Robert Kristan je prepričljivo dobil vratarski dvoboj z Bencejem Baliszem. Foto: BoBo
Robert Kristan je prepričljivo dobil vratarski dvoboj z Bencejem Baliszem. Foto: BoBo
Slovenci suvereno premagali Madžare

Pred dvema letoma sta se reprezentanci srečali v Tivoliju na odločilni tekmi za preboj med elito, tudi takrat so risi slavili s 4:1. Vratar Madžarov Zoltan Hetenyi je naredil veliko napako že v 50. sekundi in Rok Tičar je znal izkoristiti darilo. Na tekmi v sredo je ob strelu v 3. minuti Roberta Saboliča slabo posredoval Bence Balisz. To je tlakovalo pot do gladke zmage Slovenije.

"Pričakovali smo težko tekmo, vzdušje je bilo pravo. Na obeh straneh je bilo veliko priložnosti, mi pa smo imeli večjo željo in tudi kakovost. Tudi prvi dve tekme smo dobili, čeprav igra ni bila po željah nekaterih gledalcev. Nasprotniki so v tej diviziji enakovredni, čeprav so nas imeli za velike favorite. Na koncu smo to upravičili z zmagami. Madžari so v nekaterih intervjujih dejali, da nam bodo vrnili vse za nazaj. Dokazali smo, da tudi v težkih trenutkih lahko ostanemo zbrani," je povedal 29-letni čuvaj mreže Medveščaka, ki je v letošnji sezoni v Ligi Ebel obranil 92,3 odstotka strelov na vrata in bil najzaslužnejši, da so se Zagrebčani prebili vse od polfinala.

Tudi mojster Sofron ga ni ukanil
Kristan je bil izbran za najboljšega igralca pri Sloveniji. Še posebej se je izkazal v 26. minuti, ko je Istvan Sofron sam krenil proti njegovim vratom. Najboljši madžarski napadalec bi lahko izenačil in tekma bi se nato morda obrnila v drugo smer, a "Lix" je bil na pravem mestu, v naslednjih dveh minutah pa so risi z dvema zadetkoma odločili srečanje. "Zelo sem zadovoljen s svojo predstavo, vsaka napaka na taki tekmi se pozna. Na prvih dveh tekmah tekmeci niso veliko streljali na naša vrata, a je bil izid vse do zadnjih minut izenačen, čeprav smo imeli vedno vse pod nadzorom," je poudaril Kristan.

Proti Ukrajini brez podcenjevanja
Danes zvečer se bodo Slovenci srečali z Ukrajino, ki je na zadnjem mestu z eno samo točko. Zmaga bi pomenila vrnitev v elitno divizijo. "Ostati moramo na realnih tleh, nismo pa še dosegli zadanega cilja. Imamo tri zmage, Ukrajina pa nima nobene, vendar pristop mora biti maksimalen. Ne smemo začeti z mislijo, da bomo zmagali na lahek način. Treba se bo spočiti. Če bomo odigrali tako kot proti Madžarom, bomo tekmo mirno pripeljali do konca," je sklenil junak večera v sredo v Stožicah.

Slovenci suvereno premagali Madžare