Slovenija se je že lani med elito prebila prek Tivolija. Foto: EPA
Slovenija se je že lani med elito prebila prek Tivolija. Foto: EPA

Kandidirala je še Velika Britanija, izid glasovanja pa je bil 15:10 v slovensko korist. Prvenstvo bo tako potekalo od 15. do 21. aprila v Ljubljani.

Rakovec razmišlja tudi o SP-ju elitne divizije
"Gre za izkazano zaupanje slovenski hokejski zvezi glede organizacije, tudi na podlagi dosežkov naših hokejistov na prvenstvu elitne skupine. Predvsem gre zahvala gospodu Ernestu Aljančiču, članu IIHF-a, in naše slovenske delegacije. Za vnovično organizacijo SP divizije I smo se odločili, ker se nam zdi, da smo s tem prvenstvom na Slovaškem v Sloveniji dvignili zanimanje za hokej, mislim, da bomo naredili dobro prvenstvo in s tem tudi dobili priložnost za oddajo prijave za organizacijo prvenstva elitne skupine 2017 in 2018," je dodelitev prvenstva ocenil predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec.

Rise čaka pestra druga polovica leta
Slovenski hokejisti bodo imeli v drugi polovici leta pester program, saj bodo sodelovali kar na treh mednarodnih turnirjih, decembrskega bo gostila Slovenija. To sta se na kongresu IIHF-a dogovorila generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec in vodja strokovnega štaba Matjaž Kopitar. Risi bodo med 8. in 15. avgustom nastopili na tekmovanju Euro Ice Hockey Challenge v Kazahstanu. Poleg Slovenije bodo na turnirju sodelovale še tri ekipe iz lige KHL in moštvo iz ruske prve lige. Med 7. in 13. novembrom bodo varovanci selektorja Kopitarja dejavni v Belorusiji, na Euro Ice Hockey Challenge bodo poleg Slovenije igrale še reprezentance Belorusije, Rusije 2 in Danske. Omenjeno tekmovanje bo med 13. in 18. decembrom gostila tudi Ljubljana. Družbo risom bodo delali Norvežani, Francozi in člani druge ruske ekipe.

V Sloveniji tudi žensko prvenstvo
To ni bila edina pridobitev organizacije tekmovanja. Slovenija je na zasedanju IIHF-a namreč pridobila še organizacijo ženskega prvenstva divizije II, kjer se bodo poleg Slovenije med 24. in 30. marcem 2012 za napredovanje v divizijo I merile ekipe Nove Zelandije, Avstralije, Hrvaške, Madžarske in Severne Koreje. Turnir se bo najverjetneje odvijal na Jesenicah in v Kranjski Gori.

Iz Ljubljane v elito dve reprezentanci
Mednarodna zveza je v četrtek potrdila novo spremembo tekmovalnega sistema. Divizija I je po novem razdeljena v dve kakovostni skupini A in B. Prvo sestavlja najboljših šest reprezentanc (Avstrija, Slovenija, Madžarska, Velika Britanija, Japonska in Ukrajina), dve izmed teh bosta napredovali v elito, najslabša pa bo nazadovala v divizijo I - skupino B (kjer bodo prihodnjo sezono igrali Južna Koreja, Poljska, Nizozemska, Litva, Romunija in Avstralija).

V eliti po novem le še dve skupini
Spremembo je doživela tudi elitna divizija. Do letos je bilo 16 reprezentanc namreč razdeljenih v štiri skupine po štiri, po novem pa bosta le dve skupini po osem reprezentanc. Najslabša ekipa iz vsake bo izpadla v nižji rang. Skupina za obstanek je bila tako na Slovaškem odigrana zadnjič.