Treba je stopiti naprej. Mladi jeseniški napad je bil v letošnji sezoni velikokrat pohvaljen in tudi tokrat so se fantje izkazali od prve minute. To bodo morali le še nadgraditi.''

V Francijo brez M. Rodmana
''Vzhodnjaki so tradicionalno neugodni za nas. Imajo tisto potezo več, njihova zadnja podaja gre vedno na palico, imeli so še dve veliki priložnosti. Z njimi je težko igrati. Kazahstan je res odlična ekipa,'' je poudaril slovenski selektor, ki je misli še usmeril k obema tekmama v Franciji ta konec tedna: ''Upam, da bi lahko v Franciji vsi igrali. Marcel Rodman ima družinske obveznosti, bilo bi nemoralno, da bi zahteval od njega, da gre z nami. Morda se nam pridruži še Rok Pajič.''

Šivic: Prva tretjina je bila katastrofalna
''Začeli smo zelo slabo. Prva tretjina je bila katastrofalna, nato pa smo igrali bolje, realizacija pa je bila slaba. V drugi in tretji tretjini so Kazahstanci malo streljali na naš gol, s tem smo lahko zadovoljni. Še vedno smo v pripravljalnem obdobju, noge so še vedno težke. Raje ne bi ponovil besed selektorja po prvi tretjini, bilo je kar pestro. Dobro, da se je to zgodilo zdaj, saj se na svetovnem prvenstvu ne sme. Prepričan sem, da se nam na Slovaškem ne bo pripetilo nekaj podobnega,'' je dejal Mitja Šivic, ki igra za Briancon in dobro pozna francosko izbrano vrsto: ''Proti Franciji bomo morali biti disciplinirani od prve sekunde naprej. Francozi bodo zelo dober test, saj so drsalno zelo dobra ekipa.''

Kristan: Treba bo popraviti gibanje brez ploščka
V vratih je stal Robert Kristan, ki bi lahko bolje posredoval pri drugem golu. ''To je bil nasprotnik po meri za nas. Kazahstan se tudi seli iz skupine A v B in nazaj. Zelo dobro so tehnično podkovani in hitro so izkoristili našo nezbranost v prvi tretjini, nato pa tekmo mirno pripeljali do konca,'' je povedal čuvaj mreže Medveščaka.

''Izid na teh pripravljalnih tekmah ne igra velike vloge. Pokažejo se dobre in tudi slabe stvari, ki pa jih je treba do svetovnega prvenstva odpraviti. Gibanje brez ploščka bo treba popraviti, na Slovaškem so sami kakovostni nasprotniki, ki izkoristijo vsako našo napako,'' je še dodal.

Proti Slovaški, Rusiji in Nemčiji v Bratislavi bo v vsakem primeru težko priti do presenečenja, v preostalih dveh tednih pa bo treba še zelo izboljšati igro.

Kazahstanci slavili v Tivoliju