Slovenski hokejisti so na odlični poti za uvrstitev spet med hokejsko elito. Če v četrtek prvič premagajo Ukrajino, se bodo ne glede na razplet preostalih tekem že lahko veselili vrnitve med elito. Foto: BoBo
Slovenski hokejisti so na odlični poti za uvrstitev spet med hokejsko elito. Če v četrtek prvič premagajo Ukrajino, se bodo ne glede na razplet preostalih tekem že lahko veselili vrnitve med elito. Foto: BoBo
Bence Balisz - Robert Kristan
Robert Kristan je prepričljivo dobil vratarski dvoboj z Bencejem Baliszem, ki je predtem fantastično branil na prvih dveh tekmah, tokrat pa je ranljivost pokazal že ob prvem golu Slovenije. Foto: BoBo
Madžarski navijači
Posebno pohvali si zaslužijo madžarski navijači, ki so vneto navijali kljub zaostanku z 0:4. Ob koncu so skupaj s hokejisti kljub porazu še zapeli himno. Foto: BoBo
Hokej v Stožicah: Slovenija - Madžarska
Dvorana Stožice je bila skoraj povsem polna, v njej je bilo po uradnih podatkih zbranih 9.535 gledalcev. Foto: BoBo
Slovenci suvereno premagali Madžare

Mlajši izmed bratov Rodman je bil eden izmed junakov tekme, v 28. minuti srečanja se je vpisal tudi med strelce. 28-letni hokejist je s soigralci na sijajni poti do uvrstitve med hokejsko elito, zlasti po spodrsljaju, ki so si ga v sredo po kazenskih strelih proti izbrani vrsti Japonske privoščili Avstrijci (3:4).



David Rodman, napadalec:
"Tokrat smo poskrbeli, da smo že prej naredili tri gole razlike in malo lažje zadihali. Še vedno je bila to živčna tekma, kriterij sodnikov je bil res malce pretiran. V drugi in tretji tretjini smo vedno igrali ali tri na štiri ali štiri na pet. Mislim, da smo se prvo polovico tekme držali nekoliko nazaj, da ne bi bili preveč kaznovani. To je bila danes zelo pomembna tekma. Če jutri zmagamo, verjamem, da je to dovolj za napredovanje."

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: "Mislim, da smo bili dobro pripravljeni. Z veseljem vzamemo te tri točke, stekla je igra z igralcem ali dvema več. Na koncu ne bi smeli odgovoriti na provokacije, a fantje so se pač odzvali tako, kot so se. Zadovoljen sem z vsem, kar sem danes videl. Bo pa še ostala kakšna tema za pogovor jutri dopoldne. Drugi današnji tekmi dokazujeta, da je turnir izenačen, in me nista presenetili. Mi smo z obema današnjima zmagovalcema igrali in poslušali kritike, pa smo zdaj videli, da niso slabi. A igralcem sem takoj povedal, da je jutri nov dan in nov korak."

Robert Kristan, vratar: "Za vse, posebej za gledalce, je bila to tekma, ki jo je bilo malce lažje gledati. Posebej ob tem, da smo celo tekmo vodili, tudi s 3:0, in na koncu zmagali. Toda to je bila res prava hokejska tekma, pravi boj. Lahko bi se zalomila sredi druge tretjine, ampak se na srečo ni. Fantje so se res bojevali vseh 60 minut, tudi ob koncu nismo nasedali na določena izzivanja, tako da smo zadržali mirno kri, mirno glavo in se na koncu veselili zmage."

Robert Sabolič, napadalec: "To je bila skoraj popolna tekma. Mogoče smo naredili preveč napak za izključitve, drugače pa je bila res vrhunska predstava. Madžarov smo navajeni, jih zelo dobro poznamo, medtem ko igrajo Britanci in Japonci drugačen hokej in nas je mogoče to malce zmotilo. A pomembno je, da smo vse tekme dobili."

Kevin Primeu, selektor Madžarske: "Imeli smo preveč kazni, tako izkušeno moštvo si tega ne bi smelo privoščiti. Takšne napake slej ko prej pripeljejo do golov. Slovenija je svoje priložnosti izkoristila, mi pa smo, ker smo bili vseskozi na klopi, imeli neogrete igralce in je bilo težko razviti igro. Zdaj moramo pozabiti na to tekmo, kjer nam ni stekel niti 'power play', in jutri začeti novo tekmo."

Marton Vas, napadalec: "Bilo je tako kot pred dvema letoma. Vedeli smo, da se moramo izogibati kazenski klopi, toda nam ni šlo. Nismo se nadzirali, nadzorovali svojih palic in delali smo neumne prekrške. To nas je stalo te tekme. Res so dobri izkoristili "power play", saj so kar trikrat zadeli ob igralcu več."


Igra številk
Blaž Gregorc
je na prvih dveh tekmah dvakrat zadel okvir vrat, zdaj pa se mu je strelska sreča le nasmehnila. Branilec 1. para je proti Madžarski prispeval dve podaji (za 1. in 4. gol), v 27. minuti pa je zabil ob razmerju moči 5 na 3.
Znova je odločala igra z igralcem več: Slovenci so tri gole dosegli ob številčni premoči. Po slabem začetku so odstotek uspešnosti na "power playju" dvignili že na 27,8 odstotka oz. 5 golov iz 18 priložnosti. Ob koncu tekme so "risi" prejeli prvi gol ob igralcu manj - skupaj so izničili kar 18 od 19 izključitev.
Ključni del tekme se je odvil med 26. in 28. minuti. Robert Kristan (24 obramb) je ubranil "solo" Istvana Sofrona, v protinapadu pa so si Madžari privoščili kar dve izključitvi. "Risi" so zatem izkoristili obe kazni in povedli s 3:0.

Slovenci suvereno premagali Madžare