Slovenska hokejska reprezentanca je med elito igrala šestkrat. Foto: EPA
Slovenska hokejska reprezentanca je med elito igrala šestkrat. Foto: EPA

IIHF bo odločitev o organizatorju tekmovanja sporočil v soboto. Najresnejši protikandidat naj bi bila Velika Britanija. Organizacijo elitne divizije leta 2016 je podelil Rusiji. Njena protikandidata Danska in Ukrajina sta namreč kandidaturo umaknili. Tekmovanje bo potekalo od 29. aprila do 15. maja in bo s tem del praznika ob 70-letnici ruskega hokeja.

Odločilne tekme v Moskvi
V Moskvi bo prizorišče dvorana Megasport za več kot 13.000 gledalcev, medtem ko bodo v St. Peterburgu igrali v dvorani Ice Palace za 12.300 gledalcev. V vsakem od mest bodo na sporedu boji predtekmovanja in četrtfinalni obračuni, medtem ko bo odločilne tekme za medalje gostila Moskva.

Cene vstopnic med 10 in 40 evri
"Vsa prizorišča so nared in lahko bi že zdaj izvedli tekmovanje," je po potrditvi izbora dejal ruski minister za šport in turizem Jurij Nagornik. Rusi so v kandidaturi zapisali, da bodo olajšali potovanje vsem hokejskim privržencem, razmišljajo tudi o začasnem ukinjanju vizumov za državljane sodelujočih moštev. Prav tako ponujajo znosne cene vstopnic, ki naj bi se v predtekmovanju gibale med 10 in 40 evri.

Naslednji organizatorji SP-jev elitne divizije

LetoOrganizatorMesta
2012Finska/ŠvedskaHelsinki, Stockholm
2013Švedska/FinskaStockholm, Helsinki
2014BelorusijaMinsk
2015ČeškaPraga, Ostrava
2016RusijaMoskva, St. Petersburg


Šest najmočnejših ekip, napredujeta dve

Divizija I je po novem razdeljena v skupino A in B. Prvo sestavlja najboljših šest reprezentanc (Avstrija, Slovenija, Madžarska, Velika Britanija, Japonska in Ukrajina), dve izmed teh bosta napredovali v elito, najslabša pa bo nazadovala v divizijo I - skupino B (kjer bodo prihodnjo sezono igrali Južna Koreja, Poljska, Nizozemska, Litva, Romunija in Avstralija).

Razlike naj bi bile manjše
Podobna ureditev velja tudi za divizijo II, kjer po novem v skupini A igra šest boljših, v B pa šest slabših ekip. Mednarodna zveza je s tem želela povečati kakovost tekem, predvsem pa manjše razlike v zadetkih. Prejšnja leta so med seboj tekmovale ekipe, ki so bile na jakostni lestvici oddaljene tudi za 11 mest, kar je bil vzrok za številne neatraktivne tekme.

V eliti po novem le še dve skupini
Spremembo je doživela tudi elitna divizija. Do letos je bilo 16 reprezentanc namreč razdeljenih v štiri skupine po štiri, po novem pa bosta le dve skupini po osem reprezentanc. Najslabša ekipa iz vsake bo izpadla v nižji rang. Skupina za obstanek je bila tako na Slovaškem odigrana zadnjič.