Pred dvema letoma je v Tivoliju z dvema goloma zablestel Rok Tičar. Bo njegov napad, ki je zdaj uradno prvi napad
Pred dvema letoma je v Tivoliju z dvema goloma zablestel Rok Tičar. Bo njegov napad, ki je zdaj uradno prvi napad "risov", tudi tokrat jeziček na tehtnici? Foto: EPA
Zoltan Hetenyi
Madžari so pred prvenstvom ostali brez prvih dveh vratarjev Zoltana Hetenya in Leventeje Szuperja, a kljub temu je to njihov najmočnejši položaj. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Viktor Szelig, Madžarska
Kapetan Madžarske je prekaljeni 35-letni branilec Viktor Szelig, ki igra za francoski Briancon. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Robert Kristan
V slovenskih vratih bo znova začel Robert Kristan, ki je branil na prvi tekmi z Veliko Britanijo. Foto: MMC RTV SLO
V Stožicah prost dan

Trojček, ki se zaradi igranja v skupini Ligi Ebel pozna do obisti, bo krojil razplet SP-ja divizije I - skupine A v hokeju na ledu. V elito vodita prvi dve mesti, a zaradi izredne izenačenosti šesterice moštev na turnirju je prostora za oddajanje točk izredno malo. Kljub neprepričljivima zmagama Slovenija v dvoboj vstopa kot favoriti, saj Madžarska še nikoli na svetovnih prvenstvih ni premagala "risov".

Tekma je razprodana, bučnim madžarskim navijačem uradno pripada dva tisoč sedežev (20-odstotkov dvorane), kar bo dober izziv navijačem "risov", ki pa so svoj potencial pokazali v zadnjih 11 minutah tekme z Japonsko, ko je dvorana stoje bodrila svoje ljubljence, slednji pa so se jim oddolžili z novo dramatično zmago v sklepnih minutah.

Prosti dan čas za treznjenje glav
"Mislilo se je, da bomo z lahkoto dobili prvi dve tekmi. Izkazalo se je, da če smo imeli pomanjkanje težkih tekem v pripravah, smo imeli zdaj dve zelo težki. Zdaj imamo čas za treznjenje glav, pa ne po alkoholu, ampak po vseh teh stresih. Imamo čas, da se pripravimo, fantje vedo, kdo prihaja. Motivacija me ne skrbi, mogoče so fantje v določenih trenutkih celo preveč napeti,"
je pred sredino tekmo dejal selektor Matjaž Kopitar, ki bo po premisleku ostal z istimi napadi in branilskimi pari, tri petorke za igro z igralcem več pa bo skrčil na dve. V vratih bo ponovno stal Robert Kristan, kar je tudi bilo za pričakovati.
Skrivnosti med sosedi ni
Polovico madžarske reprezentance sestavljajo hokejisti Sape, ki jo Slovenci dobro poznajo. V letošnji sezoni imajo z njo dobre izkušnje predvsem ljubljanski hokejisti, saj so jo izločili v četrtfinala končnice lige Ebel, zato tudi center 2. napada Aleš Mušič ve, kaj jih čaka v sredo zvečer. "Japonci so vzeli, kar smo jim mi ponudili. Moramo biti bolj zbrani, celotno gledano pa smo bili boljši. Zanesljivo bo dvoboj z Madžari spet ena težjih tekem. Madžari so dobro začeli turnir. Večina igralcev prihaja iz Albe, tako da njihov sistem dobro poznamo. Dobro bomo morali pokrivati srednjo tretjino in biti zbrani v obrambi," napoveduje Mušič, ki je glede na pričakovanja med večjimi dolžniki med "risi".

Med dobrimi znanci kar 14 članov Sape
Madžari so na prvi tekmi z Japonsko (5:1) imeli tudi nekaj sreče, saj so sodniki pri izidu 2:0 razveljavili dva gola Azijcev, ki so nadstreljali nasprotnike s 34:25. Druga tekma je bila še tesnejša: Ukrajina je po trdem boju ob koncu padla s 3:1, čeprav so bili Ukrajinci pri strelih v okvir vrat boljši s kar 37:24. Podatka o strelih tudi razkrivata prvo ime Madžarske v Ljubljani, to je 21-letni vratar Bence Balisz, ki ima neverjeten odstotek ubranjenih strelov - 97,18%.

Drugih presenečenj ni, saj je v reprezentanci kar 14 članov Sape, večina preostalih pa je za ta klub igralo v preteklosti. Igra v marsičem spominja na klub iz Szekesfehervarja: disciplinirana defenzivna igra, ki učinkovito izkorišča protinapade.
Nazadnje dvakrat 4:1 za Slovenijo
Kot omenjeno je izkupiček v medsebojnih obračunih na SP-jih nočna mora za Madžare: šest tekem in šest porazov z gol razliko 8:39! Zadnji dve pravi tekmi sta se odvili v Ljubljani, na SP-ju 2007 in 2010, obakrat pa so Slovenci slavili s 4:1. Posebej boleč za vzhodne sosede je zadnji poraz, ko se je na zadnji tekmi turnirja neposredno odločalo o potniku med elito. Do takrat neprepričljivi "risi" so prikazali najboljšo tekmo turnirja in zasluženo zmagali. Se bo zgodovina še enkrat ponovila?

3. KROG

UKRAJINA - VELIKA BRITANIJA
* 3:3 (1:0, 2:3, 0:0)
Pobjedonoscev 14., 36., Klimentjev 36.; Dowd 24., 33., 62., Myers 31.

* - po podaljšku

AVSTRIJA - JAPONSKA
** 3:4 (1:0, 1:2, 1:1)
Altmann 12., Ulmer 30., Trattnig 48.; Kudži 26., 37., 49.

** - po kazenskih strelih

Ob 20.00:
SLOVENIJA - MADŽARSKA

Lestvica:                            
AVSTRIJA 3 2 0 1 0 15:11 7
MADŽARSKA 2 2 0 0 0 8:2 6
SLOVENIJA 2 2 0 0 0 7:4 6
VELIKA BRITANIJA 3 0 1 0 2 9:13 2
JAPONSKA 3 0 1 0 2 7:12 2
UKRAJINA 3 0 0 1 2 8:12 1



V Stožicah prost dan